Media tar inte sitt ansvar i frågan om böneutrop


Frågan om böneutrop har blivit aktuell sedan en nämnd i en svensk kommun (Botkyrka) deklarerat att inget formellt hinder föreligger för böneutrop i kommunen. Argumenten som framförts mot böneutrop är att det offentliga rummet skall hållas fritt från religiösa påträngande budskap. Vårt samhälle har blivit alltmer sekulärt. Denna sekulariserade offentlighet är viktig för en religionsfrihet värd namnet, även om alla religioner då får göra vissa inskränkningar. Motargumentet från dem som vill ha böneutrop brukar då bli att vi har ju kyrkliga klockringningar, då måste vi ju även tillåta böneutrop.

Egentligen är det sista argumentet inte rationellt för att motivera böneutrop, utan mer ett argument mot kristna klockringningar. Men det tyngsta argumentet är självklart de kristna klockringningarnas historiska hävd. Vi har haft dessa ringningar i hela vårt land sedan Birger Jarl slog folkkungarna vid Herrevadsbro 1251. Att i dag införa kristna klockringningar, utan deras historiska hävd, skulle vara omöjligt.

Det finns sålunda argument både för och emot muslimska böneutrop. Det skulle kunna bli en både livlig och stimulerande debatt, initierad av våra tidningar, offentliga hemsidor samt etermedia. I sann demokratisk anda skulle argumenten kunna mötas och blötas. Människor skulle kunna bilda sig en uppfattning utifrån rena sakargument och hur väl de olika debattörerna framför sina åsikter. Av denna debatt ser vi inget av i dagens Sverige. Jag skickade in en debattartikel till SVT-Debatt, som refuserade artikeln, för att i stället lägga upp artiklar om ”arga snickaren”. Med tanke på att den verkställande direktören för SVT i somras applåderade ett löjligt tilltag från Donners Brunn, som i princip stängde en garderob (man vill ju inte förlora för mycket pengar) när SD hade sin dag under Politikerveckan, så förvånar det inte.

Eva Hamilton VD SVT

Jag har skickat in artikeln till andra tidningar, som vägrat ta in den. DN funderar fortfarande. Självklart kan inte en skribent kräva eller ens vänta sig att hans artiklar skall publiceras i landets tidningar där kön av förväntansfulla debattörer är lika lång som en sovjetisk brödkö. Däremot borde någon artikel, kritisk till böneutrop publiceras, av någon skribent. Motstående åsikter skall självfallet också publiceras, vi vill ju ha en fri debatt. Några artiklar i frågan har publicerats både på DN och SvD. Den senare tidningen skriver så här i sin artikel.

Fallet är av nationellt intresse eftersom det kan komma att bli prejudicerande och öppna för böneutrop från fler moskéer Sverige.

Om det nu är som SvD faktiskt skriver, att fallet är av prejudicerande art, så borde en allmän debatt om böneutropen verkligen äga rum. Skall vi införa en helt ny sedvänja i vårt land utan någon debatt alls? DN skriver så här i sin artikel.

När avgörandet faller är svårt att säga i dag, enligt kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S). Hon tror på någon gång i vinter.

–        Det här en viktig fråga och vi vill ha en dialog med våra invånare och civilsamhället så att fler får möjlighet att tycka till. Det får ta den tid det tar för att få ett bra beslutsunderlag.

Det är jättebra att invånarna skall få säga vad de tycker, men hur skall det gå till? Media skall väl ta ett ansvar och publicera argument både för och emot. De artiklar som publicerats nu är av relativt neutral art, men väger ändå över för att böneutrop skall tillåtas. I en fungerande demokrati där media tar sitt ansvar skall båda (alternativt alla) åsiktsriktningar komma fram. Argument och åsikter skall vägas av en relativt oberoende och opartisk press. I stället publicerar vår media några korta beskrivande artiklar där det redogörs för den kommunala processen och där en representant för islam får träda fram.

Johan Persson & Martin Schibbye

När någon journalist fängslas utomland eller döms för överträdelser i vårt eget land så ställer sig journalistkåren och media upp som en man och deklarerar att journalisterna är både demokratins sista utpost och dess stolta fanbärare. Det är stolta deklarationer som varken denna bransch eller yrkeskår lever upp till när det blir lite besvärligt vad gäller känsliga politiska frågor i vårt eget land. Vi har äventyrliga journalister som inte tvekar att bryta mot både utländska och inhemska lagar, och allt sägs ske i yttrandefrihetens namn. Är dessa stolta fackelbärare för demokrati, yttrandefrihet och åsiktsfrihet tillräckligt äventyrliga för att låta en debatt om böneutrop komma tillstånd?

UPPDATERING:

Nu har även DN-Debatt sagt nej till artikeln.

Annonser
Det här inlägget postades i Historia, Kultur, Media. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Media tar inte sitt ansvar i frågan om böneutrop

 1. banks offshore skriver:

  ISLAMISERINGEN Debatten kring böneutrop i moskéer i Sverige går vidare. Denna gång möts Hanna Wagenius, Centerpartiets Ungdomsförbund, och Ardavan Khooshnood, Kristdemokraterna. För ett par dagar sedan debatterade den sistnämnde samma fråga med Mohammed Kharraki från Islamiska förbundet.

 2. Christel Högman. skriver:

  Nej till böneutrop! Och så påstår regeringen att det INTE pågår en islamisering i Sverige! Vad är då detta? Kan ju inte bli värre.

 3. Ramona Fransson skriver:

  Böneutrop är inte att tänka på i Sverige och jag hoppas innerligt att jag under min levnadstid ska slippa höra det. Jag är för religionsfrihet åt båda håll, det vill säga att jag som är ateist inte är det minsta intresserad att bli påmind varje dag, fem ggr om dygnet, att hundratusentals människor ska be till en av de tre gudarna som världens religiösa slåss om att framhärda som den ende och bästa Guden. Kyrklockorna ringer på söndagar, under någon minut vid 11.00 tiden, och till begravning och bröllop. Oftast ligger kyrkorna på platser där det inte innebär störningar för allmänheten. Och för mig som är uppvuxen i Sverige är kyrklockans klingande ett kulturellt inslag som minner om vår bakgrund. Den är jag stolt över. I Sverige har vi yttrandefrihet, demokrati och strävar konstant efter jämlikhet. Med den nya religionen islam känns det som att vi kliver tillbaka in i grottorna igen. Detta måste vi diskutera, debattera och kritisera snarast!

 4. evamariemalmo skriver:

  Håller med dig, var är debatten? Det kan ju tänkas att många journalister inte vill ha böneutrop men att det är allt för pinsamt att berätta eller kanske det är för farligt att vara negativ. Kanske man är rädd för rasistkortet och fobidiagnos? Enklare att vara tyst och låtsas som det regnar.
  Eva-Marie

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s