Väljare utan makt


Valet är över och blir det inte nyval så dröjer det fyra år till nästa gång det är valkampanj och partiledardebatter. Just partiledardebatter och andra slags debatter mellan partierna verkade vara fler denna valrörelse än någonsin tidigare. T.o.m. politiskt intresserade som undertecknad började i slutfasen av valrörelsen bli en smula trött på alla debatter. För SD:s roll var det lite av samma negativa mediala uppmärksamhet som vid förra valet. Expressen hade tillsammans med Researchgruppen grävt fram diverse kommentarer från SD-företrädare, som de publicerade lagom till valet. En del företrädare fick lämna partiet eller lämna sina förtroendeuppdrag. Att det i nämnvärd mening skulle påverka valresultatet trodde väl inte Expressen själv på en gång. Att så uppenbart vänta med publiceringen för att påverka valresultatet så mycket som möjligt tar förmodligen bort en del av effekten. Dessutom blir det lite märkligt när både vissa politiker och andra debattörer går till storms mot lagstiftningen kring FRA-lagarna, men är knäpptysta när Researchgruppen hackar disqus-konton på löpande band. Med det sagt så har självklart en del företrädare gått klart över gränsen för vad man kan säga och tycka som politisk företrädare.

Fra-T-Shirt-1001-logo-700x700

Borta var ändå raden av statsvetare som för en häpen allmänhet skulle förklara varför SD är en inkarnation av den rena ondskan. Man har väl på tidningarnas redaktioner insett det hopplösa i strategin, speciellt när möjligheten påtagligt uppenbarar sig att någon nätaktivist med begränsad utbildning kan avväpna statsvetaren. Det hela blir till slut bara penibelt. Borta är alla de idrottsstjärnor som vid förra valet gjorde diverse upprop. Det hela liknade mest Sven Melanders film om ”Fred på jorden” så det var nog klokt att inte köra vidare på det spåret. Man har i maktens centrum nog insett att kulturpersonligheternas effekt på en frustrerad väljarkår är högst begränsad. Att någon kulturpersonlighet, boende på det hippa Södermalm skulle kunna övertyga en enda av SD:s presumtiva väljare förefaller osannolikt, vilket t.o.m. spinndoctors på diverse håll måste ha insett. Vi tackar för att vi slapp dessa penibla inslag i valrörelsen. Jag trodde att dessa inslag av kulturpersonligheter och idrottsstjärnor skulle användas även i valrörelsen 2014, vilket jag lyckligtvis fick fel i. I övrigt stämde i princip min förutsägelse från 2013.

Valresultatet för SD blev högre än vad i alla fall undertecknad hade kunnat tro. Förmodligen spelade ändå Reinfeldts tal roll, där han erkände immigrationspolitikens kostnader och negativa effekter på välfärden. Talet kan ha givit SD den där sista procenten. Reinfeldt planerade sannolikt utspelet för att kunna angripa socialdemokraternas välfärdsutspel i valrörelsen. Han och andra inom M måste ha vetat att det kunde innebära vissa ”bieffekter” gällande SD, en bieffekt de alltså accepterade när makten stod på spel. I media har det spekulerats i hur mycket utspelet gynnade SD, inte om Reinfeldts utsaga är sann eller falsk, vilket faktiskt, i den bästa av världar, borde vara de mediala aktörernas huvudpunkt.

En strategi som i alla fall Anna Hedenmo gett uttryck för på ett glasklart sätt, är att isolera och göra SD maktlös. Principen går ut på att när väljarna märker att en röst på SD inte innebär någon direkt påverkan på politiken, så skall samma väljare vid nästa val ändå välja t.ex. S eller M. Hela resonemanget är i grunden märkligt. Att väljarna av resignation skulle överge SD när deras röst inte respekteras är osannolikt. Människor fungerar vanligtvis inte på det vis Hedenmo förde fram vid en intervju av en SD-företrädare, enligt ungefär detta mönster

 • Jaha, de respekterade inte min och andras röst på SD, då får jag väl rösta på S/M då.

Det hela är ett mycket osannolikt scenario. Om nu många väljare röstat på SD förmodligen beroende på en oro för den oansvariga immigrationspolitiken och vår framtida välfärd, så minskar inte den oron för att övriga partier isolerar SD från makt och inflytande (vilket dessutom inte låter sig göras i praktiken). Det är troligare att samma väljares oro ökar och att frustrationen också ökar. Frustrationen lär i de flesta fall riktas mot övriga partier, inte mot SD. Det är ju inte SD:s ansvar att övriga partier inte vill ta ansvar, som Jan Sjunnesson så riktigt uttryckte det i en eftervalsintervju. Det är ytterst osannolikt att väljare som anser att vi skall strama åt immigrationspolitiken ändrar åsikt bara för att SD blir utfrysta. Lika osannolikt är det att samma väljare i hopplöshet röstar på något annat parti i framtiden. Snarare kommer dessa väljare att straffa de övriga partierna för deras ovilja att ta en stor del av väljarkåren på allvar. Detta enligt följande mönster,

 • Jaha, ni tog inte min och andras röst på allvar, då skall vi i alla fall se till att ni förlorar mandat, pengar och makt.

Straffet blir alltså färre röster och att tjänstemän och politiker från övriga partier förlorar sina tjänster. Det är ett kännbart straff, tro inget annat.

arbetsförmedlingen

I praktiken är det omöjligt att inte ge politisk makt till SD med nuvarande valresultat. Framgångarna för partiet påverkar den parlamentariska situationen på hundratals olika sätt. Den påverkar samhällsdebatten. Den påverkar vad folk pratar om vid köksborden och vad media skriver om. Det politiska landskapet är annorlunda och det går inte med sämsta vilja i världen att önsketänka bort det nya politiska landskapet.

Annonser
Det här inlägget postades i Demokrati, Media, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Väljare utan makt

 1. Pica pica skriver:

  Även jag trodde i min enfald att 7-klövern skulle tolka SD:s fördubbling som ett bevis på att deras väljare inte var nöjda med den politik de har fört. Det fanns några enstaka under valvakan som påpekade att uteslutningen och smutskastningen av SD fått motsatt effekt. Om deras strategi mot SD inte fungerade borde det väl ha kommit några vettiga valanalyser? Men inte. Även PK-media fortsätter på samma ensidiga sätt trots uppsägning av TV-licenser och bojkottade tidningar.

  Är de dumma i huvudet eller vad?

  Massinvandringen från tredje världen bara ökar och vår omvärld skakar på huvudet åt Sverige och börjar ge välmenta råd som ingen lyssnar på….

 2. Dan skriver:

  Ni måste återinföra tjänstemannaansvaret så fort ni kan!
  Avsaknaden av det gör vårt genomruttna samhälle. Heder har bytts ut mot rofferi.

 3. robban skriver:

  de etablerade politikerna riskerar ju ingenting med sina politiska val över huvud taget.. åker de ut så kickar pensionen igång så de kan lobba privat för fulla muggar till de kommer intill igen eller får ett räkmacke-jobb på nån utredning eller liknande. norges system sätter en helt annan press på dem att faktiskt prestera något och i förlängningen så innebär det att det att det lönar sig att lyssna på väljarna och inte ignorera 13% av de röstande befolkningen.

  • Stenkvist skriver:

   Känner tyvärr inte till Norges system. Englands system med enmansvalkretsar gillar jag dock inte.

   • robban skriver:

    de får tydligen bara två månadslöner när de avgår i norge sen är det stopp då är man motiverad att sitta kvar, ser man på politiker i sverige så känns det som om det inte spelar nån roll om de blir kvar eller får gå. då främst utfyllnadspolitikerna som ingen vet vad de gör i riksdagen, är väl topp hundra pers som gör väsen av sig under en mandatperiod

 4. tronkan skriver:

  Skrämmande just gällande FRA/IPRED etc. storebrorssamhället är runt hörnet och det kommer bli värre. det vill jag lova.
  Jag tror tyvärr att människan överlag i Sverige är för lite påläst. Jag fick själv ett argument emot mig att det var M som röstar igenom förslaget om diverese datalagar som inskräcker på den personliga integriteten. Och vem är det som varit mest driven i dessa frågor? Jo, just Thomas Bodström. En Socialdemokratisk advokat, ett riktigt rövhål rent ut sagt.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Bodstr%C3%B6m

  Jag hoppas verkligen att folk vaknar upp. Snart kommer chippet i armen, med kontouppgifter, GPS tracker, ID. Går man emot eliten då så lär de bara stänga av ditt chip.
  Konspiration, givetvis..men om man bara vågar öppna sitt sinne lite längre så kommer man se att detta är absolut inget omöjligt inom en snar framtid.
  USA avslyssnar HELA EU-kommitén etc. herregud, var är vi på väg?

  Kan vara för att state ska styra en hel del saker. Men att inkräkta på den personliga integriteten..tvi! Låt människan göra vafan de vill med sin egna kropp.

 5. LanceLindqvist skriver:

  Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s