Flyktingsmugglande reporter sviker journalistrollen och sänker SVT:s trovärdighet


En reporter på SVT, Fredrik Önnevall har medverkat i en serie ”Fosterland” som enligt propåerna skall beskriva den växande högerextremismen, eller i alla fall de växande högerkrafterna i Europa. Ett politiskt känsligt uppdrag kan man tycka. Speciellt med bakgrund av att serien gjorts av det oberoende och licensfinansierade SVT med en alldeles speciell roll inom svensk media. När programserien presenterades så avslöjades det inför, får man förmoda, en häpen publik att Önnevall gjort sig skyldig till människosmuggling. Så mycket för det vårdandet av den känsliga och unika positionen SVT har i vår media. Dessutom får Önnevall stöd av SVT:s programdirektör Robert Olsson. Så här uttalar sig Olsson när reportern [Hedenmo?] frågar detta ”Hur rimmar att publicera det här i slutändan med SVT:s opartiskhet och unika ställning i medielandskapet?”

– Det rimmar väldigt väl utifrån demokrati paragrafen, radio- och tv-lagen, paragraf 2 som väldigt tydligt klargör vårt förhållningssätt till det demokratiska statsskicket.

Det finns ingen ”paragraf 2” i TV-lagen. Det finns 20 kapitel med flera paragrafer i varje kapitel. Förmodligen menar Olsson 5 kap. 1§ som säger, ”En leverantör av medietjänster som tillhandahåller tv- sändning, beställ-tv eller sökbar text-tv ska se till att programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer. Att bryta mot det de lagar som det demokratiska statsskicket stiftat kan inte vara förenligt med att verksamheten skall präglas statsskickets grundidéer. Inte heller hittar jag något stöd för Önnevalls handlande i SVT:s egna policyregler.

Fredrik Önnevall

Fredrik Önnevall

Önnevall själv svävar mer än lovligt i sin argumentering. Så här svarar han när reportern frågar honom ”tänkte du någon gång tanken att det här kanske är olagligt?”

– Självklart gjorde jag det. Men jag visste ju inte svaret, och jag menar att vi har inte begått något brott.

Se där, en klockren självmotsägelse i samma mening. Om Önnevall inte visste svaret, så kan han ju omöjligt veta att de inte har begått något brott. Flyktingsmuggling är ett brott utan minsta tvivel. Att passera en massa gränser med falska papper är fortfarande ett brott. Frågan är ju rent juridiskt vad exakt Önnevall har gjort och hjälpt till med. Har pojken följt med utan att Önnevall gett sitt godkännande kanske frågan skulle bli juridiskt knivig, men så verkar inte vara fallet.

I SVT Nyhetsmorgon argumenterade Önnevall att han handlat moraliskt riktigt, precis som de journalister vilka släppte sina kameror för att hjälpa till vid en jordbävning där hjälparbetare ännu inte hade anlänt. Denna jämförelse håller inte ens vid den ytligaste jämförelse. Vid jordbävningen var situationen akut, människor skulle dö inom några timmar. Så var inte situationen för pojken i Grekland (som är ett EU-land där Dublinförordningen gäller). Journalisterna vid jordbävningen bröt inte mot några lagar, vilket Önnevall gjorde. Jag sympatiserar till fullo med journalisterna vid jordbävningen, jag gör det definitivt inte med Önnevall. Framförallt så hjälpte Önnevall pojken att emigrera från ett annat EU-land, där vi för inte så länge sedan skickade tillbaka alla flyktingar enligt den av Sverige ratificerade Dublinförordningen.

Vi undrar hur de andra riksdagspartierna ställer sig till denna händelse. Alla riksdagspartier har ju ansvar för vår Public Service. Förhåller de sig tysta för att slippa obekväma ställningstagande? Speciellt intressant kan det bli när Henrik Sundström förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän, gått ut i en debattartikel med innehållet att vi bör skärpa straffen för flyktingsmuggling. Nu har alltså en reporter på SVT gjort sig skyldig till detta brott. Det är tydligt att han förväntar sig att både behålla arbetet samt att slippa påföljder. Sådan status har alltså vår lagstiftning i dag.

SVT frågar själva om de har sänkt sin trovärdighet och förtroendet för sin opartiskhet med denna handling? Svaret från mig är tveklöst ja, lite beroende på hur de framledes hanterar ärendet självklart. Dessutom har Önnevall verkligen övergivit sin journalistiska roll och ingrip på ett för journalister otänkbart sätt. Hade han rusat fram till en ruin i Aleppo under beskjutning och hämtat upp ett övergivet barn hade jag haft överseende (och full förståelse) med hans handlande, så icke nu.

Annonser
Det här inlägget postades i Immigrationspolitik, Juridik, Media. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Flyktingsmugglande reporter sviker journalistrollen och sänker SVT:s trovärdighet

 1. Tonymalmqvist skriver:

  Reblogga detta på Slow train is coming.

 2. Grreger skriver:

  Förr i tiden smugglades det hem gatuhundar från länder som Grekland. Nu är det mer inne att smuggla in människor i Sverige som det verkar..

 3. Rim Rutsdotter skriver:

  Jag tycker att både SVT och SR förlorade sin trovärdighet för länge sedan.

 4. anonym skriver:

  Jag vill inte vara otrevlig men jag vill påpeka att SVT med sin rapportering de senaste 35 åren näppeligen gjort sig förtjänta av varken trovärdighet eller förtroende. Undantaget möjligen de som förväntar sig och uppskattar en starkt vänstervinklad bild, som då den i undantagsfall inte förtiger dem, totalt sågar all form av konservativ eller nationell syn på tillvaron.

  Att detta klavertramp är ovanligt grovt följer i en journalist-aktivistisk trend satt av den berömde herr Wallraff som medvetet provocerat fram brottsliga handlingar för att sedan kunna rapportera om dem. Något liknande hände ju för några år sedan då en reporter för Expressen (?) köpte pistol för att bevisa hur enkelt det var. I tanke att han i sin roll som journalist stod över lagen och ej borde straffas för sitt brott.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s