Är det Centerpartiet som bakvägen vinner till slut?


Vi har alla noterat ett nymornat intresse för immigration och integration hos de allianspartier som nyss haft regeringsmakt i 8 år. Det tredje allianspartiet som går ut med ett program för att lösa alla de problem vi har med en nära nog ohämmad immigration är den nyliberalt färgade Centern. Partiet har i enlighet med sin politiska profil inte föreslagit några som helst reformer på själva immigrationsområdet (till skillnad mot KD och FP) utan vill sammanfattningsvis bara få ut immigranterna i jobb så snabbt som möjligt. Nu trodde vi att det var just vad man försökte med under de 8 år man satt i regeringsställning. En oppositionsroll brukar dock vara mer stimulerande för kreativiteten, viket vi ser prov på i den DN-intervju där Lööf föreslår att immigranterna skall bosätta sig i hastigt uppslagna billiga modulhus. Nu har vi ju en längre tid haft både bostadslösa människor och rena uteliggare i vårt land. Frågan är då varför vi inte redan tidigare bara slagit upp ett antal sådana hus åt dem. Svaret är förstår likadant för både våra mer traditionella uteliggare och immigranter, någon måste betala husen.

Det nyliberala Centern brukar vara ivrigast av alla Allianspartier att plädera för minskade bidrag, som ett incitament för människor att masa sig ur soffan för att ta ett arbete. Detta mönster bryter nu Centern i sitt nya program för immigranter där Lööf enligt artikeln är motståndare till sänkta bidrag, i motsats till FP och KD. I stället kommer Lööf med följande förslag.

– Är det så att man har en gedigen utbildning och man känner sig redo att börja jobba och få ett jobb ska man inte behöva vänta och vara kvar i asylprocessen, säger Annie Lööf i programmet.

Självfallet skulle ju Sverige tjäna på att en engelskspråkig kärnfysiker från Somalia klev över från asylprocessen och gick direkt till KTH eller Oskarshamns kärnkraftverk. Lööf föreställer sig att en person med ”gedigen” utbildning flyr från kriget i Somalia eller Syrien ena dagen, för att ta bussen till KTH nästa dag. Tyvärr är bristerna i hennes verklighetsuppfattning fler än vad vi här orkar räkna upp. Dessutom ger förslaget intryck av att det centrala inte är att rädda liv för förföljda människor utan själva migrationen i sig. Mer om omöjligheterna i Centerns förslag finns att läsa om på Ledarsidorna av Westerholm.

En mer fullständig redogörelse av Centerns förslag finns i denna SvD-artikel. Här förstärks intrycket av att vår asylpolitik glidit över från att rädda liv till att ge trygghet åt ”flyktingar. Så här står det.

Centerpartiet vill att Sverige ska fortsätta vara en trygg hamn för de som flyr från krig och förföljelse.

Det är en fullständigt orealistisk tanke att Sverige skall vara en ”trygg hamn” för alla de människor som flyr från krig. Det är alldeles för många krig och det är alldeles för många människor på flykt. Detta förhållande förstärks av att Sverige nu är i princip ensam om sin politik i Europa. Det pågår alltid några krig och det är alltid människoströmmar i rörelse. Hela tanken på Sverige som ensam ”trygg hamn” håller helt enkelt inte. Inte ens med ett nedmonterat välfärdssystem kommer denna politik att fungera. Noterbart är också att den enda gång Centern pratar om trygghet är i samband med dess immigrationspolitik. Annars är det ivriga bävrar och företagaranda som gäller.

Centern förespråkar i det närmaste klassiska nyliberala lösningar på allt och alla förutom när det gäller immigrationspolitiken. När det gäller immigranter är de nyliberala lösningarna plötsligt som bortblåsta. Staten skall se till att det byggs bostäder och lämna garantier (med kommunala mellanhänder) till hyresvärdar. Staten skall se till att spridningen av mottagandet blir jämt över landet (ett problem som uppstod med EBO-lagen). Kommunerna skall få betalt av staten avseende kostnader för socialtjänst och skola.

När jag växte upp var det i princip politiskt förfölja flyktingar som fick asyl. I övrigt var det hjälp på plats som gällde. Vi hade då inte dessa integrationsproblem, eftersom själva volymerna gjorde att integrationen skedde på naturlig väg. Våra riksdagspartier (undantaget SD) envisas med att föra en immigrationspolitik där problemen växer för varje dag och där varje normalfuntad människa kan se det ohållbara i politiken. Det handlar dock inte om sunt förnuft längre utan om prestige, att aldrig någonsin medge att SD hade rätt sedan 20 år tillbaka. Hellre sätter man varenda kommun på pottkanten än att ens antyder riktigheten i SD:s förutsägelser. Detta fast de mer analytiskt lagda redan räknat ut att man måste vända politik mycket snart. Man drar sig i det längsta för att dra bort plåstret.

När det gäller Centerpartiet har man dessutom en nyliberal agenda, som de bakvägen kommer att lyckas med om vi fortsätter med nuvarande immigrationspolitik. Vi kommer aldrig kunna upprätthålla varken en välfärdsstat eller ett välordnat samhälle med nuvarande immigrationspolitik. Rena naturlagar kommer föra oss till ett Ayn Rand-samhälle med nattväktarstat. Är i själva verket Centern det riktigt smarta partiet som genom immigrationspolitiken får alla de övriga partierna att medverka i sitt nyliberala projekt? Detta trots att i princip inga väljare vill ha deras samhälle.

Annonser
Det här inlägget postades i Ideologi - politik, Immigrationspolitik. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Är det Centerpartiet som bakvägen vinner till slut?

 1. T Wallin skriver:

  För en analys punkt för punkt av C’s 20 punkter se; http://hotpot.se/politik/centerpartiets-integrationspolitik/

  Ja, om Annie Lööf får styra så får vi ett Ayn Rand samhälle. Lyckligtvis finns det inte tillräckligt många så vilsna och förlorade människor att detta parti ska öka mer.

 2. B-E Johansson skriver:

  Jag antar att det är en metafor eller symbol snarare, för Sverige behöver väl inga kärnfysiker? Den arbetsmarknaden är väl lika med noll
  ”Totalstopp för ny kärnkraft”
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6074831
  Visst flög detta så gott som helt under mediaradarn? Ergo, media/”journalist”-kåren (*) är emot kärnkraft
  *) Vet inte vad man ska kalla dem, men ”journalister” bär mig emot

 3. B-E Johansson skriver:

  Jag känner faktiskt en person från Somalia, som doktorerat på KTH (anekdotiskt), vilket måste vara mer än vad löv gör, för annars hade hon säkert framhållit denne som ett normalfall. I familjen/släkten i Sverige finns även sjuksköterskor och IT-tekniker. Så såg det ut på tidigt 90-tal, när övre medelklassen i Mogadishu såg vart det barkade och kunde skicka sina ungdomar utomlands, bl a till Sverige. Annat är det nu, när nomadiserande analfabeter, som inte ens kan klockan, på något mystiskt vis lyckas ta sig ända hit

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s