Utförsäljningen av lägenheter i Alby


Fullmäktige har precis beslutat om att sälja ut 1300 lägenheter i Alby till en privat förvaltare. När vi ledamöter gick ut stod en folksamling där, tillsammans med Dogge Doggelito på lite avstånd. Talkören skrek, ”politiker, hycklare, hycklare!” Jag kan hålla med, men hur förklarar man det allra största hyckleriet? Att den mångkulturella visionen med all sannolikhet inte fungerar, det är blott en vacker dröm. Nu får låneskulder och ränteutgifter en liten bit av denna vackra dröm att gå i kras. Och det är sorgligt. Nåja, övriga ledamöter säger att det är låga hyror, miljonprojektet snabba byggande under kort period och eftersatt underhåll som orsakar låneskulden, vilket också är sant.

Mobilfoto- taget med låg blodsockerhalt - ber om ursäkt

Mobilfoto- taget med låg blodsockerhalt – ber om ursäkt

Det blev ett långt möte där alla argumentet drogs flera gånger. Talarlistan fylldes på hela tiden och till slut kände i alla fall jag en viss frustration varje gång den ånyo fylldes på. Alla kände behov att motivera just deras ställningstagande, vilket är helt förståeligt. Men medvetna provokationer mot partier (ja, snarare ett parti) där sammanhållningen spruckit, var att gå för långt. Låt interna stridigheter förbli interna. Vi som läst Per Nuders bok ”Stolt men inte nöjd” vet att också socialdemokraterna skakats av interna stridigheter.

Om jag minns rätt tog alla partier ställning för en utförsäljning för ungefär ett år sedan. Vi stod fast vid vårt beslut, också av rent pragmatiska, ekonomiska motiv. Vi är för en fungerande och bra allmännytta, faktiskt också av rent ekonomiska skäl. Utan en fungerande allmännytta skulle t.ex. Stockholms ekonomi allvarligt skadas då det skulle bli mycket svårt att få arbetskraft till nya arbeten. Rent pragmatiskt så håller inte Botkyrkabyggens ekonomi för en nödvändig upprustning och renovering. Kalkylen går inte ihop. Jag tar det en gång till. Vi kan INTE SE ATT KALKYLEN GÅR IHOP, på något sätt. Botkyrkabyggen har en låneskuld på ungefär 1,9 miljarder kronor. Samma företag betalar varje år ungefär 70 miljoner kronor i rena räntekostnader. Hur många förskolor motsvarar 70 mnkr? Hur många lärartjänster? Vi kan omöjligt låna ihop till en absolut nödvändig renovering. Det går bara inte.

Vid en utförsäljning skulle låneskulden minskas markant, utan att sopa bort problemen. Dessutom borde vi se över ambitionsnivån på renoveringen. Bara energiförstärkning beräknas ge 30 procent högre renoveringskostnad. Denna kostnad borde gå att få ned. Det är inte så att Botkyrkas lägenheter är läckande energisåll i dag. Jag ifrågasätter denna kostsamma satsning. En hyreshöjning kommer vi att få se, oavsett om vi säljer ut lägenheter eller inte. Förmodligen (vi har bara Katarina Berggrens ord på det, inga beräkningar) blir hyreshöjningen betydligt lägre med denna utförsäljning. Hur sedan kalkylen skall gå ihop för köparen av Alby-lägenheterna är en annan sak.

Vi ställde oss ändå bakom en folkomröstning i frågan om utförsäljning av lägenhetsbeståndet. Vi är principiellt för denna form av direktdemokrati och håller inte alls med de ledamöter som påstod att detta stod i strid med parlamentarisk demokrati. Snarare utgör det ett mycket viktigt komplement till parlamentarismen. Dessutom har frågan väckt ett mycket starkt engagemang, även om den i kväll uttrycktes, på ett skall vi säga, något burdust sätt. Vi tror dessutom att med rätt information, skulle en utförsäljning mycket väl kunna vinna i en omröstning. Tyvärr har en del ledamöter i fullmäktige en tendens att skönmåla verkligheten en smula, vilket skulle bli problematiskt om man skulle gå ut med seriös information inför en folkomröstning. Vi skulle dock inte ha problem med detta. I vilket fall skulle väljarna både få rösta och ta ansvar/konsekvenserna för sitt beslut vid en folkomröstning. I slutändan finns bara ett svar, – pengar växer inte på träd och vi måste gemensamt prioritera de satsningar vi gör. När pengarna är slut, är festen det också.

Annonser
Det här inlägget postades i Lokal politik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Utförsäljningen av lägenheter i Alby

 1. Eva-Marie skriver:

  Tack för en intressant redovisning, och att toner blir höga när känslor sätter in ser vi i Malmö med. Politiker är inte mer än människor de med 😉 Hade dock önskat att vissa sansade sig och tänkte efter varför vi befinner oss där vi är.

 2. Tack för rapporten Robert. Jag förstår att det är ett svårt läge för kommunen och jag vet att SD Botkyrka tar situationen på allvar. Botkyrkabyggen verkar ju vara ett närmast vanskött allmännyttigt bolag. Konstigt att det har fått gå så långt. Det ska bli intressant att se hur denna fråga påverkar nästa års valresultat i er kommun. Heder åt Sverigedemkoraterna som ställde sig bakom en folkomröstning.

  • Stenkvist skriver:

   Tack. Vet inte om denna fråga påverkar valresultatet så mycket, om jag skall vara ärlig. En del albybor hoppar över från S till V. Vet inte om det är något att jubla över. Skulle tro att det rör sig om ett par hundra röster, högst.

 3. Varg i Veum skriver:

  Tack för informationen! Skönt att man någonstans kan läsa om varför någonting görs. Det är nämligen inte alltid så självklart att fakta får plats när känslor talar.

  Det skulle inte skada om gammelpartierna och gammelmedia redovisade fakta istället för att spela på folks känslor. Nu när fakta finns på bordet är det upp till de som klagar på utförsäljningen att komma med alternativ till den, alternativ till hur den enorma skulden ska betalas.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s