Public Service sviker när den som bäst behövs


Anders R Olsson tecknar i sin bok ”Lögn, förbannad lögn och journalistik” en förfärlig bild av den mediala utvecklingen i vårt land, en utveckling som förmodligen delas av flera länder i västvärlden. Medierna serverar lättköpta, populistiska och ytliga ”nyheter” där proportionerna är kraftigt missvisande. Viktig samhällsinformation lyser med sin frånvaro och medierna slåss om att sälja flest lösnummer eller ”klick” med braskande rubriker om den bästa bantningen eller udda spektakulära händelser. Samhällsanalyser ersätts med kändisskvaller och medborgarna undanhålls den information de skall ha för att fungera i ett demokratiska samhälle, därför att alla demokratier förutsätter ett minimum av samhällskunskap. Vi håller också på att få dubbla informationsnivåer i samhället (om det inte redan skett). Ett medielandskap för, vad Olsson kallar ”underklassen” och ett annat för de mer välsituerade.

Anders R Olsson död i cancer 2012

Anders R Olsson död i cancer 2012

De flesta medier har inget samhällsuppdrag att servera medborgarna nödvändig samhällsinformation. I ett demokratisk samhälle kan man inte lägga några sådana uppdrag på kommersiella medier. Olsson försöker i sin bok hitta olika lösningar för att utvecklingen skall kunna gå i en riktning där medborgarna ändå erhåller ett minimum av nödvändig samhällsinformation. Ju mer Olsson försöker hitta lösningar, ju mer uppenbart blir det att det inte finns någon annan lösning än en välskött objektivt och informativ medial samhällsnytta (Public Service). T.o.m. Olsson själv ger i slutet av boken upp andra försök till lösningar.

Public Service skulle kunna fylla uppdraget att servera medborgarna opartisk, objektiv samhällsinformation (det torde också vara deras uppdrag i dag). Ju mer våra kommersiella medier utarmas, ju viktigare blir allmännyttans samhällsuppdrag för medborgarna. I dag nödvändigare än någonsin. I en tid när samhällsnyttan behövs som mest, sviker den sitt uppdrag som allra sämst. Vi har på sista tiden sett chockartade exempel från både SVT och SR på den mest vinklade och opinionsdrivande journalistik vi kan tänka oss, alltifrån EU-valvakan till SR:s sommarprogram.

Allmännyttan verkar göra allt för att erodera sitt förtroende även hos medborgare vars mediala skärpa kan liknas vid koma-patienter. Lösningen är självklart inte att lägga ned allmännyttan, det vore som att lägga ned ett urusel fungerande sjukhus för att ersätta det med medicinmän. Lösningen måste vara att rensa ut odugliga chefer i allmännyttan samt att omorganisera och tydliggöra uppdraget ännu mer. Vi kan helt enkelt inte ha chefer i allmännyttan som fått för sig att deras uppdrag är att politiskt skola befolkningen, i stället för att servera samhällsinformation. Detta borde vara ett uppdrag för samtliga riksdagspartier i framtiden.

Annonser
Det här inlägget postades i Demokrati, Media, Sverige. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Public Service sviker när den som bäst behövs

 1. M. Olsson skriver:

  Att vara journalist är ett väldigt populärt jobb, och i dagens mediaklimat är det alltid rätt karriärmässigt att kasta skit på SD, vilket också sker hela tiden. Man skall också ”stå upp för allas lika värde”, vilket i dagens Sverige är liktydigt med synsättet att bästa lösningen för alla som flyr Irak/syrienkonflikten är att komma till Sverige, både för dem och för oss. Vi har dock ett meidiefenomen som är en ljuspunkt i mörkret och det är Uppdrag Granskning. De tar upp sådant som övriga journalistkåren inte vågar.

 2. Danne skriver:

  Om inte folk får korrekt vara för sina pengar -Skall pengar betalas tillbaka. Det är inte svårt.

 3. Göran fd mediestrateg skriver:

  Detta blir vårt lands, Och flera länders uppgift att så snart det överhuvudtaget kan göras prioritera upprensningen bland de överpolitiska vänsterjournalisterna och deras mediehus.
  Större omorganisationer är helt livsnödvändiga, Särskilt i dagens snabba informationssamhälle ställer dessa till med en enorm skada.
  Man bidrar dessutom till att skapa en underklass. Snarare än att upplysa.
  På det här viset kör de både mediehusen, arbetarklassen och demokratin i sank.
  De utgör idag en utomordentlig styggelse. En samhälls-svulst.

  • Sofia Silferskiöld skriver:

   Precis!
   Public service är gravt dysfunktionellt som det nu är.
   Dessa driver politik istället för att sköta sitt uppdrag gentemot befolkningen. Sådant måste kunna bestraffas. De tror de sitter i orubbat bo enär de så ogenerat visat på att de stöttar vänsteraktivism av alla de slag.
   Många bekanta man talar med beklagar sig numera över detta. Folk ser att det händer. Det är tveklöst så pass tydligt.
   En del säger: -Varför skall jag måsta betala politiska kampanjer via mina licenspengar som dessutom går stick i stäv mot mina politiska värderingar?
   Detta är ju rent bedrövligt. Dessutom skäms man ögonen ur sig inför utländska bekanta som har börjat att undra hur det har kunnat börja bli så här?
   Det är ju verkligen prekärt.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s