Om SD:s offerroll och lokaltidningen Södra Sidan


Det talas ofta från etablerade politiker och journalister om Sverigedemokraternas ”offerroll”. Det menas att SD aktivt söker en roll där valmanskåren skall tycka synd om dem och försöker framställa en bild där gammelmedia och övriga riksdagspartier mobbar SD och inte kör med rent spel. Självklart kan man vinna politiska poäng kortsiktigt om man aktivt spelar på dessa ”tycka synd om” känslor hos valmanskåren. Det är bara att se på Ny Demokrati och intervjuerna med Bert Karlsson och t.ex. Olle Stenholm. Karlsson blev sågad jäms med fotknölarna men vann ändå folkets sympati. Att denna taktik skulle fungera långsiktigt, om man själv söker rollen är det nog få som tror [Annika Hamrud analyserar ”Journaliststudier” sid 11].

Jan Jönsson FP raljerar om SD:s offerroll

Jan Jönsson FP raljerar om SD:s offerroll

I veckans lokaltidning Södra Sidan så tar även folkpartisten Jan Jönsson upp SD:s offerroll. Även han menar att partiet spelar på denna roll. Dessutom får han utan att riskera bli motsagd uttala sig om rasism i samband med SD. Jönsson får ett helt uppslag till sitt förfogande, vilket måste betraktas som mycket generöst av Södra Sidan. Här måste vi dock ifrågasätta om SD aktivt söker en offerroll eller om det faktiskt är så att SD särbehandlas, när t.ex. en folkpartist på ett helt uppslag får tillfälle att breda ut sig över ett annat riksdagsparti. Kan vi tänka oss att en Sverigedemokrat får ett helt uppslag att breda ut sig över Folkpartiet eller Socialdemokraterna? Eller kan det ligga något i att SD inte blir behandlad rättvist i realiteten? Om nu Södra Sidan skall undvika att SD får en offerroll borde den beredas tillfälle till replik. Här finns en unik chans att råda bot på det Jönsson tar upp i artikeln angående offerrollen. Jag har e-postat Södra sidan med följande budskap:

Hej!

Jag läste sista numret av Södra Sidan i går och kunde inte låta bli att höja på ögonbrynen en smula. Hela förstasidan pryds av kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för Socialdemokraterna i Botkyrka, Katarina Bergren, sittande i avslappnad lotusställning (nätupplagan ute i skogen orienteringsklädd, för att komplettera bilden). På sidan sex får så folkpartisten Jan Jönsson ohämmat breda ut sig över hur hemska SD är. Nu har svenska folket valt in SD i Sveriges riksdag, trots en något njugg inställning från svensk media, får man väl ändå säga. Detta borde borga för att både pressetik och vanlig hederlig moral träder in och ger SD replikrätt.

Vi får se om Södra Sidan motverkar SD:s offerroll genom att ge partiet replikrätt på Jönssons artikel.

UPPDATERING:

Södra Sidan har erbjudit SD en replik på högst 1000 tecken eftersom partiet blev direkt apostroferat i Jönssons artikel. 

Vi tackar för det! 

Annonser
Det här inlägget postades i Lokal politik, Media, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Om SD:s offerroll och lokaltidningen Södra Sidan

  1. LanceLindqvist skriver:

    Grymt jobbat Robert.

  2. Eva-Marie skriver:

    Lycka till 🙂
    Det måste komma till en förändring, inser inte media att folk förstår vad dom håller på med. Det är inte många som gillar orättvisa.
    Kämpa på

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s