Humanitära visum kommer inte att hjälpa mot döden på Medelhavet


Efter den fruktansvärda katastrofen på Medelhavet när kanske 900 migranter drunknade har självklart debattens vågor gått höga. Mest har hörts från de som vill öppna upp både Sveriges och EU:s gränser mot omvärlden och de globala migrationsströmmarna. Frågan om att undvika dödsoffer på Medelhavet har samtidigt blivit en fråga om en ännu vidlyftigare immigrationspolitik. Ibland har känslan uppstått att det kanske i själva verket är migrationspolitiken som är kärnfrågan för en del debattörer, inte att undvika dödsoffer.

BrYFtFEIQAAnit5.jpg-large

Nu är det ju så att ju lättare det är att erhålla uppehållstillstånd i Europa, ju mer lockande lär det bli att göra resan över Medelhavet. Det framförs mer eller mindre öppet i olika medier att det många gånger (men självklart inte alltid) är frågan om människor som emigrerar från sina fattiga länder för att få chans till ett drägligare liv. Det är en naturlig mänsklig strävan att vilja få det bättre för sig själv och sin familj, men det är inget asylskäl i vårt land eller något annat EU-land. Här ser vi en sammanställning (januari mars 2015) av vilka länder resenärerna över Medelhavet kommer ifrån. I topp ligger Gambia, där mycket få får uppehållstillstånd ifrån. Frågan är också rimligheten i antalet män respektive kvinnor. Är det bara män som utsätts för förtryck?

CDG4QOSW0AA25Sv

Även om vi gav aldrig så många uppehållstillstånd till fattiga människor i Afrika och Asien, skulle det ändå finnas massvis med människor kvar som också vill leva ett drägligare liv.

Enligt Roy Beck fanns det 2010 650 miljoner väldigt fattiga människor i Afrika, 890 miljoner bara i Indien och 810 miljoner i övriga Asien. Det finns ingen chans att ge ens en liten del av dessa människor uppehållstillstånd i Sverige eller övriga Europa. Inte ens om vi tunnar ut våra välfärdssystem till nästan ingenting så skulle vi inte kunna ge ens en bråkdel av dessa fattiga människor en plats i vårt samhälle. Det går alltså inte att stoppa resorna över Medelhavet med aldrig så många uppehållstillstånd. Det kommer ändå stå fler på kö. Dessutom säger Roy Beck att det är de rikaste och de mest kompetenta människorna som emigrerar. Detta minskar ju ytterligare möjligheterna för fattiga nationer att resa sig från sin fattigdom, eftersom de ju blir av med sina ekonomiska och mänskliga resurser.

Krav eller åtminstone förslag på så kallade ”humanitära visum” har förts fram av folkpartiets Cecilia Wikström. Dessa skall kunna utfärdas på EU-ambassader runt om i världen. Det är oklart hur dessa är tänkta att fungera. Är det enbart de som bedöms ha asylskäl som är tänkta att få visum, så kommer de som nekas visum ändå ta båtarna över Medelhavet. Om utfärdandet av visum skall bli såpass generöst att det påverkar migrationsströmmarna rör det sig om väldigt många visum. Vem skall ta emot dessa migranter, Sverige och Tyskland i vanlig ordning? Vad kommer de som ändå inte får visum att göra? Vad skall ske med de som får avslag på sin asylansökan när de väl är i Europa? Hela förslaget verkar ogenomtänkt (efter vad jag kunnat se) och det kommer sannolikt inte stoppa de farliga färderna över Medelhavet.

Jag och SD förespråkar en betydligt striktare immigrationspolitik, inte i första hand med tanke på situationen i Medelhavet utan för att Sverige långsiktigt driver en ohållbar immigrationspolitik i dag. Möjligtvis kan vi minska motivationen att göra de farliga resorna över Medelhavet med en striktare immigrationspolitik, men det lär ta tid innan sådana förändringar sätter spår i migrationsströmmarna. Dessutom gäller det ju EU:s samlade immigrationspolitik i detta sammanhang, inte bara vad Sverige gör i denna fråga.

Självklart borde räddningsresurserna i Medelhavet utökas för att kunna rädda så många liv som möjligt. Betydligt hårdare tag krävs mot smugglarna. Att deras båtar skall sänkas efter att de evakueras är självklart. Det mest förvånande är att det inte sker rutinmässigt redan i dag. Ingen signifikant förbättring är nog att vänta förrän situationen i Libyen stabiliserats. Att avsätta Khadaffi framstår i dag som förhållandevis lätt. Tyvärr kom alla naiva drömmar om en blomstrande demokrati med ett lika blomstrande rättsväsende och näringsliv rejält på skam efter Khaddafis fall. I dag är dessutom Libyen en bas för Medelhavets människosmugglare. Tyvärr har denna saga inget lyckligt slut. Resorna över Medelhavet kommer att fortsätta och chansen att humanitära visum skall stoppa resorna är i det närmaste obefintlig. En generösare immigrationspolitik kommer göra situationen om möjligt ännu värre.

Annonser
Det här inlägget postades i EU, Immigrationspolitik. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Humanitära visum kommer inte att hjälpa mot döden på Medelhavet

 1. Det är en oerhörd cynism att stå och vinka med ekonomisk belöning bakom en stängd gräns mot personer som har det väldigt fattigt plus en livsfarlig väg mot belöningen. Samtidigt erbjuder man möjligheten för flyktingsmugglare att tjäna minimum 100.000 per person som dom inte ens behöver frakta hela vägen fram, betalning sker i förväg. Och om man bara öppnar en legal väg? Ska det räcka då att man bara säger att man är från Syrien och ingen passkontroll eller nånting?

 2. LanceLindqvist skriver:

  Reblogga detta på thestarsismydestination.

 3. Rune skriver:

  Det kan väl inte vara så svårt att bevaka den Libyska kusten med dagens teknik? Båtar med illegala immigranter är det ju då bara att tvinga tillbaks till den hamn som den kommer ifrån.

 4. Edward Ulfertz skriver:

  Det var någon PK-stolle som tyckte att bästa sättet att bli av med flyktingsmugglarna var att tillåta fritt flöde av flyktingar.
  Ska vi göra likadant med sprit- knark- och vapensmugglingen?

 5. Stenkvist skriver:

  Ja Australiens modell borde man titta närmare på.

 6. Om man tittar lite på hur trafiken ser ut så handlar det alltid om totalt överfulla båtar. Man kanske kan räkna med 100.000 kronor per person för smugglarna? Att det är så rangliga båtar med så mycket folk på visar ju att man vill tjäna så mycket som möjligt per tur. Det hela är dessutom lättare att tjäna pengar på än på narkotikasmuggling som är betydligt mer besvärligt. Dessutom kör dom ju samma system som SL i Stockholm, folk betalar i förväg och sedan är det inte så noga med att leverera, att folk kommer fram. Australien löste det hela med att sätta totalstopp, alla som anlände till landet på det sättet avvisades oavsett skäl. Detta räddade många människoliv. Dom som flyr över medelhavet flyr inte från en direkt livshotande situation, men människan kan sätta sjävbevarelsedriften (även annat) åt sidan när vinsten är tillräckligt hög. Jämför med rysk roulette om pengar och liknande. Det är ju dessutom rasistiskt att hjälpa till på plats, så vinsten ses som ännu mer attraktiv än den skulle kunna vara med lite annat tänk.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s