Reinfeldt bär ett tungt ansvar för den havererade immigrationspolitiken


I princip alla jag talat med anser att Alliansen och Reinfeldt skulle regerat vidare om det inte vore för Reinfeldts märkliga inställning i immigrationspolitiken, som för många moderater framstår som i det närmaste obegriplig. Nu när Reinfeldts avgång närmar sig börjar en del moderater ge uttryck för en annan inrikting. Första ”inspelet” har Elisabeth Svantesson inte helt oväntat gjort. Svantesson har satt fingret på det uppenbart vansinniga att Alliansen införde en regel om försörjningsstöd, men där omfattande undantag gör att endast 1(en) procent av avsedd grupp omfattas av regeln. Det spelar ingen roll om man nu ser över och justerar dessa undantag, de har varit i kraft en längre tid med Reinfeldts goda minne. Den omhuldade arbetslinjen verkar i Reinfeldts värld gälla alla förutom de som kommer utifrån.

I en DN-artikel skriver Hans Rosén och Mats J Larsson att Reinfeldt klagat på medierna, så här lär han ha uttryckt sig:

Jag har inte en full bild av det ni hittar i Moderaterna. Men jag vet att det är ni som sorterar och filtrerar och ingen annan. Personer som vill ta i lite hårdare mot invandrare får gärna lite mer medietid och uppmärksammas. Man driver på den här processen. Det finner jag mycket märkligt. I slutet av att göda de här förutsättningarna så ligger ett annat samhälle som jag ju uppenbarligen med min gärning satt mig emot och inte tror på.

Den immigrationspolitik Sverige driver i dag skulle vara helt omöjlig utan att media gett sitt understöd för politiken. Media har i själva verket ”sorterat och filtrerat” så att Reinfeldt kunnat föra en immigrationspolitik som vi är ensamma om i hela Västvärlden. Media har försiktigtvis inte belyst förhållandet att vi sticker ut inom immigrationsområdet som en jultomte på ett styrelsemöte i ASEA. Till Reinfeldt kan vi bara säga, det kommer bli mycket värre, för ditt vidkommande. Historiens dom kommer sannolikt bli hård.

När jag en gång i tiden började tjäna mitt levebröd inom det svenska skolväsende talades det mycket om något som kallades ”ryggradsreflexen”. Denna reflex var orsaken till att företrädesvis pojkar inte kunde sitta still, bröt udden på pennor till att de svor åt läraren. Min första reflexion var väl det märkliga förhållande att överrepresentationen av pojkar var monumental för detta fysiska fenomen. Man ordnade kurser om denna reflex, man hade seminarier, gav ut skrifter och byggde till och med ett forskningscenter någonstans i Småland. Till slut blev det väl uppenbart att illa uppfostrade slynglars huvudsakliga problem inte var någon spädbarnsreflex. Efter en kritisk artikel i DN (som tyvärr inte verkar vara googelbar) dog hela läran om ryggradsreflexen ut. Allt bara upphörde. Det blev helt tyst.

Samma snabba öde kommer inte vår vansinniga immigrationspolitik gå till mötes, tyvärr. Det kommer att bli en betydligt smärtsammare och mer utdragen process. Anklagelser om att gå SD:s ärenden och tänka på ”snöda ekonomiska” frågor kommer att hagla. Media kommer att anklagas från båda sidor. Frågan kommer att dela partier, med tiden också Socialdemokraterna. Det finns tyvärr ingen annan väg att gå än att genomlida denna strid.

reinfeldt_scpx

Vad är då Reinfeldts roll i den förda immigrationspolitiken? Den måste vara betydande, även om man tar i beaktande att sju partier står bakom den förda politiken och att vi redan vid maktövertagandet 2006 hade en liknande politik, då förd av Socialdemokraterna. Dels så har Moderaterna styrt riktningen inom Alliansen. Det är fullt möjligt att Björklund skulle kunnat leva med på en betydligt stramare politik. Dels så har Reinfeldt rent retoriskt varit en fanbärare av den förda politiken. Framför allt så gjorde ju Reinfeldt upp med MP om samhällsservice för ”papperslösa”, där många faktiskt befinner sig illegalt i vårt land. Hur man än ser på saken så bär Reinfeldt ett mycket tungt ansvar för den förda politiken.

Annonser
Det här inlägget postades i Alliansen, Immigrationspolitik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Reinfeldt bär ett tungt ansvar för den havererade immigrationspolitiken

  1. K skriver:

    FRs yttrande på Norrlandstorg i Sthlm får nog anses ha bidragit en hel del till hans reg fall. Ingen sund människa vil öppna sina sinnen och plånböcker mer än de redan tvingats till.
    På ett sätt var ändå hans yttrande bra ty det öppnade för att äntligen våga diskutera den omfattande immigrationen hit. Den har ju hittils varit helt bannlyst från medias kritiska granskning.

    Och rätt talande för folks inställning är att när den kom i dagen avstod majoriteten från att rösta på dess främsta företrädare – de borgliga i Sverige. Men behaglig hjälp av Mp.

  2. Fast jag kan förstå hans reaktion på media eftersom SD’s intåg i riksdagenstorligen ändrat debatten i samhället och den fortsätter att förändras.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s