Har det någonsin funnit ett Folkhem och vill vi ha det tillbaka?


Sverigedemokrater anklagas ibland (men alltmer sällan) för att vilja tillbaka till en idyll som aldrig funnits. Vi vill vrida klockan tillbaka till en historisk tid som aldrig existerat. Detta ofta i samband med tal om Per-Albins gamla Folkhem, det folkhem som varken kände några kelgrisar eller styvbarn. Självklart målar vi ofta gårdagens samhälle i alltför ljusa färger. Vi minns det som varit bra, men glömmer vedermödorna och sorgerna. Detta är en mänsklig egenskap som nästan alla med stigande ålder märker av. Vi minns de glada lekarna på skolgården, men vi glömmer luggen från den stränga fröken och alla slagsmål på skolgården. Så förhåller det sig självklart när vi lite äldre minns det gamla Sverige. Vi minns sammanhållningen, tryggheten och det välordnade samhället som tog hand om sina svagaste. Vi glömmer att det ibland rådde en kvävande konformitet och jantelag. Vi glömmer fattigdomen, det hårda slitet, smutsen och sjukdomarna. Ja, vi hade ett Folkhem, men det var långtifrån perfekt.

per_albin_hansson

Låt oss slå fast en gång för alla. Självklart vill ingen sverigedemokrat ha tillbaka fattigdomen och den bristfälliga vården, det är just därför många blivit sverigedemokrater. Samhällsutvecklingen tenderar på olika plan att gå tillbaka till en ursprunglig form av nyliberalism. Det är just i det ljuset som talet om Folkhemmet skall ses. En protest mot den utveckling som skvallrar om en återgång till en brutal form av nyliberalism från industrialismens barndom, nu spetsad med supermodern teknik och superrörlig arbetskraft. Kanske är det nyliberalerna och globalisterna som skall anklagas för nostalgi.

Självklart var Sverige fordom ett fattigt land och skulle ha varit så antingen vi skapat ett Folkhem eller inte. Finns det mer ideologiska aspekter som inte var bra med Folkhemmet? Självklart finns det massvis med samhällsfenomen som förknippas med Folkhemmet vi aldrig vill ha tillbaka. Det fanns klassmotsättningar vi i dag nästan har glömt bort. De som handlade på Konsum hade inte så mycket till övers för dem som handlade på ICA. Man pratade inte med varandra från olika samhällsklasser och såg ofta varandra som oförsonliga fiender. De som tror att konflikten mellan invandringsförespråkare och kritiker av denna politik är den första och enda konflikt vi haft i detta land tror väldigt fel. Jag vill påstå att klassmotsättningarna under början och mitten av 1900-talet var mycket hårdare än motsättningarna i dag mellan dem som står på motsatta sidor angående immigrationspolitiken. Den ekonomiska utvecklingen har med tiden vattnat ur dessa motsättning och det är bra. Med detta sagt så är ett samhälle utan motsättningar en egentligen inte önskvärt (och många gånger en omöjlighet). Utan att fördjupa oss i Hegel så är det i grunden motsättningar som driver samhället framåt. Ett samhälle utan motsättningar är ett samhälle på tillbakagång.

21s04-peralbinNY-451.psd

Det fanns också en intolerans mot avvikande människor i det gamla Folkhemmet som i dag skulle uppfattas som både märklig och direkt stötande. Detta gällde inte bara homosexuella och personer med fysiska avvikelser, utan också fritänkare och de som inte ville följa det påbjudna budskapet. Det är roande att notera dagens situation där det snarast är sverigedemokrater som bryter mot de påbjudna normerna. Samma samhälleliga och psykologiska ramar finns kvar i det kollektiva medvetandet (eller undermedvetandet) bara annorlunda paketerat med lite vidare ramar. Det är lika roande att konstatera hur Miljöpartiet fordom bröt mot ramarna och hur dess medlemmar blev betraktade som något katten släpat in, medan det idag plötsligt är tvärtom. De som inte hyllar kampen mot klimathotet blir behandlade som något katten släpat in. Hur ombytliga är ändå inte våra samhällsparadigmer över lite tid?

folkhem

Det fanns också något gott i det av Per-Albin formulerade Folkhemmet, även om själva begreppet var äldre än när Per-Albin tog upp det (och valde mellan Folkhem och Medborgarhem). Det fanns en gemenskap i samhället där man trots klassmotsättningarna, strävade åt samma håll. Vi betalade skatt för ett gemensamt samhällsbygge, även om knorrandet från vissa samhällsklasser var nära nog legio. Det fanns en förståelse och stolthet för det vi gemensamt hade byggt upp och det oerhörda slit som det hade kostat. Det fanns en känsla och stolhet för vår historia och gemensamma plats på jorden. Det fanns starka band som förde oss alla samman, speciellt vid hot utifrån. Tar vi bort detta från vårt samhällsbygge så har det självklart ett pris, vilket många samhällsdebattörer inte vill erkänna. Inte heller behöver det vara någon motsättning mellan ett modernt teknikorienterat land och den samhällsgemenskap som ändå präglade Folkhemmet. Det är bara att titta på vissa andra nationer i vår närhet.

Inget parti varken kan eller vill vrida klockan tillbaka. Detta borde vara så självklart så jag skulle inte behöva skriva det. Vi måste utgå från den tid och det samhälle vi har nu, och välja väg inför framtiden. Vi har dock alla möjligheter att själva välja väg inför framtiden. Vissa debattörer och politiker utmålar utvecklingen och vägen framåt som oundviklig (det är själva utvecklingen i sig, globaliseringen, EU etc, etc). Till dessa debattörer kan vi då bara påminna om det oundvikliga med att gå med i EMU-samarbetet och införa euron som valuta. Vi kan i dag tacka vår lyckliga stjärna att vi trotsade ”den oundvikliga utvecklingen”. Exakt på samma sätt förhåller det sig med alla andra val vi måste ta ställning till i framtiden. Om vi vill välja en väg där vi stärker samhällsgemenskapen eller inte är upp till väljarna att avgöra. Dessa får välja hur de vill, jag bara slår fast att de faktiskt har ett fritt val.

folkhemmet_51abc1bfe087c31e6f3518a5

Annonser
Det här inlägget postades i Historia, Ideologi - politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Har det någonsin funnit ett Folkhem och vill vi ha det tillbaka?

  1. Frank Holmgren skriver:

    SD måste bli det parti som har en FRAMTIDSVISION att sträva mot. ..För det saknar de etablerade partierna fullständigt idag!

  2. KZ skriver:

    Frågan är nog inte längre OM vi vill ha folkhemmet tillbaka utan HUR, eller om det ens är möjligt….

  3. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s