Sagan om ett typsnitt


Ibland vill även undertecknad ta upp lite lättsammare ämnen och rentav publicera anekdoter från det verkliga livet. En bilaga till Sverigedemokraternas budget 2010 har uppmärksammats för att det på framsidan har ett gammalt och märkligt typsnitt. Närmare bestämt skall det vara ”Old English” som pryder bilagan som väl gick ut till ett tiotal journalister efter att SD släppt sin huvudbudget 2010. Bilagan innehåller beräkningar och det var osäkert om den skulle släppas överhuvudtaget. Nu har P1 uppmärksammat den gamla bilagan, verkligen sent om sider.  Så här står det på P1:s sida.

Old English är typsnittet med anor tillbaka till medeltidens munkar. Men vad händer om det hamnar på ett dokument från Sverigedemokraterna?

”Det här associerar man ju direkt till nazism”, säger Cap O Designs chefredaktör Carina Nilsson, när hon får se ett dokument från partiet.

”Ett dokument från partiet” är alltså det enda dokument som någonsin släppts av partiet med detta typsnitt, dessutom av misstag. Joakim Larsson har på sin blogg erkänt att han är den skyldige. Jag fick dessutom höra historien av Joakim långt innan P1 uppmärksammade den.

Bild borttagen eftersom Mojodesign krävt det.

Joakim satt och arbetade med en beräkningsbilaga när budgeten skulle släppas. Han hade lekt med lite olika typsnitt på försättsbladet (jag vet hur han kan sitta och mixtra planlöst mellan varven). När han sedan fick besked om att bilagan skulle släppas rättade han den i all hast, sent på natten. Sedan skickade han iväg den utan att tänka sig för, med det fatala typsnittet på försättsbladet. Det är alltså den sanna historien om Sverigedemokraternas ”nazistiska typsnitt”.

Bild borttagen eftersom Mojodesign krävt det.

Jag publicerar denna historia för att den är ganska typisk hur media (och här dessutom P1) kan förvränga saker och ge hela partiet skulden för ett mänskligt misstag en sen stressig natt av en enskild medlem. Hur kan man förresten associera ett typsnitt till nazism? Vilket typsnitt har kommunismen? Jag skulle förresten kunna lägga in en massa tolkningar själv av Cap & Design efter att ha surfat runt på deras hemsida ett litet tag.

Annonser
Det här inlägget postades i Alt & Misc, Media, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Sagan om ett typsnitt

 1. haha ja jag förstod att det var ngt lurt med detta.Blev nämligen kontaktat av sagda Journalist.
  Och svarade:

  Precis som med alla andra varumärken (inkl politiska partier) har Sverigedemokraterna också en grafisk profil. Där ingå naturligtvis typografi.

  Betydelsen av en grafisk enhetlig profil tror jag inte jag behöver gå in på med dig. Men innan riksdagsinträdet var det ganska spretigt. Där många lokala sympatisörer helt ideellt var de drivande med bla bloggar, utskick, foldrar mm. Där man ”gjorde lite som man ville”. Utan att tänka på helheten.

  Detta blir så klart ohållbart i längden, och skadar ett varumärket,snarare än stärker det, om man inte är konsekvent i sin kommunikation, rent grafiskt. Oavsett om det gäller ett politiskt parti, eller större biltillverkare.

  Vi använder det klassiska Franklin Gothic, extra Condensed i våra rubriker.
  Sverigedemokraternas typografi ska fylla sin uppgift utan att i sig märkas. Vi försöker avstår från skrikiga konstruktioner och låter istället ordvalet i kombination med textstorleken skapa den uppmärksamhet vi eftersträvar.

  Pdfer skall finnas på vår hemsida
  https://sverigedemokraterna.se/vara-asikter/
  https://sverigedemokraterna.se/vara-asikter/asiktsdokument/
  https://sverigedemokraterna.se/vara-asikter/budgetmotioner/

  Var dock inte det han var ute efter. Till slut frågade jag om det var den här han menade:
  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sverigedemokraterna/pressrelease/view/sverigedemokraternas-skuggbudget-vaaren-2010-en-aateruppraettad-vaelfaerd-417340
  Och visst var det den, men han ville ha den specifika pdfen som lades fram… då fattade jag att ngt specifikt han fiskade efter 😉

 2. W-son skriver:

  Allt medan samhällsproblemen ökar med en oroande hastighet ägnar sig public service åt att analysera den djupare innebörden av typsnitt som använts för två år sedan. Ett bevis som något på hur allvarligt läget är i landet och SDs framgångar.

 3. G skriver:

  Ofarligt? Går inte att dra slutsatser av….? Ändå kallar du det själv ”det fatala typsnittet”? OK. Du fattar mao hur folk tänker. Bra. Då är du i princip överens med radioprogrammets analys.

  • Stenkvist skriver:

   Men…det är fatalt för P1 som förlorar all trovärdighet med sådana historier. De anlitar en lattesörplande surdegshipster som sysslar med fullständigt obegripliga saker som för uttala sig i P1, det är rena vansinnet. Jag berättar hur detta gick till med typsnittet. Tycker du verkligen att P1:s antaganden är seriösa? Otroligt!

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s