1a maj mina föräldrars högtidsdag


I morgon är det 1a maj, en dag som främst min mor höll helig och kände vördnad inför, min far var alltid lite mer pragmatisk men även han var en inbiten socialdemokrat. Själv har jag alltid avskytt alla demonstrationer. Det ger ändå en dålig smak i munnen när nationellt sinnade och t.o.m. medlemmar i SD börjar kalla 1a maj för ”folkmördardemonstrationer” och liknande. De syftar sannolikt på gamla tider när Stalin och Mao Tse Tung härjade som värst. Nu är de flesta här i Sverige som gått i 1a maj-tåg socialdemokrater, och har sannolikt haft minimalt med Stalin att göra. Det är inte OK att använda sig av ”guilt by association” när det gäller sverigedemokrater, det är inte ens OK när det handlar om andra partiers medlemmar. Tyvärr breder historielösheten och en förenklad världsbild ut sig i alla grupper nuförtiden.

1024px-(S)-tåget_på_Kungsgatan_i_Stockholm_på_1_maj_2012

Mina föräldrar vördade 1a maj för att manifestera sin sympati gentemot det folkhem vi hade då och alla trodde var under uppbyggnad. De vördade den gemenskap folkhemmet innebar och den solidaritet detta innebar mot de mindre lottade i det svenska samhället. Vi hjälpes åt, betalade skatt och såg till att ingen behövde svälta eller sakna tak över huvudet. De sjuka fick vård och barn till trasiga familjer fick hjälp. Det var ett samhälle även jag sympatiserade med.

Dock avtog mina sympatier alltmer när floskler och plakatpolitik vann insteg i politiken. Inte bara det. Socialdemokrater pratade med tiden alltmer om särintressen och olika grupper som sades vara förtryckta eller diskriminerade. Det kan mycket väl ha varit så att vissa grupper var utsatta på olika sätt. Men i stället för att bara åtgärda missförhållandena gjorde man missförhållandena till partiets huvudpolitik i någon form av partipolitiskt socialporr. Ökar man något så minskar man sannolikt något annat, vilket skedde med Socialdemokraternas politik. För att i samma grad som man pratade om mer om olika särintressen, pratade man mindre om det som varit partiets grund under tidigare epoker. Här någonstans övergav jag mina föräldrars parti.

S paroller inför 1.a maj

S paroller inför 1.a maj

Bild dagens 1:a maj-paroller Kunskap, Frihet och Framtid. Alla är för både kunskap och frihet. Framtid? Ja, vi hoppas också att det finns en framtid.

I dag har det gått så långt med Socialdemokraterna att i frågan om de rumänska tiggarna pratar S om att de ”tillsatt en nationell samordnare som skall kommunicera med olika aktörer” i stället för att åtgärda ett uppenbart problem (enligt artikel DN i dag). Det heligaste för partiet verkar (också enligt artikeln) vara EU:s direktiv om den fria rörligheten av arbetskraft. Man struntar i den egna befolkningen uppenbarligen, den befolkning som i framtiden skall gå till valurnorna och välja parti. Man har inte förstått att en regering är tillsatt av de egna landets väljare för att förvalta och utveckla samhället, inte att samla godhetspoäng hos kulturskribenter på nedläggningshotade rikstidningar. Vore det bara kulturskribenterna på Södermalm som hade rösträtt vore Socialdemokraternas taktik riktig, men nu är det inte riktigt så.

Trots Socialdemokratins rätt långt gånga förfall, så är traditionen med 1a majtåg en socialdemokratisk och för allt i världen, en allmän vänstertradition från slutet av 1800-talet och den ”andra internationalen”. En gång i tiden symboliserade demonstrationen något helt annat än vad den gör i dag, den gången min mor gick i tåget. Jag ser med nästan nostalgi på traditionen och minns en tid när politiken var så mycket enklare. När nästan allt handlade om fördelningen av de samhälleliga medlen. Nästan allt handlar om samma sak i dag, men bakom oerhörda sjok av dimridåer där fördelningsfrågan blir nästan osynlig.

Annonser
Det här inlägget postades i Historia, Ideologi - politik, Socialdemokraterna. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s