Historien om kaldéerna och SD i Södertälje


Jag hade aldrig tänkt skriva historien om kaldéerna i Södertälje, men artikeln i Länstidningen med rubriken ”De lämnar SD för S” där Nader Helawi uttrycker åsikter som i sammanhanget blir absurda, har fått mig att ändra detta beslut. För det första så var det kaldéerna som kontaktade SD med sitt intresse, inte tvärt om, vilket t.o.m. andra systemkritiska partier av outgrundlig anledning fått för sig. De vände sig aktivt till SD, mycket beroende på att de sökte efter ett parti som markerade mot islam. Själv visste jag inte ens att det fanns en folkgrupp som kallades kaldéer innan dessa sökte sig till SD.

I början förklarade vi noggrant innehållet i SD:s program, både vad gäller främmande religioner, vår syn på homosexuella och framförallt att vi vill ha en restriktiv immigrationspolitik, där lika villkor skall gälla för alla religiösa grupper. Jag påtalade detta mycket noga för ordföranden i Södertälje ett stort antal gånger och försäkrade mig att budskapet nådde rätt adress. Ordföranden i Södertälje skötte den direkta kontakten med kaldéerna och undertecknad hade mest uppgiften som ”bollplank”.

Nader Helawi invald i Västra Södertörns styrelse 2010

Södertälje hörde från början till SD-föreningen Västra Södertörn där även min kommun ingick (Botkyrka). Från 2011 bildade Södertälje en egen förening tillsammans med Gnesta och Nykvarn. I den sista styrelsen som valdes innan delningen hade Nader Helawi en plats som suppleant i Västra Södertörns styrelse. Vi tyckte alla att hans engagemang och framåtanda visade att han skulle ha en plats i styrelsen. Helawi utmärkte sig också som mycket artig, vänlig och välklädd.

Ganska snart fick vi dock problem med hans uttalanden och inställning till homosexuella. Uttalanden mot homosexuella i samband med att Helawi visade upp en reklambild, som publicerades i Sydsvenska dagbladet orsakade en storm i vår styrelse. Det började t.o.m. muttras om att öppna ett personärende mot Helawi. Jag försökte dämpa känslorna i styrelsen samtidigt som jag gav direkta order till ordföranden i Södertälje att han måste förklara vår inställning i det aktuella ämnet. Vi misslyckades delvis med att få Helawi förstå vår inställning i den frågan och vi får hoppas att det Socialdemokratiska Arbetarpartiet (SAP) lyckas bättre än oss vad gäller denna inte helt lätta uppgift. Vad jag erfarit har Socialdemokraterna en lika tolerant inställning till homosexuella som SD, så problemet torde kvarstå vad gäller Helawi.

Nader i Sydsvenskan

Samma sak gällde de mycket aggressiva uttalande Helawi fällde mot islam och muslimer. I Stockholm har SD aldrig använt sig av den mycket aggressiva inställning mot islam som t.ex. Gert Wilders står för. Främst för att vi anser att den vettlösa immigrationspolitiken är huvudproblemet, samt för att vi faktiskt har religionsfrihet. Vår inställning är att främmande religioner inte skall få påverka vårt sekulära samhälle en millimeter, den inställningen står vi fast vid. De flesta i föreningen kände sig illa till mods inför Helawis hätska angrepp mot muslimer och vi försökte dämpa dessa, vilket vi också lyckades med till viss del. Här hyser jag gott dock gott hopp om att Helawis nya parti, socialdemokraterna också skall kunna lägga band på deras nya medlem. Det Socialdemokratiska partiet har ju likt SD deklarerat sitt ställningstagande för religionsfrihet, vilket inger hopp inför framtiden.

Nader på kandidatmöte Södertälje 2010

När väl Södertälje bröt sig ur Västra Södertörn tilltog konflikterna med Nader Helawi. Detta trots att Nader från början var påtänkt som kandidat och deltog i de kandidatmöten vi ordnade. Bakgrunden är att Helawi krävde en betald tjänst samt plats i Södertäljeföreningens styrelse. Ordförande för Södertälje hade dock beslutat att Helawi inte skulle få någon plats i styrelsen efter att en släkting kommit hem till ordföranden mitt i natten och gråtande berättat att Helawi misshandlat sin fru. Ordföranden rådde släktingen att göra en polisanmälan, vilket avslogs av samma släkting. Vi diskuterade vilka åtgärder vi själva kunde vidtaga. Den avgörande punkten var dock hela tiden bevisläget (som faktiskt är bättre i dag, med ett inspelat erkännande). I stället beslutade ordförande för Södertälje att aldrig någonsin låta Helawi få någon tjänst eller styrelseplats.

Detta är alltså bakgrunden till den påstådda ”diskriminering” som SD anses ha gjort sig skyldig till av vissa kaldéer och som nu okritiskt har tagits upp av media. Andra ur samma befolkningsgrupp har suttit i Södertäljes styrelse vilket torde stödja dessa uppgifter ytterligare. Vi hoppas att socialdemokraterna lyckas inympa lite av det jämställdhetstänkande som präglar vårt samhälle och som både Socialdemokraterna och SD står för, hos deras nya medlemmar.

Helawi går ut på ett braskande sätt i gårdagens artikel med ”alla människors lika värde”. Det är en helt nypåkommen insikt och vi vill därför till sist påpeka att i vår kultur ingår den kvinnliga delen av befolkningen i begreppet ”alla människor”. Dessutom anses det klädsamt om man i någon mån försöker leva upp till alla de stolta deviser som vissa människor så gärna deklarerar, speciellt när media är närvarande och när det gäller medlemskap i ett nytt parti, där en förmodad ny karriär väntar.

Detta inlägg publicerades i Ideologi - politik, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Historien om kaldéerna och SD i Södertälje

 1. Pingback: SD och media: sanningen bakom de avhoppade kaldéerna (S) « Tommy Hanssons Blogg

 2. Walborg skriver:

  Jag hoppas S känner att de får en NY ”värdig” medlem till sitt parti!
  Gratulerar!
  Jämlikhet/broderskap ( systerskapet har man glömt i sina deklarationer) ”än slank man hit, än slank man dit, än slank man ner i diket ”!

 3. Ingenjören skriver:

  @Eva-Marie: Kasta ägg på hur under Halloween gjorde vi iofs redan på åttiotalet här i Sverige. Det är iofs en otrolig förmildring av hur Halloweenbus kunde gå till i USA förr i tiden, där ungdomar ibland tände bål på genomfartsleder och så. Det är fascinerande hur tiderna förändrats och folk nu tror det är unikt hemskt när folk kastar ägg på hus. Folk underskattar fördelen med att ungdomar nuförtiden blivit så lata. http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/10/a-sinister-history-of-halloween-pranks/264127/

 4. Eva-Marie skriver:

  Lurats in i ett parti?? Är det vuxna människor vi pratar om???
  Nä det är väl inget att lägga ner krut på, låt tiden ha sin gång sossarna kommer att gå på en mina dom verkar ha dragit en nitlott.
  Bara att hålla huvudet kallt, ärlighet varar längst och nu skall jag gå en sväng för här i Malmö kastar ungdomar ägg på våra hus,nån sorts mellanösternnorraafrikahallowenfirande. Välkommen till ett galet förändrat land.

 5. Stenkvist skriver:

  Ja de genererar väl ett mandat i Södertälje. Om S vill veta mer har väl vi inget emot att tala om det, i alla fall inget som är till 100 procent fastslaget. Men efter att socialdemokraten Yilmaz Kerimo sagt i Länstidningen att kaldeerna lurats in i SD kommer i alla fall inte jag ta någon kontakt. Möjligen har vår presschef tagit någon kontakt, men jag vet inte.

 6. Eva-Marie skriver:

  Kaldeerna där ser man då har man lärt sig något nytt. Intressant att få reda på hur det var från andra sidan myntet.
  Då får vi se om han lyckas klättra hos sossarna men varför inte när moderaterna hyser en annan sorts medeltidsprofet så varför inte.
  SAP borde kolla med er om vad det är för gynnare men han kanske genererar landsmän som valboskap.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s