Drevets inneboende logik


Drevet går och alla tidningar samt TV hänger på. Vi har sett det förut. Mona Sahlin blev själv utsatt för det, nu deltar hon själv i drevet mot Sverigedemokraterna. Juholt blev också utsatt för ett konstant mediedrev, dock så hjälpte han till själv att upprätthålla drevet genom att släppa oförklarliga grodor med en häpnadsväckande jämn frekvens. Nu är det ett helt parti som står i skottgluggen, nämligen Sverigedemokraterna, som aldrig varit journalisternas favoritparti. Vi vet  att en överväldigande del av journalisterna bor på Södermalm och röstar främst på Miljöpartiet (Sakine Madon Expressen). Vi antar, och det är inte speciellt långsökt, att den typiske journalisten är för mångkultur och en massiv immigration. Det är inte på Södermalm problemen syns, ännu. Ergo, det är något av en vår dröm för våra latteberoende journalister att driva drevet just mot SD och kanske samtidigt ge den populäre partiledaren en extra semantisk gifttagg .

Självklart hade en film som Expressen köpte orsakat drev inom vilket parti som helst, ja kanske t.o.m. MP hade fått löpa lite gatlopp efter en sådan film. Men när det gäller SD så kan de vanliga reglerna för journalistisk moral (som redan normalt är på en ytterst låg nivå) tänjas avsevärt. Rena lögner blandas med spekulationer från f.d. medlemmar som inte hade någon vidare koll ens när de var medlemmar. Filmen sägs vara släppt av ”bunkerfalangen” när precis alla initierade vet att ingen av de personer som av Expos Alexander Bengtsson utnämns till medlemmar i denna avsomnade klubb varit i närheten av filmen någonsin. Dessutom består denna imaginära klubb av personer som aldrig någonsin skulle skicka en film till Expressen, oavsett betalningens storlek. Läser man Expressen (vilket man egentligen inte bör göra, och absolut inte köpa) så ser man att just Expressen aldrig fört fram teorin om bunkgänget. Varför då? Jo för att de ju faktiskt vet vem som sålde filmen till dem.

Christian Westling utnämns till riksdagsman av en rikstäckande morgontidning. Artikeln tas bort ganska snabbt då det förmodas att halva SD ligger på sina respektive golv och vrider sig av skratt, då Westling stod väldigt långt ned på riksdagslistan, och det skulle inneburit att SD skulle ha varit tredje största parti med råge om detta vore sant. Sedan slår Expressen upp stort att Westling tvingats avgå. Ja det stämmer, från en suppleantplats från Stockholms stads styrelse. Aldrig någonsin har en avgång från en sådan position lyfts fram på detta vis i media, och sannolikt kommer det inte hände igen på de närmaste 1000 åren.

Jimmie Åkessons skall enligt Expressen ha skickat fram sin flickvän för att författa ett kritiskt brev till SDU. Att Åkesson skulle bete sig på detta vis motsägs av i princip allt han gjort under hela sin politiska karriär. Det är helt enkelt allför otaktiskt och dumt för att vara sant. Dessutom är det välkänt att Åkessons flickvän i politiska frågor hela tiden agerat självständigt.

Enligt Expressen har en ”spricka” påstått att en spricka uppstått mellan Åkesson och Björn Söder. Ja de har aldrig haft exakt samma uppfattning i precis alla frågor. Finns det därmed en spricka mellan Fridolin och Romson i MP? Vågar vi gissa att ”källan” är samma person som sålt filmen, eftersom det står ”SD-källa” och inte ”högt uppsatt källa” eller liknande.

Att alla dessa framförda lögner, spekulationer och halvsanningar används i så hög grad mot just SD har självklart att göra med den kår av journalister vi har i detta land, som politiskt står för raka motsatsen till vad SD står för. Det är dock inte enda orsaken. Den andra orsaken är den svårighet t.ex. Expressen har att få relevant information från källor inom partiet. Är man SD-medlem har man helt enkelt inte mycket till övers för David Baas och hans tidning, de står ju för allt man själv avskyr. Det blir lite som att någon från den engelska armen under 2.a världskriget skulle förse tyskarna med information. Det är möjligt att de personer inom socialdemokratin som tipsade Expressen om den s.k. Tobleroneaffären fortfarande jobbar kvar inom partiet. Många socialdemokrater kanske har överseende med detta handlande och anser att det hör lite till spelets regler. Samma förhållande gäller definitivt inte inom SD. Jag gissar att den person som sålde filmen till Expressen kommer att bli mer avskydd än vad Tommy Funebo någonsin har varit.

Mediedrev innehåller sin egen logik och vi börjar lära oss mönstret. Efter att drevet eldats på för allt vad tygen håller så brukar avslutningen av ett drev vara desto mer elegant. Det normala mönstret är nämligen att man efter att ha smutskastat någon/något så mycket man orkar och lite till, i samtliga medier, dygnet runt, så konstaterar man med en liten behändig undersökning att förtroendet/stödet minskat. Det är själva avrundningen. Det man gör är alltså att man mäter vilken effekt den smutskastning man själv ägnat sig åt med liv och lust den senaste tiden. Inte så förvånade får man fram ett sänkt förtroende. Om inte det avsedda resultat framstår klart kan man alltid vinkla undersökningen så att de som redan från början var avogt inställd till föremålet för drevet blivit ännu mer fientligt inställd etc.

Tyvärr för våra medier så visar den senaste undersökningen (som delvis är gjord före den senaste turbulensen kring partiet) att SD ökar sitt väljarstöd. Ridå! Det var ju precis det som INTE skulle hända, enligt journalisterna på Södermalm. Det hindrar dock inte Dagens Industri att publicera en undersökning där förtroendet för partiet minskat. Ändå så har 44 procent oförändrat förtroende för SD och 3 procent säger t.o.m. att förtroendet ökat.

För några år sedan såg jag ett debattprogram där en journalist sade rent ut att målet med varje drev är att få föremålet för drevet att avgå. Det är vinsten som belönas med en stor journalist-öl på Tennstopet. Självklart kan inte ett parti avgå på samma sätt som en person. Almqvist lämnade ju dessutom sina uppdrag direkt, innan drevet ens hade kommit igång riktigt. Den målsättning vår media haft med det senaste drevet mot SD är självklart att partiet skall sjunka i opinionssiffrorna, samt att som bonus kanske skapa någon splittring inom partiet. Den senare målsättningen har spruckit rejält då partiet står mer enat än någonsin. En liten svacka i kommande opinionsmätningar är nog att vänta då det är sannolikt att Expressen lyckats skrämma iväg en del nytillkomna väljare. De lär dock komma tillbaka. Expressen/DN kan inte heller hålla på för länge med sina drev, då ökar i stället sympatin för SD och de själva tappar förtroende, hur mycket de nu har kvar av detta.

Det är viktigt att det sista drevet misslyckas, också för vår demokratis skull. Media skall utgöra den granskande makten i en demokrati, inte den styrande. När den tredje statmakten granskar det politiska skiktet skall självklart fakta och sanning sitta i högsätet, inte allt möjligt som ger bränsle åt ett pågående drev. Inte heller skall journalisternas egna politiska preferenser styra medias granskning. Så vi väntar med spänning på när demokratins stolta förkämpar i skepnad av journalister skall granska Miljöpartiet. Vad lyckas de gräva fram tro?

Annonser
Det här inlägget postades i Media, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Drevets inneboende logik

 1. Lögnerna och felaktigheterna har också varit legio. Utan att bemöda sig om en massa enskilda detaljer har i princip gräsrötter benämnts som riksdagsmän och skvaller om obefintlig splittring har lyft fram med stora rubriker. Betecknande nog har t.ex. Expressen ringt runt till samtliga distriktsordföranden var tredje dag för att eventuellt spåra minsta tecken på spricka i den monumentala muren. Detta får oss att misstänka en agenda där just sprickbildning i partiet varit själva avsikten med drevet. Som ett ödets ironi har sköldarna inom partiet förts ihop på ett sätt som kanske aldrig förr, Expressenlänk . Effekten har alltså blivit en sammanhållning som vi tidigare aldrig sett maken till. Snyggt arbetat Expressen och andra medier.

 2. Eva-Marie skriver:

  Vid denna tiden vet du att jag inte fick komma in för på grund av säkerhetsrisken var det ändrade planer i sista stund så det var endast medlemmar i publicistklubben som fick gå in. Polisen släppte in mig men inte PK. Trist mycket trist och vad jag har sett så lyser journalisternas reflektioner över ett sjukt samhälle som gör att man stänger öppna möten.

  http://petterssonsblogg.se/2012/11/19/det-sket-sig/

 3. rksmrgs skriver:

  Framför allt väntar vi på att få se den kompletta, oredigerade filmen. Det kan bli en ”backfire” av Guds nåde.

 4. Eva-Marie skriver:

  Bra redovisning.
  Imorgon skall publicistklubben hålla möte i Malmö men det kommer att handla om konst och Vilks är inbjuden. Räkna med att det kommer att bli bråk, ”Skåne mot rasism” skall dit och hata. Undrar hur journalister kommer att bevaka och skriva när det är deras egen klubb som kommer att terroriseras?

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s