Expo griper efter halmstrån


Min förvåning var monumental när en ung flicka ringde från Expressen p.g.a. ett Facebook-inlägg jag i förbigående hade publicerat. Jag såg på Twitter att några hade dragit igång en annonsörsbojkott av Aftonbladets annonsörer. Det måste vara fel mål tänkte jag eftersom Expressen och DN är de medier som kört ett drev mot SD, oavsett vad som nu sant och inte sant i det s.k. drevet.  

Som alla förstår tänker inte jag driva någon annonsörsbojkott, men om några andra nu vill göra det så varsågoda. Expressen uppmanade svenska folket att bojkotta ett parti på valdagen 2010. Detta med en bild på en smutsig SD-valsedel nedtrampad i rännstenen.

Detta var alltså ett handlande av tredje statsmakten som skall granska makten, inte driva egen partipolitik, åtminstone inte på valdagen. Tänk er att detta hänt i Putins Ryssland. Det är om något en omoralisk (rent av odemokratisk?) bojkott. Om nu Sverigedemokratiska väljare och sympatisörer (eller andra demokratiskt sinnade människor) inte vill stödja den tidning som på valdagen hade ovanstående bild på sin förstasida så måste även rabiata journalister förstå detta. Det torde också vara i samklang med marknadsmässiga liberala principer, att människor inte stödjer en tidning som aktivt motarbetar deras egen politik.

Jag som politiker ägnar mig självklart inte aktivt åt någon bojkottkampanj, vilket jag sade till Expressens journalist flera gånger. Tydligen har denna journalist glömt att säga detta till Expo, om de nu hade någon kontakt vill säga (vilket jag misstänker men självklart inte kan veta).

Expo påstår att jag föreslagit att utöka bojkotten. Ja jag nämnde DN, för att de har exakt samma ägare som Expressen. Alltså Bonnierkoncernen äger både Expressen och DN. Samma ägare, samma pengar. Det är självklart koncernen i sig vi i dag räknar som ägare, inte enskilda tidningar.

Expo själv har utövat påtryckningar för att inte ett bokförlag (Adlibris, som också råkar vara ett Bonnierföretag) skall sälja vissa böcker som de själva inte gillar (Invandring och demokrati, John Järvenpää)[källa: John Järvenpää]. Enligt vissa hemsidor har Expo själv utövat påtryckningar mot annonsörer för att få dessa att lämna hemsidorna. Expo blir alltså upprörd när några grupper av människor använder exakt samma metoder som de själva använt under lång tid.

Hela historien är ju en storm i ett vattenglas och det är väl gränsfall om hela händelsen ens förtjänar en artikel på denna hemsida. Det märkliga är att ett Facebook-inlägg uppmärksammas av Expressen, för att efter någon timma också uppmärksammas av Expo. Lite väl synkront kan man tycka. Expo säger sig vara en politisk obunden stiftelse som arbetar för tolerans. Nå tolerans för oliktänkande är inget som utmärkt Expressen och Bonnierkoncernen kan säkert se om sitt eget ekonomiska hus utan Expo som ivrig skyddsvakt.

UPPDATERING:

Fick just relevanta uppgifter av Joakim Larsson att Expo inför valet 1998 gick ut med brev till samtliga Sveriges kommuner att inte ge tillstånd för plats till Sverigedemokratiska valmanifestationer. Detta på tal om bojkott. Förmodligen skulle jag kunna uppdatera denna artikel i all oändlighet.

Gellert Tamas har dessutom skrivit en artikel i SvD. Vi har skummat Expos egen bok ”Sverigedemokraterna, den nationella rörelsen” av Expo-medarbetarna Stieg Larsson och Mikael Ekman. Enligt Expo själv så är de flesta uppgifter Tamas kommer med osanna. T.ex. så var enligt boken 4 av styrelsen på 13 personer dömda för brott 1993. Enligt Tamas var hälften dömda. Och så håller det på.

Annonser
Det här inlägget postades i Media, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Expo griper efter halmstrån

 1. Andreas skriver:

  Men du tyckte ändå att det var en bra idé med bojkott av Bonniermedier? Eller vad menar du?

  • Stenkvist skriver:

   Jo, men det är inget jag ägnar mig åt.

   • Stenkvist skriver:

    Det finns bara ett sätt att protestera, det är det ekonomiska incitamentet. Allt annat är mest krafs. Jag tycker det är mycket, mycket trist att det är så. I den bästa av värdar skulle vi ha en fungerande PON, granskningnämnder och annat som på allvar kunde sätta ned foten. Vi skulle ha en journalistskola som åtminstone lärde ut begreppen demokrati, objektivitet och åsiktsfrihet, och att dessa saker skall gälla i Sverige, inte bara i Ryssland. Nu är det väl nästan tvärt om på våra journalisthögskolor. Vi skulle ha en press som granskade partierna på samma premisser, vi skulle ha en press med grävande journalister som även lyfte upp obekväma fakta, även vad gäller den egna och ägarnas åsikter. Vi skulle ha en journalistkår där SANNINGEN var gud och stod över billiga politiska poäng. Vad har vi i dag? Expo som driver journalistutbildningar och lär ut hur man skall angripa ett parti av riksdagens åtta partier. Det blir med nödvändighet vi mot dom när klimatet är som det är. Vad har sympatisörer för verktyg att sätta emot denna enorma flod av pengar som används frikostigt mot dem?

 2. Ulrika skriver:

  Så himla bra, blir lika imponerad varje gång jag läser det du skriver. Mer 🙂

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s