Aftonbladets kultursida och näthatet


Jag hade tänkt att bara nämna några snabba ord om Aftonbladets kultursida denna gång, men efter lite offentligt debacle om Katarina Mazettis krönika i ICA-kuriren måste vi göra ett kort klargörande om det också.

Aftonbladet har en kulturchef vid namn Åsa Linderborg. Vi börjar nu misstänka att Linderborg kanske mer skulle trivas som politisk skriftställare på en tidning med en klar vänsterprofil än som kulturchef. Jag läser extremt sällan både Aftonbladet och Expressen, men i går (4 januari Cirka kl 19:00) gick jag in på Aftonbladets kultursida med alla deras senaste artiklar, och då såg det ut så här:

Aftonbladet kultur-1

Aftonbladet kulur-2 4-jan,kl1923 kopia

Idel politik och bara politik. Inget fel i det, men det blir lite konstigt när en tidnings politiska ställningstagande görs på kultursidan. Dessutom när det görs av en människa som hör hemma på den yttersta vänsterkanten och som t.o.m. skulle få Lars Ohly att verka ”mainstream”. Jag gissar att Linderborgs dagar som kulturchef är räknade. Inte ens en tidning med en tydlig vänsterprofil som Aftonbladet har råd med denna typ av kulturchef.

Mazetti och näthatet

Katarina Mazetti skrev en artikel i ICA-Kuriren som tydligen väckte känslor hos väldigt många människor. Kommentarsfältet stängdes ned och chefredaktören Helena Rönnbäck konstaterar att ”grova påhopp” mot Mazetti ägt rum. Jag tvivlar inte att många kommentarer faktiskt gick (långt?) över gränsen till det passande, men frågan är om inte Mazettis text också var ett grovt påhopp. Så här kommenteras hela händelsen av Resumé (Krister Berntsson).

I krönikan, som är Katarina Mazettis sista efter nära tio år på Icakuriren, tar hon upp frågan om vad som är ”svenskt”.

Hon påpekar att de svenska folkdräkterna är knappa 100 år, att Lucia var från Syracusa och att sången vi sjunger den 13e december är en fiskarvisa (som för övrigt handlar om staden Santa Lucia, inte om helgonet) och det svåra i att hitta någon i Sverige boende som inte har något invandrarblod i sig.

Och sådant räcker för att få en nätmobb efter sig.

Fel! Att det var detta de flesta människor retade upp sig på får nog betraktas som lögn och förbannad dikt. Bland många andra illiterära utfall så skriver Mazetti enligt följande.

Kanske borde någon grävande journalist snoka lite i Sverigedemokraternas stamtavlor, de har ju själva begärt en sorts etnisk rensning i riksdagen. 
(Allra renast är förstås de folkslag som isolerat sej i generationer och bara gifter sej med varann. De sitter där gravt inavlade med hängande hakor, svåra genetiska sjukdomar och en IQ på 70).

Att Sverigedemokraterna skulle vilja ha en etnisk rensning i riksdagen är fel. Det SD lagt en motion om är att krav på enbart svenskt medborgarskap skall tillåtas. Detta för att inga lojalitetskonflikter skall kunna misstänkas och för att ingen skall kunna ställa upp i annat parlament, vilket teoretiskt är möjligt i dag. Att p.g.a. detta uppmana journalister ”snoka lite Sverigedemokraternas stamtavlor” får ses som en ganska kraftig provokation. Att sedan direkt efter nämnda mening påtala en problematik med inavel hos vissa folkslag med påföljande sänkning av IQ som följd ger en olustig knorr åt samma provokation. I själva verket skulle en sådan mening av en Sverigedemokrat omedelbart rendera i ett uteslutningsärende. Det är alltså OK enligt vissa journalister att en känd skriftställare skriver saker som på två röda sekunder skulle rendera ett uteslutningsärende för en SD-medlem. Smaka på det en stund.

På något outgrundligt sätt observeras och brännmärks hatet från hemsidornas kommentarer, medan det hat som, något mer sofistikerat, uttrycks i själva artiklarna inte alls observeras eller nämns. Ställer man lägre krav på artikelförfattarna än på de förmodade amatörmässiga kommentatorerna? Jag kan inte se att Mazettis artikel uttrycker något annat än rent hat. Hat som hat, sofistikerat eller inte. Det är dags att vi alla mäter alla artiklar och kommentarer enligt samma måttstock, om allt tal om ”näthatet” skall ha den minsta trovärdighet.

UPPDATERING:

Ser i Expressen att Mazetti blivit utsatt för rena hot och att någon t.o.m. tagit sig till hennes bostad och börjat orera. Tar för givet att inga av mina läsare beter sig så otroligt dumt. I alla fall så förtjänar det att påtalas, LÄGG AV MED SÅDANA KRIMINELLA DUMHETER!

Annonser
Det här inlägget postades i Alt & Misc, Ideologi - politik, Media, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Aftonbladets kultursida och näthatet

 1. Johan 1:e skriver:

  Jasså, bara vissa undfallande åsikter platsar.

 2. Johan den 1:e skriver:

  Det är antisemitism.
  Denna utrotningsdynga som en matskribent tillåts framföra i dagens Sverige.

  http://avpixlat.info/2013/01/08/icakurirens-hallningsloshet/

  Synd att ICA går denna judehatarväg, för jag har alltid tyckt att ICA varit en trevlig affär att gå till.

  Men nu bojkottar vi ICA nu på fredag, lördag och söndag som han föreslår på Avpixlat. Alltid nåt.

  Antisemitismen måste bekämpas. Vi svenskar behandlas precis som judarna i tredje riket, ja t o m sämre.

  Det är en nazistisk regim vi har att göra med och som vi lever under. Och nazistiska språkrör som ohämmat får spy ut sin hatpropaganda.

  Dom ger sig inte förrän alla vi svenskar är borta från jordens yta.

  Katarina Mazetti är en verklig judehatare som borde avsättas med det snaraste.

  Hon har exakt samma åsikter och syn som Hitler hade. Inte ett dugg bättre.

  Bort med såna folkutrotare från etern.

  Upp till kamp mot nazistmarxisterna.

  Citat hämtat från Thoralfs blogg:

  ”Jag tror inte att Avpixlat hade sett att ICA nu har tagit in muslimska helgdagar i sin almanacka när den utmärkta texten skrevs av Stefan Torssell. Det har också visat sig att ICA-Kuriren och Helena Rönnberg står bakom hatartikeln mot Sverige. Samtidigt flörtar ICA med muslimer och andra folkgrupper som romer, kurder och andra folk i nya almanackan genom att markera deras helgdagar. ICA anser alltså att andra folkgrupper finns, men det finna inga svenskar. Det hela blir bara mer och mer bisarrt och en permanent bojkott är vad som bör gälla för alla som har möjlighet att handla på andra ställen.”

  http://mobil.thoralf.bloggplatsen.se/2013/01/09/9280651-aktion-mot-ica-kuriren-och-ica/

  Synd att ICA går denna judehatarväg.
  affär att gå till.

  Men vi bojkottar ICA nu fredag, lördag och söndag som han föreslår på Avpixlat. Alltid nåt.

 3. Maria Nilsson skriver:

  Hon skrev även detta Svenska ”landskapsdräkter” skapades av romantiska kulturpersoner för drygt hundra år sen. De satte ihop lite plagg som var vanliga i vissa trakter och kallade dem typ Blekingedräkten. Jimmie Åkesson borde inte ha gula knäbyxor, han borde bära bomberjacka, kängor och tatueringar, den klassiska Sverigedräkten för det folkslag som bildade basen i hans parti.

  Av Katarina Mazetti

  • Stenkvist skriver:

   Ja Maria tonen i hennes artikel var både raljerande och kränkande. Dessutom belagd med felaktigheter. Jag har läst cirka 250 av de 600 kommentarerna. Inga hot vad jag kan se och kommentarerna håller ungefär samma tonläge som Mazetti själv håller. Om man skall gå efter de 250 kommentarerna jag läste så var det rent av fel att stänga kommentarsfältet. Om Åkesson är en officiell person så är Mazetti det också. Alla tidningar avgör dock själva hur de går med kommentarsfältet.

   • Eva-Marie skriver:

    Jo och det tråkiga för Katarina Mazetti är att alla kommentarerna finns sparade så det är lätt att kolla om hon överdriver, talar sanning om dom eller blåljuger om de som har en annan åsikt om henne.
    På nätet finns bevisen.

    • Stenkvist skriver:

     Jag vet. Jag kan dock inte länka de härifrån innan jag läst samtliga, och det orkar jag inte. Räcker ju med en kommentar med hot, så har jag gjort mig skyldig till något i alla fall.

     • Eva-Marie skriver:

      Förstår vad du menar men att ta ut svängarna är det många som gör till och med tidningar, jag tänker på den bilden med ett gitbesprutningseliminering av en svensk partiledare. den bilden var grov i mina mått mätt men tydligen helt legitim.

      Jag har också läst kommentarerna och hittade inte mer än arga frustrerade och med olika åsikter än Mazetti kommentatorer och nu är antagligen 600 personer ännu mer arga.
      Man kan undra hur länge tidningar å ena sidan själv skriver hatiska artiklar och å andra sidan intef attar vad dom sår. Vi som har vaknat ser vad dom håller på med och det är inte snyggt.

      • Stenkvist skriver:

       ””jag tänker på den bilden med ett gitbesprutningseliminering av en svensk partiledare. den bilden var grov i mina mått mätt men tydligen helt legitim.””

       Den gick ju långt övergränsen för det acceptabla. Men annan media reagerade också faktiskt, långt utanför SD:s led.

 4. Katarina skriver:

  Du har ju en blogg – hur skulle du känna om den översvämmades av hatiska kommentarer?

 5. Eva-Marie skriver:

  Hej, tack för ett bra belysande inlägg.
  Det har blivit så konstigt, dessa ”journalister” är både blåsta och hatiska. Att dom ljuger har vi vetat länge men att dom är så hatiska har jag inte förstått förren den sista tiden.

  .”……och det svåra i att hitta någon i Sverige boende som inte har något invandrarblod i sig……” Mazetti visar på en stor okunskap och hon är riktigt oförskämd med det uttalandet. Hon är tröttsamt korkad likt ett stort flertal av hennes kollegor.

  Jag var i Stockholm den 4 augusti för att lyssna på talen vid Counter jihad och då blev jag kallad för rasist, fascist och nazist av ”antirasister” och media. Det var lynchstämning och hatet lyste ur ögonen från de maskerade ”goda”och Mattias Gardell utanför kravallstaketet. Det är en konstig värld vi lever i där självutnämnda goda människor bär på så mycket hat.

  Det skall bli spännande att uppleva hur detta året kommer att bli. Alla dom där kommentarernasom Mazetti kvider om finns nedladdade och det fanns många med motsatt åsikt än hennes och om hon kallar meningsskiljaktigheter för hat då är hon mer än lovligt dum.

  Ha en trevlig helg Stenkvist

 6. Christer skriver:

  Väl skrivet

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s