Därför firar vi nationaldagen


Under senare tid har också vårt land infört en nationaldag, ända fram till 2005 hade Sverige endast ”svenska flaggans dag” och ingen riktig nationaldag. Denna dag firar vi Sverige som nation och enat land. Vi firar också vår kultur, våra tidigare generationer som byggt upp landet och allt vi älskar med detta land. Själva dagen den 6e juni härstammar från att Gustav Vasa kröntes till Sveriges konung 1523 just den 6e juni.

Sveriges historia är dock lång. När den senaste istiden gav vika för ett varmare klimat följde både människor och djur med den tillbakadragande isranden. Talrika fornfynd har bl.a. gjorts i Grödinge Botkyrka från den tid människor levde som jägare i samklang med naturen. Efter hand utvecklades människornas förmåga att både tillverka verktyg av metall och att bruka jorden. Antalet människor ökade och vi for under järnåldern till andra länder för att både byta varor och för att röva och plundra. På denna tid fanns inte Sverige utan landområdet vi nu kallar Sverige bestod i huvudsak av två folkslag, Svear och Götar. Det var två folkslag som tävlade med varandra och småkivades, sällan blev det några allvarligare bråk.

Så kom då kristendomen på allvar till våra breddgrader, götarna var de första att anamma denna nya lära som gav kungen sin makt direkt från gud, istället för det tidigare mer demokratiska sättet att välja kungen (eller döma honom till kung). Svearna stretade emot ordentligt och för första gången slogs svear och götar på allvar. Flera stora slag mellan svear och götar stod i mellersta Sverige. Vi har slag som Algarås 1205, Lena 1208, Gestilren 1210, Ostra 1229, Sparrsätra 1247 och slutligen det sista slaget där svearna förlorade slutgiltigt mot götarna och Birger Jarl, slaget vid Herrevadsbro 1251.

Efter slaget vid Herrevadsbro där Birger Jarl högg huvudet av alla de riktiga folkkungarna fast de givit upp, så kan man säga att Sverige i huvudsak tog de former vi ser idag. Sverige blev en enad nation med kristendomen som stadsreligion. De tre kronorna, Västra Götaland, Östra Götaland och Svealand förenades i nationen Sverige, den nation vi alltså firar denna dag.

Annonser
Det här inlägget postades i Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s