Vi har ett obegripligt rättssystem


En 61-årig sjukpensionär band sin hund utanför affären när han skulle handla i Kortedala. Efter att Carl-Eric Cedvander klarat av sina inköp och stegade ut på gatan misstänkte han att ett ungdomsgäng bråkar med den bundna hunden, varpå han sade till dem. Följden blev en synnerligen rå misshandel där åtminstone en av gärningsmännen sparkat den i princip försvarslösa och då liggande sjukpensionären så hårt han orkade. Följden blev enligt DN och SvD livshotande skador och bestående men. Bland annat har Cedvander bestående minnesförlust och syn enbart på ena ögat efter den besinningslösa misshandeln. Så här står det i DN om domen.

De döms för grov misshandel till ungdomsvård med så kallat ungdomskontrakt och ungdomstjänst.

De ska även att betala ett skadestånd till mannen på cirka 130 000 kronor.[…]

Hade de varit vuxna hade straffet blivit två och ett halvt år respektive ett och ett halvt års fängelse, skriver rätten i ett pressmeddelande.

Det straff som dömts ut står inte på något sätt i proportion till det grova brott gärningsmännen gjort sig skyldiga till. Straffet för vuxna är alldeles för lågt, även för unga gärningsmän där det är rimligt med en viss straffrabatt för låg ålder. Det är dessutom obegripligt med det straff gärningsmännen skulle ha blivit dömda till som vuxna, ur perspektivet att maxstraffet för grov misshandel/synnerligen grov misshandel är 10 års fängelse. Nu med den massiva straffrabatt gärningsmännen erhåller blir straffet ett slag i ansiktet både på offret och allmänheten. T.o.m. det straff åklagaren yrkat på är obegripligt lågt.

På sikt är det samhällsskadligt att tillämpa en straffpraxis som ter sig obegriplig för allmänheten. Respekten för vårt lagsystem urholkas och laglydigheten allmänt riskerar att erodera. Dessutom är det viktigt för medborgarna att vårt rättssystem signalerar vad som är rätt och fel, respektive allvarligt och mindre allvarligt. I detta fall har vårt rättssystem gett helt fel signaler.

Reinfeldt deklarerar stolt, enligt den utspelspolitik regeringen nu lagt sig till med, att han och regeringen skall satsa 1,5 miljarder kronor på rättsväsendet nästa år. Det är bra men det spelar ingen roll om inte gärningsmän som begår grova våldsbrott döms till straff som åtminstone markerar att det är allvarliga brott det är frågan om. Vi kan inte ständigt känna oss hotade av ungdomsgäng som vet att deras gärningar i princip inte renderar något straff att tala om. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och nu måste vi också anpassa straffskalorna till detta. De nuvarande straffskalorna fungerade möjligen när Sverige betecknades som ett folkhem (och knappt ens då) nu är de ett hån mot de drabbade.

Annonser
Det här inlägget postades i Juridik, Sverige. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vi har ett obegripligt rättssystem

 1. – Jag tror inte på strängare straff annars, men här… De här människorna uppvisar en total likgiltighet, de är hänsynslösa.

 2. Gustafsson skriver:

  Rättssystemet är inte bara obegripligt, det bara finns inte.
  Tillämpningen av mInsta paragraf styrs direkt från Rosenbad.
  så att den passar invandringen..

 3. evamariemalmo skriver:

  Tack för ett bra inlägg i frågan.
  Vi ÄR många nu som inte förstår hur de som arbetar inom rättsväsendet tänker, utan tvekan det råder inget sunt förnuft och att dom inte dömer som lagarna är tänkta är skamligt.

  Det har blivit kallt i Sverige, mycket kallt. Som jag ser det står vi inför ett vägskäl, antingen låter vi de kriminella ta över våra gator och vi sitter snällt hemma i stugorna. Eller så visar vi med kraft hur vi vill ha vårt land.
  Snäll mot dom snälla och hård mot dom hårda.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s