Arnstad gör sig skyldig till ett intellektuellt haveri på DN-debatt


Ett haveri som DN dessutom förstärker genom att puffa Arnstad-artikeln med en beskrivande artikel på ”DN.nyval 2015”. Jag har fram till nu lyckats undvika att bemöta Arnstads alla snurrigheter, även om de publicerats på bästa nyhetsplats. Nu gör jag en gång för alla upp med alla Arnstads märkligheter och egentillverkade definitioner. Det blir också sista gången jag bemöter honom och dessutom struntar vi i att bemöta allt snömos och irrelevanta hänvisningar till forskare (utan andra källhänvisningar än okända namn). Kort sagt, vi försöker hålla oss korta inför julhelgen här. Först måste vi ändå notera att Arnstad nu benämns som ”vetenskapsjournalist” av DN. Kanske är den nya benämningen symtomatiskt med alla nya och ständigt skiftande kriterier som Arnstad använder för sitt favoritbegrepp ”fascism”.

Henrik_Arnstad_2013

Henrik_Arnstad_2013

Arnstad underkänner alla de forskare som besvärat påtalat att SD inte är i närheten av att kunna kallas ”fascistiskt” med motiveringen ”bristande vetenskaplig kvalitet”. Hela den svenska forskarvärlden ligger nu golvade och kippar efter andan på grund av ihållande skrattkonvulsioner. Även jag drabbades här tidigt på morgonen men har nu återhämtat mig så jag kan använda tangentbordet igen.

Till texten. En av två huvudpoänger i Arnstads resonemang är att själva begreppet fascism ändrats så att det i dag kan pressas in på SD, även om den gamla definitionen självklart inte duger. Så här skriver Arnstad.

I stället eftersöks framför allt två koncept, som signifikant för fascism. Dessa är folklig ultranationalism och nationens pånyttfödelse:

Enligt Arnstad kännetecknas ett nyfascistiskt parti i dag av två saker. Att det är ”folkligt ultranationalistiskt” samt att det propagerar för ”nationens pånyttfödelse”. Alla de tidigare begrepp som definierade fascism är alltså inte giltiga längre. Inte ens de grundläggande begreppen som icke-demokratisk, elitistisk eller korporativistisk gäller längre. I stället har Arnstad infört helt nya begrepp eller betonat ett tidigare underordnat begrepp och gjort det till huvudbegrepp. Varför är det då överhuvudtaget meningsfullt att fortsätta använda begreppet fascistiskt? Kan det vara så att det fyller en politisk funktion att använda begreppet?

Arnstads andra huvudpoäng är att SD faktisk innehåller starka inslag av ”folklig ultranationalism” och ”nationens pånyttfödelse”. SD:s nationalism är snarast nedtonat i det senaste partiprogrammet och jämställs med nationalkonservatism. Bara där faller Arnstads resonemang. I en internationell jämförelse så är SD:s nationalism inte ens anmärkningsvärd. Ta Norges 17 maj, ta Frankrikes irriterande nationalism som t.o.m. saboterar EU:s budgetarbete. Ta USA.s oblyga nationalism. En normal Sverigedemokrat är sannolikt mindre nationalistisk än genomsnittsamerikanen, detta för sina respektive nationer självklart. Att då som Arnstad börja tala om det icke definierade begreppet ”ultranationalistiskt” är inget annat än ohederligt. Som ytterligare bevis för SD:s nationalism anför Arnstad följande:

Samma ultranationalism har tidigare kommunicerats via järnrörsnattens uttalande ”det är inte ditt land, det är mitt land”

Arnstad använder som bevis alltså vad en berusad person sade tidigt en morgon under ett gräl. Dessutom… dessutom mina damer och herrar, lämnade samma person partiet på grund av sina uttalanden. En berusad person uttalar under ett gräl de bevis Arnstad så hett eftersöker. Att personen sedan får lämna partiet när han enligt Arnstad uttalat vad som definierar samma parti tycks inte besvära Arnstad (här är det faktiskt schack matt). Där, om inte annat, faller hela Arnstads trovärdighet och förstår inte DN:s ledarredaktion och styrelse det lär de aldrig förstå någonting om intellektuell trovärdighet.

Till sist, vad gäller ”nationens pånyttfödelse” har jag aldrig hört någon retorik om det under mina 10 år i partiet. I någon mån vill alla partier ”börja på ny kula”. Alliansen såg säkert någon slags ”pånyttfödelse” för nationen när de tog över makten och genomförde sitt reformprogram. På samma sätt ser SD att det behövs en ”nystart” eller ett ”omtag” för att använda ett populärt ord. Att använda dessa tendenser som Arnstad gör, för att bekräfta sina egna fantasier är inte ens ohederligt, det är skrattretande och löjeväckande, inget annat.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Annonser
Det här inlägget postades i Ideologi - politik, Sverige, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Arnstad gör sig skyldig till ett intellektuellt haveri på DN-debatt

 1. Berndt G skriver:

  ..Vi skulle ju hålla oss kort. Efter ha läst artikeln ovan ..Bygg fler hospital framöver.
  I övrigt
  Sverige bör få en tydlig positiv målbild att sträva mot. Allt som görs i det nya Sverige bör genomsyras av en grundtanke ”Detta är bra för Sverige”.
  Denna grundtanke måste komma ut i varje liten folkrörelse, varje liten idrottsklubb, I skolorna, på arbetsplatserna. På mjölkpaketen skall det stå tryckt: ”Gynna Svenska varor & jobb Köp Svenskt”
  Pressen och massmedia måste med på tåget om det skall funka. Vi kan inte ha en massmedia såsom idag missgynnar allt inhemskt.
  Därför kan man plocka av dem presstödet samt införa en straffskatt på de som inte vill vara med att arbeta för den gemensamma målbilden. Det är inte svårare än att om alla i ett fotbollslag tränar och arbetar för ett gemensamt mål man beslutat om gemensamt och några av lagkamraterna sitter på läktaren och kastar sten & förstör, Att man straffar dem och gynnar de som arbetar mot målet.
  Så gör man redan i näringslivet.
  Barn skall tidigt läras att ta ansvar så att de är väl förberedda på vuxenlivet. Barn som är duktiga och sommarjobbar e.t.c skall belönas rikligt så att deras kamrater fattar galoppen.
  Dessa ungdomar skall ges möjlighet till bra bostäder.
  Ett nationellt incentiveprogram kan tas fram där t.ex en skogsägare som röjt sly och hållit uppe åkerlandskap belönas med skattefrihet under ett par år. Eller en villaägare som gjort arbetsinsats som gynnat området, snöröjning el likn belönas för det. Hyreslägenhetsinnehavaren som med eget arbete städat eller på motsvarande vis förbättrat i sitt närområde belönas likaledes.
  Föräldrar som läxläser med barnen eller coachar dem att klara högre än godkänt skall erhålla t.ex lägre skattesats alt högre barn el studiebidrag O.s.v

  Vårt land behöver ett mål.
  Vårt land behöver även en instruktionsbok.

  • Stenkvist skriver:

   Politiker kan inte styra samhället på det sätt du skissar på här. Det går utanför möjligheterna i en demokrati, dela ut bostäder till de som skött sig extra bra etc etc.

   • PU skriver:

    Berndt har alldeles rätt. Politiker kan och SKALL sätta upp ramverket för att landet utvecklas i en önskvärd riktning. Det är ingenting som sker av sig självt, eller med ”marknadens hjälp” Däremot får ramverket inte ta överhanden såsom i Kina. Det är helt enkelt förhållningsregler.
    Utan sådana lallar landet omkring som en smörklick i en stekpanna! Och hur har politiker styrt landet idag då? -På ett oändligt mycket sämre sätt. EU är också ett bra ex.
    Målen i ramverket kan man folkomrösta om.
    Hur förbaskat svårt kan det vara med dagens IT-system och e-legitimation att köra röstningar via mobilen? Eller webben? -Det duger ju åt skatteverket för deklarationer!
    Nä, n å g o t nytt måste göras och prövas. Framförallt måste det finnas ett trivsamt mål att jobba mot. Laganda måste byggas. Gemensam moral byggas upp. Självförtroendet stimuleras för vår industri e.t.c och till det behövs ett program, en handlingsplan och folk måste fås med på tåget för att vi skall lyckas. Och de måste få morötter -Annars skrapar de hellre en trisslott framför såpoperan.

 2. LanceLindqvist skriver:

  Reblogga detta på thestarsismydestination.

 3. Det är mitt land sades av Almkvist som är född av 2 svenska föräldrar?till en kurd med svenskt medborgarskap,själv tycker jag som född i Sverige med anor till 1600 talet,att jag emotionellt och faktiskt tillhör det etniska svenska folket mer än en kurd som dessutom poängterar sin kurdiska tillhörighet,och raljerar över att Sverige har en kultur.

 4. Först, ultranationalism är ett riktigt begrepp och syftar på att man anser att folk utanför sitt lands gränser tillhör samma nation och att man genom olika medel (=krig i praktiken) vill sammanföra dem. Visserligen gick det fredligt till mellan öst och västtyskland. Radikal nationalism är en helt annan sak och i Sverige kan man väl säga att SvP och SMR står för det.
  Nationens pånyttfödelse är definitivt inte signifikant för fascismen. Kollar man igenom fascistiska ledare så hittar i varje fall inte jag några sådana uttalanden.
  Synd att inte Arnstad är på riktigt, vore kul om det fanns någon i Sverige som seriöst forskade om fascismen.

 5. Benny skriver:

  Det intellektuella haveriet bevisas väl av medias totala misslyckande i rapporteringen från Ukraina. Där har man riktiga nazister och fascister som styr i Kiev vilket man i Ukraina inte hymlar om men som svenska media och PK-politiker på något vis lyckas undvika att se. Finns hur många klipp som helst på Youtube som visar ukrainsk högermilis som bär flaggor med svastikor, armbindlar och gör Hitlerhälsning och som helt öppet marscherar på gatorna i Kiev. Det finns ingen som är så blind som den som inte vill se..Att som i Sverige anklaga SD för fascism samtidigt som man stödjer Jatsenjuk i Ukraina visar väl om inte annat på dubbelmoralen hos PK-eliten och media.

 6. Benny skriver:

  De intellektuella haveriet bevisas väl av medias totala misslyckande i rapporteringen från Ukraina. Där har man riktiga nazister och fascister som styr i Kiev vilket man i Ukraina inte hymlar om men som svenska media och PK-politiker på något vis lyckas undvika att se. Finns hur många klipp som helst på Youtube som visar ukrainsk högermilis som bär flaggor med svastikor, armbindlar och gör Hitlerhälsning och som helt öppet marscherar på gatorna i Kiev. Det finns ingen som är så blind som den som inte vill se..Att som i Sverige anklaga SD för fascism samtidigt som man stödjer Jatsenjuk i Ukraina visar väl om inte annat på dubbelmoralen hos PK-eliten och media.

 7. Varg i Veum skriver:

  Enligt Arnstad är alltså kurder, palestinier och tibetaner fascister. Intressant.

 8. Onkel Månsson skriver:

  Ja det är pinsamt att någon ens brytt sig om att ta Arnstad på allvar.Killen är djupt ohederlig och i kombination med sin nonsensbaserade retorik är han Statsministerns och finansministernas alibi för attacker på SD. En komplett idiot kan kanske tro att ett demokratiskt parti kan vara ”fascistiskt”
  Etablissemanget har totalt misslyckats i sin smutskastningskampanj mot SD. Det är tveksamt om Sossetoppen kan fortsätta att kasta ur sig nonsensanklagelser utan att själv bli betraktade som idioter.

 9. Stenkvist skriver:

  Också för mig det.

 10. B-E Johansson skriver:

  Gick inte Bildt et. al. till val på ”Ny start för Sverige” – om det var -76 eller -91 ska jag låta vara osagt

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s