Tino Sanandaji om fri invandring


Sanandaji klargör på ett kusligt effektivt sätt hur fri invandring är omöjligt med en välfärdsstat. Det här borde vara självklart för alla tänkande människor men inte ett knyst yppas från vänsterhåll om denna självklarhet. Antingen är det så illa att ingen gjort den analys som borde stå skriven som i neon mitt framför näsan. Eller så är det en planerad omfördelning av resurser från i huvudsak den lite mer välbeställda medelklassen och den lite mindre välbeställda arbetsklassen (och för all del det inhemska trasproletariatet). Men frågan kvarstår om denna vänster då inte skulle vara öppen med denna omfördelning och låta väljarna avgöra om de vill gå med på detta.

Frågan gäller ju inte bara fri invandring, har vi nästan fri invandring så blir det ju samma effekter, med ett något mildare ekonomiskt utfall. Har vi den immigration vi har i dag så är omfördelningen fortfarande mycket betydande. Kurvan över storleken på immigrationen divergerar ju med invandringen och utgör en inverterad kurva med möjlig välfärd.

Att immigrationen är en frågan om hjälp till nödställda hör vi ofta som motargument. Den enda logiska hjälpen skulle då vara att flytta hela civilbefolkningen, vilket ingen ännu har föreslagit. Att enbart de mest resursstarka beviljas asyl medan de som har det sämre ställt i alla fall blir kvar gör ju att målet för nåden skiftar, ofta på ett orättvist sätt. Hjälp på plats eller i närområdet är det som hjälper flest människor och är förmodligen det bästa för att återuppbygga drabbade områden. Nå här Sanandaji om fri invandring.

Tino Sanandaji

Tino Sanandajin

Tino Sanandajin

Annonser
Det här inlägget postades i Ideologi - politik, Immigrationspolitik, Sverige. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tino Sanandaji om fri invandring

 1. oldman94 skriver:

  Billigast att leva i låglöneländer…….
  Vi kan inte ta hand om alla det är ”mest synd om” flera Miljarder…..
  …speciellt inte i lilla sverige…..
  Under världskrigen stod vi ”neutrala” nu för tiden är vi på mitt i hetluften…

  Men vänsterns mantra har väl alltid varit solidaritet och framför allt ”någon annan betalar”….

  ….Nu verkar dock gruppen ”någon annan” vara på utdöende, eller önskat utdöende, enligt senaste rönen från norr……

  Håller helt med att importera kohort efter kohort och ha en nettokostnad i minst 10 år är inte ekonomiskt annat är belastande och kostsamt……

  Att dubbla dagpenningen för 10% av de 1Miljard fattigaste människorna skulle kosta ungefär lika mycket som vår invandring det borde om något vara ”en hjälp till nödställda” om enbart 10 länder till ger lika mycket så har vi gett hela denna miljard människor dubbelt upp….dessutom så har deras hest begåvade och klipska fått möjligheten att bygga upp sitt land i stället för att ”stödja” oss…..men vi solidariska i EU fokuserar mest på närområdena samt Afika…Asien är långt borta och samtidigt verkar dessa miljarder människor klara sig relativt bra utan vår hjälp…….

  Stureplan inte ens stockholm med närområden är hela världen…….varför leka i sandlådan….??

 2. Fri invandring kan aldrig kombineras med en välfärdsstat. Frågan är varför ingen säger detta högt och gör något åt det ?

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s