Upprepade felaktigheter om arbetskraftsinvandringen blir inte sannare för att de framförs gång på gång


Hur två moderater, Gunnar Axén och Mikael Cederbratt överhuvudtaget fick in sin artikel om arbetskraftsinvandringen på SvD opinion är en gåta. Det är en artikel som inte säger mer än att Alliansen skall komma med förslag om arbetskraftsinvandringen senare under våren. I princip hade de kunnat föra ut det budskapet via twitter.

Artikeln innehåller självklart mer av det som alliansen trummar ut gång på gång, att det råder arbetskraftsbrist och att det framförallt kommer att råda arbetskraftsbrist i framtiden. Det finns ingen generell arbetskraftsbrist i Sverige i dag, vi har en omfattande arbetslöshet och en ännu större ungdomsarbetslöshet. Ekonomifakta anger arbetslösheten till 8,5 procent under februari och ungdomsarbetslösheten till hela 26,4 procent. Så har det sett ut en längre tid. Förut hette det att arbetskraftsbristen skulle slå till med full kraft när 40-tals generationen gick i pension. En person född 1949 är i dag 64 år. Ingen har fortfarande sett skymten av den omtalade arbetskraftsbristen.

Moderaterna i artikeln och många från övriga Alliansen talar om ”öppenhet” att de vill ha ett öppet land, till skillnad mot alla dem som vill stänga landet då får man förmoda. Vi hade knappast något Nordkorea innan Alliansen förändrade reglerna för arbetskraftsinvandringen. Nordkorea är med normala mått mätt ett stängt land. Att vi skulle närma oss detta tillstånd för att vi införde en restriktivare arbetskraftsinvandring är som att påtala faran med anorexia när en överviktig person byter ut ölen mot bordsvatten till lunch.

topTeaser_nordkorea-soldaten-1

Till sist kommer vi till det riktigt delikata, påståendet från de två moderaterna att arbetskraftsinvandringen naturligtvis inte på något sätt tjänar till att sänka den generella lönenivån. Så här skriver de.

Människors fria rörlighet begränsades [med tidigare regelverk, min anm.] på grund av oron för negativ löneglidning om arbetsmarknaden utsattes för konkurrens. Efter fem år av friare arbetskraftsinvandring har detta inte skett.

Så någon lönedumpning har inte skett? Vi noterar att ingen referens till någon undersökning ges, bara ett konstaterande vi skall ta för givet. Men samtidigt skriver de två moderaterna så här i sin artikel.

Samtidigt har det rapporterats om oseriösa arbetsgivare som kringgått lagstiftningen och utnyttjat arbetstagare. Det är oacceptabelt att människor utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden.[…]

För att ytterligare motverka att människor som kommer till Sverige för att arbeta utnyttjas.

Exakt på vilket sätt har de då utnyttjat arbetstagare om de inte dumpat lönerna? Har de varit allmänt otrevliga mot arbetstagarna men i övrigt gett dem avtalsenlig lön? Det är knappast troligt.

Självklart skall vi ta hit arbetskraft där det råder en verklig bristsituation. Det kan vara frågan om både vissa typer av ingenjörer och t.ex. under en övergångsperiod läkare (innan vi hunnit utbilda fler själva). Men att det i arbetslöshetens Sverige skulle råda brist på restaurangpersonal och städare kan helt enkelt inte stämma.

Mellan utspelen om arbetskraftsinvandring talas det ofta om hur svårt våra nya medborgare, som fått uppehållstillstånd av skilda orsaker, har att få ett arbete. Det talas ibland om strukturell rasism (som plötsligt inte visar sig när det gäller att importera billig arbetskraft utifrån) som förklaring till att dessa människor inte får ett arbete. Jag tror inte på någon strukturell rasism från arbetsgivarhåll, snarare avsaknad av lämpliga arbeten till rätt pris. Oavsett orsak vore det mycket bättre att försöka få dessa grupper i våra utanförskapsområden in på arbetsmarknaden. Deras chanser ökar ju inte om vi samtidigt importerar arbetskraft.

Annonser
Det här inlägget postades i Alliansen, Arbetskraftsinvandring, Sverige. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Upprepade felaktigheter om arbetskraftsinvandringen blir inte sannare för att de framförs gång på gång

 1. skogsfrun skriver:

  När nu riksdagspensionerna ska tas bort efter 2014, så är det nog säkrast att minska arbetskraftsinvandringen. De stackars före detta riksdagmännen måste ju ha en chans att kunna få ett jobb!

 2. oldman94 skriver:

  Med en mediantid till arbete på över 7 år så kan vi i stället för att importera, betala, vänta och hoppas sätta våra ungdomar i gymnasie och högskoleutbildningar under dessa år……..dock förespråkar jag att man endast får bidrag i nivå med de som invandrar, inte mer. Samtidigt skall man också tvinga de som tar studielån att be om efterskänkning av dessa ifall det arbete som nås inte ger tillräcklig lön. Ett enda ensamkomande flyktingbarn kan kosta 16.000/dag…motsvarar en ganska bra månadspeng för en student ELLER HUR? 40 studenter för ett enda sådant…….4000 ensamkommande motsvarar 160.000 ungdomar utan arbete…..ooopsch detta skulle ju försörja alla våra öppet arbetslösa ungdomar…………..arbetskraftsinvandringen kostar osså……så varför inte lösa problemet med de som redan finns i landet…..det är liksom ite så briljant att gå över ån efter vatten…..

 3. Johan K skriver:

  Jo, stoppa all främlingsimport och se till att lagarna primärt skyddar etniska långa blonda och blåögda Svenskor/Svenskar. Sk flyktingar kan hålla sig till närområdena och arbetskraft importerar vi efter våra egna behov.

  • Stenkvist skriver:

   Lagarna måste självklart gälla lika för alla. Ingen har väl påstått något annat. Vad skulle alternativet vara? Att importera arbetskraft efter andras behov och öka arbetslösheten ännu mer i vårt eget land? Ja det tycker jag är vansinne i alla fall. Flyktingar får väl bege sig var de vill, men vi måste sätta gränser för vårt eget land. Så får väl andra länder sätta sina gränser. Just nu är dessa gränser undantagslöst snäva än de svenska. Hjälper vi människor i närområdet kan v hjälpa 100 gånger fler. Ganska enkel matematik.

 4. kadawerhielm skriver:

  Är det inte lite övermaga att ta hit flera hundratusen kommande arb lösa, när vi redan har lika många i landet ?

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s