IS-krigare skall inte få återvända till Sverige


Reaktionerna blev många och förfärade när Örebro kommun med centerpartisten Rasmus Persson deklarerade att kommunen ville hjälpa återvändande IS-krigare med jobb samt psykologhjälp för att bearbeta ”traumatiska upplevelser”. För många läsare på sociala medier var snarast Perssons utspel en traumatisk upplevelse. De flesta som inte bara utbrast i oartikulerade invektiv, ansåg att de som gjort sig skyldiga till brott måste dömas för dessa. Ingen argumenterar mot detta, inte ens terrorismforskaren Magnus Ranstorp som ställer sig bakom Perssons förslag. Låt oss då vara ärliga och påtala det som borde vara uppenbart för alla debattörer. Chansen att påvisa vilka IS-krigare som gjort sig skyldig till extremt grova brott mot civila är mindre än mikroskopiska, i den händelse det inte finns en you-tubefilm på eländet. IS-soldaterna kan göra sig skyldig till hur många ohyggliga brott mot kvinnor och barn som helst, utan att det svenska rättsväsendet har den minsta chans att varken påvisa detta eller ännu mindre bevisa det. Brotten sker ofta under kaotiska förhållanden långt bortom all civilisation, där kanske inte så många vittnen överlever överhuvudtaget.

Vi har alltså ett rättsläge där personer bosatta i Sverige kan åka iväg och skära huvudet av civila män, kvinnor och barn, med minimal risk för att straffas. I ett rättssamhälle finns det alltid en chans att brottslingar går fria eftersom bevisläget inte räcker till. Det är ett pris varje rättsstat får betala, eftersom risken annars blir för stor att oskyldiga sätts i fängelse. Vi är alla beredda att betala detta pris för att behålla rättssäkerheten. Det finns dock en yttersta gräns, och den passeras med kriget i Mellanöstern där IS (alt. ISIS) är huvudaktör.

is-rakka-100~_v-videowebl

Ranstorp menar att det är en bra metod att erbjuda arbete och psykologhjälp för hemvändande IS-soldater. Motiveringen är att förhindra veteranerna att inte värva nya soldater till IS. I sak har Ranstorp säkert rätt. Dock glömmer han vilka signaler detta skickar ut till alla andra unga män i våra utanförskapsområden. Åtgärderna skulle ju på det mentala planet legitimera IS aktioner utomlands. Dessutom har vi en massa moraliska aspekter på detta och att det mycket allvarligt direkt skulle strida mot det allmänna rättsmedvetandet (något som våra sociala medier gett tydligt uttryck för).

Som Ranstorp mycket riktigt påpekar så har vi ett allvarligt problem med att återvändande IS-soldater kan värva nya medlemmar till IS. Återvändarna utgör också en riskfaktor för terrorhandlingar, som vi senast såg i Paris med attackerna mot en judisk butik och en tidningsredaktion. Dessutom har vi som redan sagts, ett rättsläge där återvändande IS-krigare kan ha gjort sig skyldiga till ohyggliga brott, utan att svenska myndigheter har den minsta chans att beivra dessa brott, med en allvarliga uppluckring av rättssamhället som följd. Vi måste också påtala att de som frivilligt åker ner för att deltaga på IS sida i ett rent erövringskrig, gör det fullt medvetna om vilka avskyvärda brott mot civila IS systematiskt gör sig skyldiga till. Antalet you-tube filmer och fotografier på vidriga avrättningar är så frekvent att inte någon kan ha missat dem, allra minst de som funderar på att åka ner för att kriga med IS. Personer låter sig alltså enrolleras trots att de är fullt medvetna om vilka metoder IS använder sig av.

Det faktum att IS har utropat sig som stat (Islamiska Staten) och att en del svenskar väljer att kriga för denna stat som uppenbart och med stolthet på det mest flagranta sätt bryter mot krigets lagar, gör att dessa personer inte skall kunna återvända till Sverige. De har valt sida och de får står för sitt val. De skall frånhändas sitt svenska medborgarskap och ej kunna återvända. Denna lag skall naturligtvis inte gälla t.ex. de som strider mot IS, då dessa organisationer mer bedriver ett försvarskrig och inte på samma sätt demonstrerat grymhet mot civila. Dessutom föreligger det ju inte något hot mot rikets säkerhet när motståndarna till IS återvänder till Sverige. I den mån brott mot krigets lagar kan bevisas skall de ju alltid beivras självklart, oavsett vilken sida man deltagit på.

Att förvägra medborgare att återvända till Sverige är utan tvivel en extrem och mycket kraftfull åtgärd. Dock är situationen i världen extrem med besinningslösa erövringskrig där övergreppen mot civila i vissa fall är grövre än under andra världskriget. Vi har också en extrem situation med risk för terrorattacker i väst. Svenska politikers främsta ansvar är att förvalta och trygga landet med dess befolkning. Ibland förefaller det som ett samlande av godhetspoäng är en viktigare uppgift för vissa politiker än att förvalta det mandat man fått från de egna väljarna. Rasmus Persson C är ett alldeles utmärkt exempel på detta.

Annonser
Det här inlägget postades i Ideologi - politik, Juridik, Sverige. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till IS-krigare skall inte få återvända till Sverige

 1. Rappe skriver:

  En stor bidragande orsak till dagens situation beträffande stigmatiseringen och åsiktskorridoren är havererad integration.

  Därför föreslår jag att alla kloka börjar tänka ÅTERVANDRING.

  Vi måste påverka organ som FN att verka för att snarast och med resolut kraft stabilisera de islamiska länderna varpå man kan börja påbjuda sk REKOMMENDERAD ÅTERVANDRING till hemländerna!
  Dels av kostnadsskäl, Dels av integrationsskäl.
  Också för att de mer bemedlade och utbildade behövs i hemländerna för återuppbyggnaden.

  När sedan deras hemländer blivit hela kan de bidra till världen som ytterligare handelspartners.

  En tydlig win win situation.

 2. LanceLindqvist skriver:

  Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s