Den egoistiska arbetsimmigrationen


Med titeln ”Välfärdsturismen är en myt” publicerar GP en artikel där ekonomen Joakim Ruist i en doktorsavhandling påstår att vi varken har förlorat eller vunnit på arbetskraftsinvandringen. Enligt Ruist har varken skatteutgifterna eller de sociala utgifterna ökat sedan vi införde den fria rörligheten för arbetskraft. Enligt artikeln har denna invandring ”inte frestat på ekonomin ett dugg”.

Jag har inte tillgång till doktorsavhandlingen men att mäta de sociala utgifterna totalt sett verkar vara ett mycket konstigt sätt att undersöka utgifterna för en speciell grupp. Det måste vara mycket bättre att helt enkelt be att få uppgifterna från berörda myndigheter på hur mycket de betalar ut till de aktuella grupperna.

Eftersom skatteinkomsterna inte ökat kan man förmoda att en viss undanträngningseffekt ligger vid handen. Alltså att arbetskraft utifrån tagit en del arbeten som annars skulle gått till inhemsk arbetskraft. De som bor fast i Sverige och därmed är arbetslösa erhåller ju A-kassa eller annat bidrag, vilket blir en kostnad för arbetskraftsinvandringen i de fall de inte får arbete p.g.a. undanträngningseffekten.

Dessutom har vi i dag enligt Ekonomifakta en arbetslöshet på 8,8, procent. Som ekonomen Jan Tullberg konstaterat blir det en dubbel positiv effekt om en arbetslös inom landet tar ett nytt arbete i stället för en immigrerad arbetskraft. Detta eftersom den arbetslöse inom landet har levt på bidrag, en kostnad som samhället slipper när han får ett arbete. Tar en arbetskraftsinvandrare samma nya arbete blir det bara plusposten genom skatteintäkter som staten gör i vinst. Detta behöver egentligen inte ekonomer som Tullberg påtala, det borde alla normalintelligenta människor förstå ändå.

Arbetslöshet

Vi kan också tänka oss att svensk ekonomi som det talas om, inte avläsbart påverkas av arbetsimmigrationen, beroende på vad och hur man mäter. Kadern av arbetslösa kan ju i alla fall lida men av arbetskraftsinvandringen, beroende på att de har svårare att få ett arbete. Detta är något som i alla fall artikeln inte tar upp, men som det står en SR-artikel om i dag. Sedan skall man också sätta in siffrorna i sitt sammanhang. Alltså inte bara läsa av den ekonomiska utvecklingen, utan också ta med i beräkningen vad vi kunde gjort I STÄLLET för att importera arbetskraft, som t.ex. att försöka få den allt större kadern av arbetskraft i arbete.

En annan effekt av arbetsimmigrationen kan bli pressade lönenivåer i landet. Något som sannolikt redan skett i Sverige inom t.ex. byggbranschen. Det behöver ju självklart inte innebära en sämre ekonomi för nationen Sverige, tvärtom innebär det vissa positiva effekter. Men snickarna kanske inte håller med Ruis om det saliggörande med dessa pressade lönenivåerna. Om regering och andra aktörer vill få ned en för hög lönenivå inom vissa branscher, så är arbetsimmigration sannolikt det sämsta verktyget för detta ändamål.

Enda sättet det kan uppstå en ”win-win” situation är sannolikt om arbetsmigrationen sker mellan likvärdiga länder där migrationen går likvärdigt åt båda håll. Om Sverige saknar snickare och Polen golvläggare kan ett fruktbart utbyte ske. Alternativt att läkare tar sig från Polen till Sverige och ingenjörer den motsatta färdvägen. Om Sverige tar emot läkare från Polen men skickar iväg golvläggare uppstår på sikt en obalans som Polen förlorar på. En sådan arbetsmigration vi talar om här dör med tiden ut då det verkar vansinnigt att länderna inte själva täpper till kompetensluckorna.

Man kan också tänka sig att en nation tar emot arbetsmigration då det råder absolut arbetskraftbrist från en nation där det råder absolut arbetskraftsöverskott, men långsiktigt är inte ens det hållbart. Att Polen skulle utbilda arbetskraft som sedan arbetar och betalar skatt i Sverige skapar långsiktigt ohälsosamma obalanser. Situationen kommer inte heller inom överskådlig tid bli sådan för västliga nationer att det kommer uppstå absolut arbetskraftbrist. Ekonomierna ser helt enkelt inte ut så nuförtiden i norra Västeuropa. Sedan har vi konjunkturerna att tänka på. Skulle det otroliga ske att det uppstår absolut arbetskraftsbrist, lär denna brist försvinna vid nästa lågkonjunktur. Exakt vad gör vi av alla arbetskraftsinvandrare då? Man slås också av hur oerhört egoistisk denna arbetsimmigration ter sig. Ju mer man tittar på den, ju mer egoistisk ter den sig.

Det står i GP-artikeln att vi inte sett något av den oro för ”social turism” som Göran Persson lidit sådan smälek för att ha uttalat. På pendeltåget tog jag på måfå upp sista numret av Dagens Samhälle. Första uppslaget jag fick upp handlade om den lavinartade ökning av utländska tiggare som ju är ett resultat av den fria rörligheten vilken Persson uttryckte oro inför. Det står också att socialtjänsten inte har skyldighet att hjälpa dessa individer, men att trycket hela tiden ökar. Det ställs fler och fler krav på att dessa den fria rörlighetens vagabonder skall få ta del av vårt välfärdssystem. Jag kan inte se annat än att Göran Perssons oro var befogad och att GP har fel.

UPPDATERING:

En uppmärksam läsare har påtalat att nationalekonomen Joakim Ruist inte bara är nationalekonom, han är också miljöpartist och har suttit i Stenungsunds fullmäktige. Vad jag kan se från Stenungsund kommuns hemsida sitter han inte i fullmäktige i dag. Att en aktiv politiker skulle vara oberoende och objektiv är inte särskilt troligt. Ruists avhandling kan läsas här.

Några korta kommentar från Ruists avhandling:

Jag har bara skumläst den då min fritid är begränsad och dyrbar, men ett par korta kommentarer som jag studsade inför vid en snabb skumning:

No significant effect of refugee immigration on total unemployment is found, but there is a large effect on the unemployment of previous immigrants from low- and middle-income countries.

Ingen signifikant effekt av flyktinginvandring på totala arbetslösheten finns, men det finns en stor effekt på arbetslösheten av tidigare invandrare från låg-och medelinkomstländer.

Hur är det möjligt att det blir en stor effekt av på arbetslösheten av tidigare invandrare från låg- och medelinkomstländer utan att det påverkar den totala arbetslösheten? Det skulle innebära att icke invandrare ”etniska svenskar mitt i livet” skulle bli arbetslösa i betydligt mindre grad p.g.a. arbetsimmigrationen.

The average labor market performance of refugee immigrants is poor. For example, five years after immigrating, the employment ratio of working-age refugees who immigrated in 2002 and were of working age in 2007 was merely 39%, compared to 76% for the rest of the Swedish population.

Den genomsnittliga arbetsmarknaden av flyktinginvandrare är dålig. Till exempel, fem år efter invandring, var sysselsättningsgraden i arbetsför ålder flyktingar som invandrat under 2002 och var i arbetsför ålder år 2007 endast 39%, jämfört med 76% för resten av den svenska befolkningen.

Här pratar Ruist om flyktingar och inte arbetsimmigranter. Alla förstår säkert att arbetskraftsimmigrationen inte gör situationen lättare för de 61 procent som efter 5 år fortfarande inte etablerat sig på arbetsmarknaden, vilket blir en stor kostnad för samhället. Detta speciellt sedan en stor del av arbetsimmigrationen består av lågkvalificerade arbetare. Enligt Svensk Näringsliv var fler restaurang-arbetare än ingenjörer och fler städare än tekniker. Det är hart när obegripligt att inte arbetslösa som erhållit uppehållstillstånd kan ta dessa arbeten i stället för arbetsimmigranter.

arbetskraftsimmigration

 

tiggeri

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetskraftsinvandring, EU, Sverige. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Den egoistiska arbetsimmigrationen

 1. spthimmelving skriver:

  Det finns en annan sida av arbetskrafsinvandringen. Låt oss utgå från dessa ca 9% men lägger till våra funderingar angående VEM det talas om. Och i så fall inser man att det just bakom dessa ekonomiska analys glöms bort någon svensk familj där någon av föräldrarna (om inte bägge) blev arbetslös och förlorade källan för vanlig försörjning ”tack” vare att någon utlänning har stulit jobbtillfälle. Och hur mår dessa familje medlemmar och deras anhöriga och vänner av nedsatt stämning i sådana svenska familjer där varje dag regerar desperation och hopplöshet?

 2. Britta Carlsson skriver:

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10109801

  Med anledning av ovanstående kopierade artikel kan det vara intressant att ta sig en titt på Stoltenbergs (norsk statsminister, s) första majtal. Av förklarliga skäl nämns det inte i Sverige.

 3. oldman94 skriver:

  Jaa MP bedömer samhället som fan läser bibeln.

  Klart att invandring, immigration, kostar åtminstoner under en lång följd av år:
  1. SFI
  2. Samhällelig anpassning
  3. Antal barn i de invandrade familjerna.
  4. osv

  Självklart är det så att kvoteringar, bidragsfinansierade jobb etc. etc. kan ge en ”bättre” statistik. Men raketforskaren har förmodligen både solglasögon och hörselskydd och du kan jag förstå att men inte upplever verkligheten på ett adekvat sätt.

  MEN det räcker inte ens med att immigrationen lyckas få jobben osv….fortfarande, såvitt vi inte skall kasta ut människor redan här, ha en annan förståelse än att 1000 jobb blir billigare om de ”ges” till människor (medborgare) redan i landet än att importera 1000 arbetande från annat håll som naturligtvis vill leva med sina familjer osv…..dvs vi får en arbetande med tillhörande familj PLUS den icke arbetande med tillhörande familj som skall försörjas av den ”importerade” känns inte som om rakettekniken kommer att rädda landet.

  Såg angående MP dessutom artikeln rörande att vi inte har åkermark i detta land för mer än 9-10Miljoner invånare…….och MP borde verkligen värna om ett lågt transportbehov osv osv

 4. Det förklarar ju saken, då Mp är för helt fri invandring. Man blundar intensivt för alla de stora nackdelar den för med sig. När de en gång öppnar ögonen vill de nog helst stänga dem igen så fort som möjligt.

 5. David skriver:

  Googla namnet. Joakim är en miljöpartist från Ödsmål. Sitter i Stenungsund s kommunfullmäktige.
  Fyi

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s