Sverigedemokraterna tar ställning mot böneutrop i Fittja


I slutet av vecka 39 nåddes vi Sverigedemokrater av ryktet om att böneutrop skulle tillåtas i Fittja, ett rykte som ganska snart antog formen av en stormflod innehållande upprörd E-post och telefonsamtal. Felaktiga uppgifter var också i omlopp, men klart är att två nämnder i Botkyrka kommununderkänt det tidigare förbudet mot böneutrop från 90-talet. Orsaken till förbudet sägs vara miljömässiga. På Botkyrkas hemsida skriver Peter Nyberg en kort information med rubriken ”Botkyrka kommun har inte tagit ställning för eller emot böneutrop”, – det har däremot SD. Vi är starkt avvisande till införandet av ett nytt kulturellt inslag i vårt land som starkt påverkar vår kulturella miljö i en främmande riktning.

Sverige har historiskt varit präglat av kristendomen, där vi de senare 50 åren också upplevt en stark sekularisering av samhället. Att tillåta böneutrop är en stark signal om en kursändring både från vår kristna tradition och den allmänna sekularisering som främst vänstern under 1900-talet drivit på. Desto allvarligare anser vi denna kursändring är när den representeras av en religion som inte delar västerländska värderingar i frågor som jämställdhet och demokrati. Självklart är vi för religionsfrihet, men böneutrop är inte en nödvändig del i utövandet av islam, utan tjänar mer som en religiös markör. En del jämför böneutrop med de kristna klockringningarna, i religionsfrihetens namn. Alla vet dock att klockringningarna snarast är en historisk accepterad restpost, som vore omöjlig att införa i dag. Dessutom är klockringningarna en kulturell och religiös markör som minner oss om vår historia, på samma sätt som böneutrop är just detta i andra delar av världen. Vi Sverigedemokrater säger därför bestämt nej till att tillåta böneutrop i Fittja.

Länk Botyrka kommun

Annonser
Det här inlägget postades i Botkyrka, Ideologi - politik, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Sverigedemokraterna tar ställning mot böneutrop i Fittja

 1. Irene skriver:

  Botkyrka kommun är redan starkt segregerat,i norra delen där Fittja ligger bor mest utlänningar, i södra kommundelen mest ”pursvenskar”. De styrande har senare tid försökt minska på den tydliga uppdelningen och nu ska radhus och ev ”båthus” byggas i Fittja. Närliggande Alby ett annat område med mest utlänningar ska också uppfräschas och Botkyrkabyggens hus ska ut till försäljning. De styrandes strävan att förändra områdets sociala struktur faller platt till marken om de tillåter arabiska utrop från minareten ,tvärtom blir norra Botkyrka alltmer likt Rinkeby.

  • Willy Viitala (M) skriver:

   Att borgerligt alternativ framhåller kristendomen som högst är lika överraskande som att SD framhåller sin egna syn på ”svenskheten”.

   1) Historisk hävd som argument håller inte. Med samma argument skulle man då kunna försvara ex. monarkin, återinförandet av dödsstraff (vi har ju ändå haft det längre än vi inte haft det) eller statens tvångspolitik mot de finsktalande minoriteterna i Norrland.
   2) Ett samhälle måste kunna få utvecklas, ta in nya influenser och inkorporera dessa i en helt ny enhet (interkultur).
   3) ”De små stegens tyranni” som du anför längre ner är ett vanligt argument ni kör med, i sann konspirationsteoretisk anda, i samma tradition som partier med liknande agenda alltid har kört med. Förut mot judarna, nu mot muslimerna.
   Det finns ingen automatik i att det ena föder de andra. Den konflikten som finns, är den skapade konflikt som ni sjäva gör allt för att underblåsa.
   4) Botkyrka har, som du själv föredömligt nämner, inte tagit ställning för eller emot böneutrop, inte heller Moderaterna i Botkyrka. Vi anser det däremot rimligt att vi ändrar i en detaljplan som inte är korrekt visavi lagtexten. Ett medborgarförslag måste ju sedan upp till kommunfullmäktige.
   5) Det finns ingenting i detta som i nuläget skulle vara prejudicerande, som många i SD-hörnet försöker sprida. Det är upp till varje kommun att hantera eventuella ansökningar om böneutrop.

   Personligen, dvs detta är inte partiets officiella uppfattning, ser jag det som att det finns två vägar att gå. Den ena är att även förbjuda kyrkklockorna. Den andra är att tillåta bönteutrop efter samma spelregler som de förstnämnda.

   Jag har, personligen, inga problem med något av alternativen.

 2. Ulf Gustafsson skriver:

  Att hävda att kyrkklockor är acceptabelt bara för de är en historisk rest håller inte. Det är som att hävda att glassbilens truddelutt är okej för att barnen sedan länge gillar den, men att inte tillåta nästa företag som önskar ljudligt informera om att de står utanför dörren.

  Även kyrkklockor bär på ett budskap, en kallelse till gudstjänst och kanske även mer. Jag vet inte vilka känslor som förmedlas till troende kristna via klockringning, men det är säkert lika de troende muslimer uppfattar från böneutropet.

  Självklart skall böneutrop få finnas, bara de uppfyller samma krav på ljudnivå, längd och tidpunkt som andra ljudsignaler i samhället. Det är viktigt att vi värnar vår ljudmiljö, men då skall de göras med lika krav på alla. Religiösa verksamheter skall inte särbehandlas, de skall behandlas som annan kulturell och ideologisk verksamhet.

  • robert Stenkvist skriver:

   ”Att hävda att kyrkklockor är acceptabelt bara för de är en historisk rest håller inte. ”

   Jo det tycker jag det gör.

   ” Det är som att hävda att glassbilens truddelutt är okej för att barnen sedan länge gillar den, men att inte tillåta nästa företag som önskar ljudligt informera om att de står utanför dörren.”

   Skulle kunna bli så, om det nya företagets trudilutt t.ex. är högre, eller innehåller ett artikulerat budskap.

   ”Även kyrkklockor bär på ett budskap, en kallelse till gudstjänst och kanske även mer. Jag vet inte vilka känslor som förmedlas till troende kristna via klockringning, men det är säkert lika de troende muslimer uppfattar från böneutropet.”

   Här menar jag också att det finns en avgörande skillnad också. En klockringning innehåller inget artikulerat budskap, det gör böneutropet. Och som jag sade, inte ens klockringning hade blivit tillåtna i dag, om de inte historiskt hade hållit på med detta i flera hundra år.

   • Ulf Gustafsson skriver:

    Budskapet ligger i lyssnarens öron. Om någon blir kränkt av bönutropet, så får de väl anmäla detta. Som otroende är ‘Gud är stor’ nonsens, något att små le åt.

    Böneutropet kommer inte vara mer störande än andra oljud. Jag som bor i Tullinge hör E4:an när vinden ligger på från det hållet, skulle förvåna om bönutropet överröstade trafikbullret. Då är jag mer orolig för klockringingen från nya kyrkan i Flemingsberg.

    • robert Stenkvist skriver:

     Jag tror dig Ulf. Men det är frågan om de små stegens tyranni.

     • Ulf Gustafsson skriver:

      Ett dåligt argument. Lika dåligt som: Vi vet alla att det finns Sverigedemokrater med tveksam syn på demokratin. Lika bra att förbjuda SD nu, innan de får för stort inflytande och vi får ett sista demokratiskt val i Sverige.

      Om det är en miljö utan buller och oljud som man vill uppnå, så går det att argumentera för detta genom generella regelverk, som inte inte just vänder sig mot böneutrop specifikt.

  • robert Stenkvist skriver:

   ””Religiösa verksamheter skall inte särbehandlas, de skall behandlas som annan kulturell och ideologisk verksamhet.””

   I sådana fall skall vi nog förbjuda både kyrkliga klockringningar och böneutrop.

 3. H H skriver:

  Har vi inte bilden klar för oss? Den ultimativa minareten är så klart Stadshustornet i Sthlm! Hör denna åkallan! Högt ljuder den över vår huvudstads vatten, Gamla stan… det anrika Slottet… Östermalm… Kungsträdgården… Skansen, så klart!… kanske Bromma får en släng… Djurgården, aah…
  Allvarligt talat, bisarrerierna fortsätter. Jag vet faktiskt hur detta ska sluta. Jag är så gammal att jag bara hukar… Tänker på barn och barnbarn… Visst ska vi hjälpa människor i nöd. Men är det här mer en faktisk hjälp till ett nytt kalifat?

 4. P-E Brand skriver:

  Religionsfrihet är också frihet från religion. Jag ska inte behöva bli pådyvlad religionspropaganda i det offrentliga rummet. Att jämföra med ett mekaniskt frambringat ljud som kyrkklockor är bara löjligt. Om moskeerna använt sig av klockringning hade det varit o.k. för min del. I 5 år har jag sagt att när böneutrop kommer till Sverige ska jag emigrera. Så nu börjar planeringen …

 5. Patricmedce skriver:

  Islam skall bekämpas med ALLA medel!

 6. Olli Rein skriver:

  Här kommer en avhoppad terrorist inom islam som talar om att man aldrig ska göra eftergifter för islam, för det ser dom som en svaghet och kommer snart tillbaka med andra saker som dom tycker att vi ska göra eftergifter för, och nya och nya i en aldrig sinande ström. De måste hållas kort annars blir det som dom har i sina länder och det vill väl inte många i Sverige ha. Ni som nödvändigtvis känner behov av detta, sök er till Orienten och prova i några år, kortare tid går det inte att dra några slutsatser av. Gillar ni skarpt blir ni kvar. Vill ni ha lite mindre, så kom inte tillbaka till Sverige, åk då till ett delat land, så kommer ni inte tillbaka alls med stor sannolikhet. Men det lider inte vi av. Däremot får vi lida under dessa böneutrop, om vi inte säger nej direkt och inte förhandlingsbart. Mellanöstern är stor, plats finns för alla, åk dit de som vill ha dessa misstlurar, ingen kommer att sakna er.

  http://petterssons.bloggsida.se/politik/en-tidigare-terrorist-talar-ut

 7. Ping: Böneutrop – radiodebatt och SD-nej « Avpixlat

 8. Är det inte hyckleri? Ni är ju för grundlagsskyddad religionsfrihet.

  • Stenkvist skriver:

   Just därför är vi emot böneutrop. Du vet mycket väl att detta inte har med religionsfrihet att göra, du låtsas som det är tvärtom. Inte ens kyrkliga klockringningar skulle bli tillåtna i dag, om de inte hade historisk hävd.

 9. Christel Högman. skriver:

  Är stark motståndare till detta och anser att det är ett grovt påhopp mot vår Svenska kultur och religion och så påstår regeringen att Sverige inte håller på att islamiseras,vad är då detta? Och det kommer inte att sluta här med krav om böneutrop,utan Sveriges alla muslimer kommer att kräva samma sak i hela landet.Snart har vi böneutrop i samtliga svenska städer.I såna här pass allvarliga frågor,så borde det vara en folkomröstning så att vi svenska folket fick en chans för en gångs skull,säga vad vi tycker och en chans att rösta för eller emot vilket sig bör i ett land med demokrati,men som vanligt blir vi totalt överkörda!

 10. Tony skriver:

  Absolut på inga villkor får denna medeltida ritual störa människor
  som inte delar deras tro eller religion. Att jämföra det med kyrkklockor är en
  ren oförskämdhet, kyrkklockor har så många andra symboler än att kalla till
  gudstjänst.
  Det talas så mycket om Religionsfrihet, javisst men vi har även yttrandefrihet,
  men den beskärs från alla håll och kanter idag!

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s