Dagmar – värre än Gudrun?


Jag kunde inte sova i natt. Stormen, som är döpt till det gamla ärevördiga namnet Dagmar rev och slet i huset så en massa ljud uppstod. Fönsterrutorna skakade och skallrade. Till slut så började fönsterkarmarna också att ge ifrån sig plågade ljud, ja väggarna också. I de värsta vindbyarna hördes tjut från ventilerna och ett mullrande från väggarna. Jag tittade ut i det förvånansvärt klara vädret, träden böjdes som pilbågar i byarna. Funderade på att gå ut i stormen ett tag, men var lite för trött. Skall jag jämföra med stormen Gudrun så blåste det nog värre denna natt, just där jag bor i alla fall. När jag tog en kortare promenad så såg jag ungefär 20 fällda träd. Efter samma promenad direkt efter Gudrun såg jag ungefär 10 vindfällda träd. Det indikerar också att denna storm var värre. 

Vindfällt träd

Värre än efter Gudrun

Det står i SvD att allmänheten gärna kan E-posta in sina upplevelser med bilder till redaktionen. Ja, nästa steg är väl att allmänheten skriver artiklarna och sätter hela tidningen. Vi är rätt många som e-postat in våra upplevelser på andra områden, utan att redaktionen tagit något notis om det. Enligt SVT så uppmättes vindstyrkor på 41 sekundmeter kusten runt Härnösand. Jag är inte förvånad, tror denna storm slår Gudrun i ren styrka faktiskt. I DN står det så här.

Under juldagskvällen ställde man in all tågtrafik från Gävle och norrut. Tanken var att tågen skulle börja gå igen vid 8 på annandagsmorgonen.
– Men nu är det strömlöst från Dalarna och Gävle och norrut. Vi kan konstatera att vi både har problem med ström från leverantörer och med att det ligger saker på spåren. Just nu är det väldigt svårt att säga när trafiken är igång.
Mer hinner Helsing inte säga innan samtalet bryts.

För en gångs skull har jag full förståelse för SJ:s problem. SJ kan inte rå för att träd blåser ner över spåren och kan knappast anklagas för denna storm. Vi begär att SJ med alla andra inblandade privatiserade företag skall styra över tågen och spåren. Vädrets makter skulle inte ens ett välskött statligt företag kunna råda över.

UPPDATERING:

Var ute och cyklade en kortare sträcka, kanske en mil. Såg sammanlagt 37 vindfällda träd., exklusive redan döda träd som fallit i stormen. Jag fick hoppa av cykeln och springa runt, när jag inte kunde cyklar runt i skogen. Definitivt värre än Gudrun på dessa breddgrader.

Apropå SJ så styckades bolaget upp i smådelar i.o.m. privatiseringen. Det är bolag som inte är synkade med varandra. Vad gäller bristande underhåll så började detta sannolikt redan på den statliga tiden. Att en järnväg drivs i statlig regi är ju som alla förstår ingen garanti för att den sköts rätt, det trodde jag alla fattade utan att man ens behövde påtala detta. Däremot har det blivit mycket sämre efter att järnvägen styckades upp och privatiserades, det är ett obestridligt faktum. Vinster tas ut i stället för att gå till underhåll. Varför kan inte den som sköter en verksamhet bäst också få göra detta? Ingen skulle få för sig att driva Volvo i statlig regi, för att alla vet att det inte skulle fungera, samma sak gäller när en massa bolag man inte kan uttala namnet på skall sköta ett sammanhållet järnvägsnät. Det finns ingen konkurrens mellan företag inom järnvägen. Vi har inte dubbla spår med två olika bolag vi kan välja mellan.

Länk DN

Länk SvD

Länk SVT

Annonser
Det här inlägget postades i Alt & Misc. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Dagmar – värre än Gudrun?

 1. Maja skriver:

  Det beror helt på var man bor, I södra Sverige vad Dagmar inte lika kraftig, där Gudrun slog till med all kraft. Har kollat upp andelen vindfälld skog efter de båda stormarna. I samband med Gudrun fälldes 75 miljoner kubikmeter skog i förhållande till Dagmar som fällde 3 miljoner kubikmeter skog.
  Det kanske har att göra med att södra Sverige är öppnare än norra och mellan Sverige.
  De högsta vindbyarna som uppmättes under båda stormarna (orkanerna) var 40m/s. Tåg-, buss- och färjetrafik stod stilla i stora delar av Syd- och Västsverige under Gudrun, liksom under Dagmar.
  Kanske drabbades fler av stormen Gudrun för att fler bor i södra Sverige. Men tror de var lika kraftiga, och skogen norröver kanske är bättre förankrad…

 2. Det är de miljövårdande myndigheterna som bestämmer vad som är ”säkert avstånd”. Om Naturvårdsverket säger att det bor en sällsynt spindel i ett träd nära en elledning så ska ledningen flyttas, inte trädet.

 3. robert Stenkvist skriver:

  Ja, det är möjligt. Men alla träd behöver inte fällas, de flesta träd, t.ex. tallar som växer på fast mark, tål hur många stormar som helst. Gärna röjning, men med sakkunskap och urskiljning.

 4. Edward Ulfertz skriver:

  Håller med Robban. Det finns massor med arbetslösa ungdomar som behöver ”arbetsträning”.
  Dessutom finns det en hel del skadeståndsdömda kriminella, som kunde jobba ihop skadeståndet på detta vis.
  Genom att införa ”chaingang” kunde man också minska antalet gym på fängelserna. Skogsarbete ger muskler.

  Om man sedan gjore det tillåtet att plocka julgranar i närheten av vägar, ellednigar och tågspår så skulle underhållskostnaden kunna minskas rejält.

 5. robban skriver:

  tja tekniskt sätt så är det inget jätteproblem för SJ att hålla efter växtligheten utmed spåren eller för elbolagen heller för den delen. en sparad krona är en tjänad krona som resulterar i en större bonus för toppcheferna. svårare än så är det faktiskt inte i princip. finns massor med folk i sverige som kan tänka sig att gå ut med motorsåg och rensa/brädda gatorna i stället för att gå och bli förödmjukade av sos och AF ge dem en rimlig akasse-grundande lön så är problemet löst för de flesta parter och troligtvis billigare med för samhället.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s