Vi kan inte rädda alla


Miljontals syrier lämnar allt och tar sig över gränserna till grannländerna Libanon, Turkiet, och Jordanien i första hand. De är alla individer förstås, men deras flyktingkatastrof är kollektiv till sin natur. Den avhjälps inte genom att vissa individer tas emot på andra håll i världen, även om det hjälper just de enskilda som råkar ha tur. Den avhjälps inte heller av att somliga har fått med sig tillräckligt mycket pengar för att kunna betala människosmugglare.

Tankarna och orden är Joseph H Carens, professor i statsvetenskap vid universitet i Toronto. Torbjörn Elensky har i senaste numret av Axess skrivit en mycket läsvärd artikel om Carens idéer angående migration i vår tid. Carens är liberal och tror i en framtid på öppna gränser, ja en värld helt utan gränser. Det låter som de tankar företrädesvis unga flickor i LUF och CUF för fram i våra nästan alltför villiga dagstidningar. Skillnaden är att Carens både är äldre och ser problemen i den högst materiella och verkliga värld vi lever i. Carens anser att vi helst bör föra den immigrationspolitik Sverige och Västvärlden förde fram till 70-talet, då politiskt förfölja flyktingar var de som vi gav asyl och en trygg hamn. Alla flyktingskäl väger inte lika tungt vid en vettig asylprocess. Carens pekar på FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter som stöd för sin tes.

Artikel 14.

  1. Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse.
  2. Denna rätt får inte åberopas vid rättsliga åtgärder som genom genuint grundas på ickepolitiska brott eller på gärningar som strider mot Förenta nationernas ändamål och grundsatser.

Carens konstaterar att den som till exempel kämpar mot demokrati inte har något stöd från FN att söka asyl. Frågan är om religiösa dissidenter överhuvudtaget har asylrätt vid en sträng tolkning av FN:s deklaration. Människor som bekämpar en diktatur för att införa sin egen diktatur har heller ingen asylrätt. Vi har däremot ett ansvar att skydda politiskt oppositionella som förföljs av en förtryckande regim.

Elensky resonerar vidare kring Carens tankar och undrar hur stora diasporor ett land kan hantera.

När flyktingars strävan efter att komma till exempelvis Sverige, går över till att bli en strävan snarare efter att komma till någon viss enklav i Sverige. Hur påverkar det sammanhållningen om dessa grupper växer för snabbt och skiljer ut sig från det övriga samhället?

Elensky hänvisar också dessa frågor till Paul Colliers bok Exodus, som är något av ett standardverk när det gäller dessa frågor.

Joseph H Carens

Joseph H Carens

Carens resonerar också över vilket ansvar vi har över ekonomiska flyktingar. Han ställer frågan mot vilka har vi egentligen ansvar, – är vårt ansvar mot ”dem” per automatik alltid större än vårt ansvar för ”oss”? Elensky konstaterar torrt att denna och liknande frågor är omöjliga att ens diskutera i vårt infekterade debattklimat. Carens konstaterar, som den professor han är, att dagens migration knappast bidrar till en ökad global rättvisa. Det är alltid de med störst resurser som får chansen att migrera. Tillsammans med den ”brain drain” som sker i samma migrationsprocess från fattiga konfliktdrabbade länder så bidrar dagens migration snarare till en ökad global orättvisa.

Elenskys Axess-artikel är både läsvärd och tänkvärd. Något har ändå hänt med dagens debattklimat och Axess publicerar i dag artiklar som snarast ursäktar det obegripliga manifest de publicerade för ett par år sedan, där de intygade etablissemanget sin multikulturella lojalitet. Till sist får vi påminna om de böcker som nämns i artikeln, nämligen ”The Ethics of immigration” av Joseph H Carens och ”Exodus” Paul Collier.

Annonser
Det här inlägget postades i Immigrationspolitik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vi kan inte rädda alla

  1. Ola W skriver:

    Om Europas läkarkår misskött läkaretiken såsom Europas journalistkår misskött sitt viktiga uppdrag att ge allmänheten en allsidig bild av samtiden för att kunna fatta viktiga beslut så skulle en man kräva att de ställdes till ansvar i en tribunal. Det skulle vara rent av nödvändigt.
    Detta bör även de av Europas journalistkår som varit delaktiga i medias misskötsel underkastas.

  2. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s