Diskriminering är inget asylskäl


På SR:s hemsida kritiseras utvisningarna av Romer till Kosovo i en artikel. Det framgår i artikeln att romerna riskerar att utsättas för diskriminering i sitt hemland. Dessutom är det allt färre som återvänder frivilligt till Kosovo. Så här står det i artikeln.

Ekot har tagit del av siffror som visar att samtidigt som att antalet romer, som frivilligt återvänder till Kosovo minskar, så skickas allt fler tillbaka med tvång. UNHCR:s siffror visar att förra året tvångsutvisades över 600 romer till Kosovo från Sverige och andra EU-länder. Samtidigt som 432 återvände frivilligt, efter ett utvisningsbeslut. Jämfört med 2011 ökade tvångsutvisningarna av den här gruppen med 50 procent.

Det verkar som att inget land i Europa anser att romerna från Kosovo har asylskäl. Dessutom vet vi inte om det är från Sverige eller några andra länder inom EU som avvisningarna ökat. Siffrorna gäller ju EU som helhet. Får man avslag på sin asylansökan skall man lämna landet, vilket inte verkar vara självklart för journalisterna på SR. Ordet ”tvångsutvisningar” är ett nytt ord men är en gammal företeelse. Har man fått avslag på sin ansökan har det alltid varit så att man måste lämna landet.

Robert Hård, chef för Civil Rights Defenders är kritisk till att romer skickas tillbaka överhuvudtaget

–      Om man lägger till ett rent juridiskt perspektiv, så kan man se att det är oförsvarligt att man skickar tillbaka människor till en region där de utsätts för en sådan systematisk diskriminering. Enligt Europadomstolen kan man klassa det som en form av tortyr, säger han.

Vi undrar vad Europadomstolen anser om rättsskipningen i Saudiarabien och Jemen, om behandlingen av oliktänkande i Vitryssland, om behandlingen av urinvånarna i Australien och USA. Listan tar i själva verket aldrig slut och skulle man också räkna in diskriminering av religiösa minoriteter världen över skulle det sluta med att miljarder människor har asylskäl. I själva verket vet vi inte vad Europadomstolen tycker eftersom det som vanligt bara är ett påstående utan källhänvisning av Robert Hård.

kv-lgflag

Det vi däremot vet är att internationella domstolen i Haag har erkänt Kosovo som en självständig republik, tillsammans med Sverige. Detta efter att NATO i princip bombade bort serberna från Kosovo. De som också diskrimineras i Kosovo är de serber som vågar bo kvar i landet (om det nu finns några kvar). Då skulle ju de också erhålla asyl, trots att Sverige var mycket positiv till att NATO med flygstridskrafter tvingade bort serberna från Kosovo.

22345_Large

Från början var den enda grupp som fick asyl de som var politisk förföljda av sin diktaturregering. Undan för undan har gruppen utökats och nu anser alltså chefen för Civil Rights Defenders att diskriminering är asylskäl. Jag minns när NATO bombade bort Serbiska styrkor från Kosovo, efter att ett antal serbiska poliser mördats. Kosovo hörde ju då till Serbien och hela Europa tyckte ju att Kosovo måste få bli en självständig stat. Den svenska regeringen och samtliga riksdagspartier applåderade Kosovos självständighet och tyckte det var en gudi behaglig gärning när NATO gick in med vapenmakt och tvingade fram Kosovos självständighet. Nu är vi alltså där när det börjar mumlas om att det inhumant att skicka tillbaka människor från den stat som Sverige var en av de första länder att erkänna som självständig stat.

Annonser
Det här inlägget postades i Immigrationspolitik, Sverige, Utrikes. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s