Frågor kring moskébranden i Eskilstuna


Nu när alla är strängt upptagna med att rasa över decemberöverenskommelsen mellan Alliansen och de röd-gröna så passar vi på att titta lite på medierapporteringen kring den brand som utbröt i en lokal vilken används till moské i Eskilstuna på juldagen. Klart är att en kraftig brand utbröt i lokalen runt lunchtid. Klockan 13:18 skall larmet ha kommit in till räddningstjänsten. Därefter sattes kraftfull brandbekämpning in med bland annat rökdykare. Så lång var allt normalt, därefter börjar konstigheterna, nämligen när media börjar rapportera om branden. Redan 14:12 rapporterar flera medier, däribland SvD att branden är anlagd. Detta mina vänner är fullkomligt unikt i Sverige. Jag har hunnit fylla 56 år men har aldrig varit med om att polis och brandkår rapporterar om orsaken till en brand förrän efter flera dygn, när undersökningarna har kommit en bit på vägen, och knappt då.

SvD juldagen 14:12

SvD juldagen 14:12

Källan till rapporteringen verkar vara Lars Franzell, förundersökningsledare vid Södermanlandspolisen. Han säger så här enligt DN.

Enligt Lars Franzell har vittnen beskrivit att branden startade genom att någon kastade in ett föremål genom ett stängt fönster.

 • Och sedan började det brinna rejält eftersom det fanns gott om mattor och textilier, säger Franzell.

Hur kan Franzell redan innan branden knappt börjat bekämpats, ge besked om brandorsaken till riksmedia? Jo någon polis lär ha pratat med ett vittne som sett hela förloppet. Så här rapporterar SVT Nyheter.

Även Abdirahman Farah Warsame, ordförande för den somaliska församlingen som använder lokalen bekräftar att en man setts vid ingången med en flaska som vittnen tror innehöll bensin.

Om dessa uppgifter stämmer så har vi signalement på gärningsmannen. Om nu Warsame och andra tydligt sett gärningsmannen är det viktigt att signalementet publiceras så vi får fast gärningsmannen och kan reda ut vad som egentligen hänt. Tyvärr gick SR under fredagen ut och i princip tillbakavisade alla tidigare uppgifter. I inslaget säger Franzell nu så här.

 • När det uppstår den här typen av händelser, och såhär mycket människor på plats, så uppstår kaos. Det kan finnas något vittne som kan bekräfta hur det ser ut, men vi har inte fått tag i det vittnet än, säger Franzell till Ekot i dag.

Men ni hade ju ert vittne enligt alla medier. Warsame pekade ju tydligt ut en gärningsman som han tydligt sett med en bensinflaska, eller var det Loranga? E-kuriren rapporterar om att polisen inte ens kan spåra några brandfarliga vätskor på brandplatsen. Så här skriver de.

 • -Lokalen har genomsökts med hundar och hundarna har inte markerat för några brandfarliga vätskor, säger Lars Franzell, presstalesperson vid Sörmlandspolisen.

Det måste kännas trist för Franzell, som tidigare matat hela riksmedia med braskande uppgifter, uppgifter som nu måste betecknas som ytterst tveksamma. På dessa uppgifter har både Alice Bah och Morgan Johansson reagerat mycket starkt. Jag hyser ändå en viss förståelse för att ministrarna denna gång i någon mening blev lurad av både polis och framförallt media. Speciellt Bah som är ny inom politiken, är chanslös när media slarvar på detta fundamentala sätt. Mindre förståelse har jag för DN och Wolodarski, som på ledarplats fortfarande drar en massa slutsatser utan grund. Som bevis för sina slutsatser anför de att SÄPO har blivit inkopplade. Det måste vara den mest vaga grund någon någonsin anfört som grund för den typ av uppgifter som DN för fram på ledarplats. Så här skriver de.

Dels för att attacken riktar sig mot den grundlagsfästa religionsfriheten och respekten för det som ursprungligen kallades kyrkofrid.

Det här är mer än oseriöst, det här är ett praktexempel på bristande källkritik som skolfröken borde visa upp som avskräckande exempel för alla mellanstadielever i hela landet. Det är snarast DN:s egen journalistik som är ett hot mot trovärdigheten för den tredje statsmakten, som skall vara ett av fundamenten i demokratin. DN vet inte bara att det är en attack, de vet exakt vad attacken riktar sig emot. Detta mina vänner, publiceras utan några som helst säkerställda uppgifter (se tidigare länkar). Uruselt Wolodarski, uruselt! Vidare att häpnas över i DN:s text.

En inte allt för vågad gissning är att dådet också färgas av ett visst mått av hat och främlingsfientlighet.

Det är alldeles uppenbart en alltför vågad gissning i dagsläget. Det är en gissning som strider mot precis allt man får lära sig på en journalisthögskola med självaktning. DN och Wolodarski får tycka precis vad de vill om nationellt sinnade rörelser, om främlingsfientlighet, inbillad eller verklig. De får självklart föra fram sina åsikter på ledarplats, så länge de har styrelsens förtroende. Men detta är en spekulationsjournalistik på en extrem låg nivå, där man gör om verkligheten för att den skall passa den egna agendan. Detta publiceras så vitt jag förstår, efter att det framkommit att polisen saknar uppgifter om branden i den lokal som tjänade som moské [Publicerad DN ledare 2014-12-26 22:42].

Peter_Wolodarski

Peter_Wolodarski

Inte heller uppgifterna om att det ”hyllats bland SD-sympatisörer” hade någon vidare grund. Jag har 520 följare på Face-book och inte någon av dessa hyllade branden det minsta. Några få gick över gränsen i sina kommentarer på andra sociala fora, men kan svårligen identifieras som SD-medlemmar (någon kan ändå vara det självklart). Att skriva artiklar på så magra uppgifter samtidigt som man nämner SD är inte heller ärlig och god journalistik.

DN och Wolodarski kan visa sig få rätt. Det kan vara en gärningsman med starkt hat mot religionen islam, men då rör det sig mer om att DN haft tur i sin gissning, än om god och seriös journalistik. Det kan också vara ett nytt ”hijab-upprop” där t.o.m. riksdagsledamöter klädde sig i slöja för att visa sin sympati för en påstådd attack mot en muslimsk kvinna i Farsta. En attack som absolut ingen i dag tror ägt rum. Nu är det ju ingen som tvivlar på att en våldsam brand verkligen ägt rum lokalen vilken tjänat som moské. det är snarare brandorsaken vi tvistar om. 

2014-12-26-13-39-25_brand_moske_eskilstuna_aa-630x450

Att starka krafter verkar ha varit ute efter att tjäna politiska poäng talar det faktum med vilken frenesi sociala medier skannades igenom för att hitta ”hyllningar” till branden. Det gick lite för snabbt och var lite för noggrant för att vara lite så där slumpartat. Man kan kanske inte anklaga politiska motståndare för att de försöker hitta argument, men överdrifterna och uppförstoringarna av själva ”fångsten” var inte seriös.

Jag kräver inte Bahs och Johanssons avgång, eftersom de i någon mån blev lurade av media och Franzell (visst man kan kräva mycket mer av ministrar i en regering). Dessutom är det ju Löfven som både tillsätter och avsätter sina ministrar. Men vore jag styrelseledamot i DN:s styrelse, skulle jag efter ledarsticket om moskébranden kräva Wolodarskis avgång, detta obeaktat skillnader i politisk uppfattning. Det handlar nämligen inte om politisk världsbild här, det handlar om att slänga all journalistisk heder överbord för att plocka billiga osmakliga politiska poäng.

Annonser
Det här inlägget postades i Media, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Frågor kring moskébranden i Eskilstuna

 1. Hasse Walley skriver:

  Bra skrivit Stenkvist, DN och övriga media har svårt för att ändra sin inställning trots att det saknas bevis för de teorier de fört fram. En dementi att de haft fel kommer aldrig att komma, varken från ministrar eller PK-press, tyvärr. Att det pratades tidigt om attentat får polisens yttre befäl ta på sig, för det var han som sa till media att ett vittne sett någon kasta in en flaska.

 2. Johan skriver:

  Jodå, branden hyllades på en facebook grupp som gillas av tusentals Sverigedemokrater, både aktiva och sympatisörer, därom råder ingen tvekan. Jag läste inlägget i denna facebookgrupp som organiseras av SvP, innan de hade hunnit radera inlägget hade det skrivits många rasistiska kommentarer. Deras ursäkt för inlägget ligger kvar och där förekommer gott om rasistiska spekulationer, som likt du, fördömer spekulationer innan alla fakta är på bordet och sedan går vidare med egna spekulationer och gillar andras spekulationer.

  Det behöver inte vara du som gjort det, men det är en klar ökning av brottslighet emot rasifierade och särskilt de grupper som SD hetsar mest emot, vilket är Romer och muslimer. Ni måste ta ansvar för er roll i att piska upp en hatstämning.

  • Stenkvist skriver:

   ”Jodå, branden hyllades på en facebook grupp som gillas av tusentals Sverigedemokrater, både aktiva och sympatisörer, därom råder ingen tvekan.”

   Jag påstår att det är en ren lögn. Jag kollade upp de tips jag fick, bl.a. av kända ”antirasister” och det som kan bekräftas är ett fåtal sympatisörer som slogs upp rejält. Ja precis som du gör här.

   SvP? Har ingen koll på dem.

   Jag är medveten om att några som fördömt spekulationer själva i nästa andetag kommer med egna spekulationer. Har t.o.m. påtalat detta för ett antal individer på twitter. Så där har du i någon mån rätt faktiskt.

   Vi i SD hetsar inte mot någon grupp. Vi anser att nuvarande immigrationspolitik är sinnessjuk, vilket är vår demokratiska rätt att både tycka och påtala. Vi kommer att fortsätta med detta.

  • Johan, läs följande om situationen i Eskilstuna så kanske du förstår varför det fanns misstanke om anlagd brand.
   http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.2555117-demonstranter-samlas-i-eskilstuna
   Det är alltså troligare med ett attentat från ISIS-anhängare eller motståndare än att det skulle va någon typ av högerextremister bakom. Det är förresten ISIS-kopplingarna som gjorde att SÄPO kopplades in ett kort tag, inte någon misstanke att det skulle ha en politisk koppling utöver politisk islam.
   Det är vanligt att en del tror att SD hetsar mot muslimer. Pratar man lite längre med dom så ser man att det beror på att de blandar nyhetsrapportering om islam i riksmedia med SD’s mycket milda kritik av religionen islam. Muslimerna är inte precis framgångsrika på att få islam att framstå som något positivt. För att dra igång någon hets mot islam krävs det att auktoriteter inom media startar upp det, SD har inte det genomslag som krävs för att skapa något sådant och skulle dessutom tappa rejält med väljare om man körde en sån linje. För ett tag sedan sändes ett program i TV om ISIS där anhängare förklarade att organisationen är mycket mäktigare än vi tror och att de strävar efter världsherravälde.
   Sen, att SvP skulle hylla en helt meningslös vandalisering låter väldigt konsigt och dessutom att de skulle ta sig tid att sätta upp en FB-sida om det. Finns säkert sympatisörer till dom som skulle kunna göra det. Till skillnad från bloggägaren här så är jag ganska påläst om dom och även samtliga föregångare de haft som de numera säger sig ta avstånd från (harkel, host…eh).

  • Hasse Walley skriver:

   Så alla vi som håller på SD, skall tiga still om våra åsikter bara för att de är kritiska till islam och moskéer. Det ryktas ju bl a om att moskén i Eskilstuna rekryterar till IS, kanske därför Säpo visar sitt intresse?

   • Stenkvist skriver:

    Nu var det ju ingen moské i Eskilstuna, utan en lokal som användes till moské. DN tog SÄPO:s inblandning som en indikation på att det misstänktes vara ett attentat. Förhåller det sig så (har också hört rykten) att SÄPO kopplades in av helt andra orsaker, borde nog Wolodarski fundera över sin chefspost på DN.

 3. Finns tecken på att det kan ha varit en elkabel som kortslutits. Vad som talar emot det är att det fick ett så snabbt förlopp. I övrigt håller jag verkligen med om vad du skriver om DN och det gäller inte bara den här artikeln.

 4. KZ skriver:

  Att starka krafter inte bara står bakom denna typ av osaklig journalistik utan även ser till att halvsanningar och faktiskt direkta lögner kablas ut i vår omvärld står klart och är mycket skrämmande med tanke på vilka oanade konsekvenser det kan få, oaktat den negativa bild som sprids av vårt land och folk. I internationell press kan man läsa om hur det skett ett politiskt/rasistiskt/främlingsfientligt/islamofobt attentat mot en moské och där SD i princip pekas ut som att ha, om inte direkt så i alla fall indirekt, ligga bakom den ”anlagda mordbranden”. Detta i och med att man i sina artiklar sammankopplar en ”anlagd mordbrand” med att ett invandringskritiskt parti tagit plats i riksdagen och att detta parti dessutom orsakat en regeringskris i landet. Att detta falska anklagande eller direkta lögner sedan sprids i en redan lättantändliga islamsk värld är mer än oansvarigt.

  Ett exempel i högen är The Guardian:
  ”Several hundred marchers turned out in a Swedish town on Friday to denounce an arson attack on a mosque that injured five people on Christmas Day as the traditionally tolerant country confronts the rising influence of the extreme right.
  A firebomb was thrown through a closed window of the mosque in the central city of Eskilstuna on Thursday, injuring five of the nearly 70 worshippers inside, two of whom remained in hospital on Friday.”
  ……..
  According to police, windows in a second Eskilstuna mosque were broken overnight on Thursday, though authorities couldn’t say whether the two attacks were linked.
  Sweden’s leftist prime minister, Stefan Löfven, denounced the “hateful violence”.
  “We will never tolerate this kind of crime. Those who want to practise their religion should have the right to do so,” Lofven told SR radio.
  No suspects have yet been arrested in the case police have opened for aggravated criminal arson, which has been joined by Sweden’s intelligence service, Säpo.
  “This is a serious crime, but for the moment nothing is pointing us in one direction more than others,” said a Säpo spokesman Sirpa Franzen.
  The arson struck another blow to Sweden’s self-perception as a generally warm and welcoming host of foreigners.
  In September’s elections, the extreme-right, anti-immigration Sweden Democrats became the third-largest party in parliament with 12.9% of the vote.
  The Sweden Democrats joined with conservative parties this month to reject the government’s proposed budget, forcing it to call new elections in March 2015.
  According to a recent poll for SR, the Sweden Democrats have increased their September showing by a full point to 13.9%, with other surveys showing support of nearly 16%.
  “There has been an intensification of hatred against foreigners,” Omar Mustafa, the chief of Sweden’s Islamic Association, told SR on Thursday.
  In January, unknown perpetrators painted swastikas on the door of a Stockholm mosque, after neo-Nazis attacked a peaceful anti-racist protest in a Stockholm suburb and seriously injured three people the previous month.”
  http://www.theguardian.com/world/2014/dec/26/swedish-marchers-christmas-arson-mosque-eskilstuna

 5. Rune skriver:

  Etablissemanget vill nog gärna hitta en ”riksdagshusbrand” för att legitimera en mera repressiv politik?

 6. LanceLindqvist skriver:

  Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s