Misshandeln i Kortedala – bakgrundsanalys


Uppmärksamheten blev intensiv efter att en 61-årig man mycket rått och brutalt blev nedsparkad av ett gäng tonårspojkar. Gänget bestod av sju stycken pojkar i åldern 14 till 16 år. Upprinnelsen lär ha varit att den misshandlade mannen misstänkte att pojkarna bråkat med mannens hund, något alla hundägare är ytterst känslig för. Debatten präglas av de vanliga motpolerna. Den immigrationsvänliga vänstern samt delar av den socialliberala politiska rörelsen uttrycker självklart bestörtning över det inträffade, men tillägger att det inte har med gärningsmännens ursprung att göra. Man misstänker rentav att bestörtningen har mer med att immigrationskritikerna får vatten på sin kvarn, än äkta omtanke om mannen. Att nästan alla människor, oberoende av politiskt läger, finner misshandeln synnerligen rå och otäck är dock högst sannolikt. På andra kanten demonstrerar ND mot det svenskfientliga våldet, med utgångspunkt i den brutala misshandeln.

Båda sidor har sannolikt både rätt och fel. Att ungdomsgänget lika gärna skulle ha gett sig på en somalisk man av samma ålder, om de fått en tillsägelse, är ytterst svårt att tro. Någon sådan incident har väl knappast inträffat någonsin. Å andra sidan är det troligt att pojkarna inte medvetet gick ut på staden för att misshandla en svensk man. Malin Lernfelt Göteborgsposten tillhör dem som absolut inte vill att dådet kopplas ihop med en havererad immigrationspolitik. Så här skriver hon i GP.

Det som skett har inte heller ett dugg med killarnas eventuella ursprung att göra. De flesta oavsett etnicitet skulle aldrig sparka någon medvetslös. Därför är det högst obehagligt att främlingsfientliga grupper försökt göra det brutala våldet till en fråga om invandring. Det är det inte. Något som om inte annat bevisas genom att den enda person som visade civilkurage nog att försöka ingripa var av somaliskt ursprung.

Självklart har Lernfelt rätt i att de flesta somaliska pojkar aldrig skulle stå och sparka på en medvetslös person. Det är det dock ingen som påstått detta heller. Det handlar ju om en överrepresentation, där de flesta ändå sköter sig bra. Den omtalade personen som försökt ingripa har mig veterligen, ännu inte hittats. Frågan är nog om han finns överhuvudtaget. Skulle han finnas bevisar det självklart ingenting det heller. Det finns individer ur alla etniska grupper som skulle ingripit för att förhindra misshandeln, ingen behöver tvivla på det. Det är självklart inget bevis på att det inte förekommer någon överrepresentation av brottslighet från vissa grupper heller.

För att lämna den mest infantila diskussionen bakom oss så har vi ett samhällsproblem i dagens Sverige, som vi inte skall blunda för. Vi har grupper som immigrerat till vårt land och bosatt sig i enklaver där svenskarna i princip lyser med sin frånvaro. Föräldrar till skolbarn har svårt att lära sig språket och går ofta arbetslösa. Inte för att de är lata, utan för att det inte finns några arbeten att få. Föräldrarna står också mellan två barnuppfostringskulturer. I hemlandet använder man resoluta metoder för att få fason på det uppväxande släktet, något som inte alltid går i det nya landet. Att många föräldrar blir förvirrade och inte vet hur de sätter gränser för sina barn är inte förvånande. När sedan barnen pratar bättre svenska och vet mer om samhället än föräldrarna, så kan det hända att föräldraskapet havererar. Alla testosteronstinna tonårspojkar, även pursvenska, måste ha en fast hand som sätter gränser för vad som är tillåtet och inte tillåtet, så är det bara. I annat fall kan katastrofen vara mycket nära. Att straffskalan i Sverige dessutom är i princip obefintliga vad gäller straff för unga våldsbrottslingar gör att den fasta handen inte ens dyker upp när de grips och lagförs.

OBS. Personerna på bilden deltar ej i något brott, de spelar teater.

Lernfelt har rätt på en punkt (om jag tolkar henne fritt). Barn föds självklart inte till mer våldsverkare var de än är födda och vilket ursprung de än har. Däremot har hon väldigt fel på en annan punkt. Vår immigrationspolitik skapar kulturellt vakuum, utanförskap, arbetslöshet, kaotiska skolor och förvirrat föräldraskap för att vi helt enkelt tar emot fler immigranter än vad vi klarar av att assimilera och ge arbetet till. Det mest tragiska är väl att alla dessa unga människor egentligen skulle behövas för att bygga upp deras hemländer. ”Allas lika värde” skulle gälla nationer och folk också. Skall Somalia byggas upp och bli beboligt eller är det tänkt att bli en global sophög? Lernfelt och hennes gelikar berövar de unga pojkarna det mest fundamentala, att känna sig behövd och fylla en funktion i samhället.

Länk GP

Annonser
Det här inlägget postades i Immigrationspolitik, Kultur, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Misshandeln i Kortedala – bakgrundsanalys

  1. Peter skriver:

    Mycket bra och klokt resonerat.
    Tyvärr går det troll i resonemangen kring invandring och integration bland svenska politiker, media och proffstyckare.
    Man kan aldrig lösa ett problem om man blundar för och undviker att tala om roten till det.
    Det verkar också vara en långtgående trend att framställa sig som ”god” då man kraftigt tar avstånd till främlingsfientlighet och rasism. Inget fel i det, jag tar själv avstånd från detta, men att pådyvla vanlig sund kritik till hur vi formar vårt samhälle dessa epitet är inte längre godhet, det är total brist på sunt förnuft. Och hur resultatet blir av detta oansvariga beteende kan vi se bara vi tittar på hur samhället ser ut idag. Det är den totala motsatsen till godhet.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s