Jimmies comeback hos Skavlan


Nu är alltså partiledare Jimmie Åkesson på väg tillbaka efter en tids sjukdom och utmattningssymtom. Jag var orolig redan när jag hörde talas om Jimmies program inför valrörelsen. Att besöka cirka 100 orter för torgmöten är ett omänskligt program för vilken partiledare som helst, för en partiledare i SD är det ännu värre. Att kampanja är det roligaste Jimmie vet har jag förstått. Det är förmodligen inte hela sanningen. Alla känner vi mer eller mindre diffusa krav på oss, både från omgivningen och oss själva. För högpresterande människor känns ibland dessa krav mycket starkare från omgivningen än vad någon kräver. Ingen medlem i partiet hade klagat om Jimmie hade genomfört en tredjedel av programmet. Det blir lite som med anorexia, oavsett hur smal man är, ser man tjock ut i spegeln. I dessa lägen måste det finnas någon i närheten som säger ifrån.

Åkesson gjorde entré efter sin sjukskrivning genom ett framträdande hos vår norske vän Skavlan. Ett program som redan innan det sänts kritiserades häftigt av en del kända personer, främst delar av kultureliten. Kritiken var väl inte något som förvånande luttrade sverigedemokrater, men t.o.m. undertecknad häpnade över den otäckt låga nivå som Özz Nûjen lade i dagen när han hånade Åkesson i en Expressen-krönika. Alla partiledare måste tåla en ganska stor dos ironi på skilda sätt, allt ifrån karikatyrteckningar till ironiska krönikor. De flesta partiledare har också blivit utsatta för detta. Men Nûjen passerar en gräns för det smakliga och vi väntar fortfarande på reaktioner från det etablissemang som så ofta kritiserar ”näthat”. Det finns ingen skillnad mot det vi normalt kallar näthat och det Nûjen häver ur sig i en stort uppslagen artikel i Expressen. Accepterar vi det Nûjen skriver, accepterar vi en stor del av näthatet vissa inte försitter någon chans att kritisera. För det kan väl inte vara så att det beror på vem som kritiseras? Inte heller kan vi acceptera att personer som Nûjen tillåts hålla en högre nivå i sitt häcklade bara för att han har utländsk härkomst och har fått en fristad här från politisk förföljelse i sitt hemland. Vi måste ha samma gränser för alla medborgare.

Kritiken mot att Åkesson får framträda i Skavlan efter en längre tids sjukdom blir också svår att förstå mot bakgrund av den långa rad av andra politiker som tillåtits att framträda i denna ”talkshow”. Raden av politiker vilka framträtt är så lång att det är onödigt att lista upp dem. Varför skulle då inte partiledaren för Sveriges tredje största parti få framträda? Åsikten har förts fram att Åkesson företräder en syn som bryter mot ”allas lika värde”. Nej, det är olika syn på invandringspolitiken det kokar ner till. Den olikhet i synsätt som är ett grundfundament i en verklig demokrati. Här visar delar av etablissemanget upp en odemokratisk sida.

Samma etablissemang som kritiserat att Åkesson överhuvudtaget fått framträda i Skavlan har också högljutt kritiserat att det säkert blir ett ”mysprogram” med den hemske Åkesson. Nu blev det inte så, och kultureliten andades högljutt ut när programmet väl sänts. I själva verket behandlades Åkesson uppenbart mycket sämre och betydligt tuffare än alla andra politiker som verkligen fått sitta och mysa i Skavlans mjuka fåtölj. Detta direkt efter att Åkesson genomlidit en längre tids sjukdom. Är detta en partsinlaga av undertecknad som Sverigedemokrat? Det finns inte en chans till det. Reaktionerna från Skavlands hemland Norge på t.ex. twitter (och andra medier) talar sitt övertydliga språk. Många norska tittare vilka inte betecknar sig själva som sympatisörer för Sverigedemokraterna chockades i det närmaste över programmet (twitter).

Bildmontage MX Cartoons: @MXCartoons

Bildmontage MX Cartoons: @MXCartoons

Jag minns själv när FrP:s Siv Jensen gästade Skavlan och påstår man att Jensen fick ungefär samma behandling som Åkesson drar man ett löjets skimmer över sig själv. Skillnaden mot när statsminister Löfven gästade pratshowen är också påfallande, vilket faktisk gäller alla de politiker som Skavlan dragit in i studion tidigare. Självklart kommer alla de politiker Skavlan intervjuar i framtiden jämföras med intervjun i går kväll. Möjligen har Skavlan bundit en del ris åt egen rygg.

Det talas ofta att SD använder sig av en offerkofta som partiet tjänar på. Låt mig vara mycket tydlig på en punkt. Javisst, SD tjänar sannolikt enormt mycket i folklig sympati på Skavlans program i går kväll. Men skall SD klandras för detta? Scenariot att Åkesson ringde upp Skavlan och förmådde honom att sätta en helt ny nivå i programmet förefaller ytterst osannolik. Det var ju Skavlan själv som satte nivån. Förmodligen satte han en högre nivå för att undkomma kritik från den högljudda kulturelit som annars skulle hudflängt honom i allt det medieutrymme denna lilla exklusiva klubb så frikostigt har försetts med. Det är medierna själva som får människor rättskänsla att vakna till liv och förse SD med en och annan sympatipoäng. Vi i SD går mer än gärna med på att i framtiden avstå från dessa extra bonuspoäng. Tyvärr är det inte vi som styr över detta, men erbjudandet finns alltså här i skriftlig form.

Annonser
Det här inlägget postades i Demokrati, Media, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Jimmies comeback hos Skavlan

  1. Stenkvist skriver:

    Bra om man undgått honom, vilket de flesta inte haft turen att göra.

  2. Social konstruktion skriver:

    Nu har jag läst ‘krönikan’. Låg nivå är väl tveksamt för det förutsätter att det finns någon nivå att mäta och det kunde jag inte hitta. Vet inte vad han ägnar sig åt men en praktisk sysselsättning vore nog att föredraga framför att uttrycka sig i skrift.

  3. Speciellt övertydligt vad skavlan gör för fel är när han aggressivt avbryter Jimmie när han ska förklara sin syn på valfilmen 2010 (filmatiseringen av Reinfeldts tal om att öppna hjärtan). Jimmie tillåts inte utveckla varför han tycker filmen är ok och bakgrunden till filmen.

  4. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s