Värdegrunden – vår tids religion


Marika Formgren har skrivit en alldeles utomordentlig krönika i Dagens Samhälle där hon tar upp vår tids religion, nämligen det som populärt kallas ”värdegrunden”. Formgren stiftar begreppet ”värdegrundsdemokrati” vilket betecknar den form av demokrati där det viktigaste är att man ödmjukt tillber värdegrunden. Denna värdegrund innefattar ofta luddiga åsikter angående antirasism, feminism och hbtq-frågor. För att vara en god demokrat måste man ha rätt inställningar i dessa frågor, ety annars står man inte bakom ”allas lika värde” och är därmed i bästa fall en dålig demokrat, i värsta fall ingen demokrat alls. Följden blir att man måste tycka på ett visst sätt, samma sätt, som de självpåtagna väktarna av den värderingsmässiga demokratin.

Marika Formgren

Marika Formgren

Formgren påtalar mycket riktigt hur värdegrunden vid behov kan utökas att omfatta nästan vad som helst. Med påföljd att de som hyser motsatt åsikt då kan attackeras med alla dessa epitet vi lärt oss frukta, likt medeltidens häxförbannelser. Att det många gånger liknar ren högstadiemobbning när ett gäng värdegrundsdemokrater drar igång sitt drev är det många som observerat. Förmodligen är deltagarna i dessa drev i stort inte mycket längre i sin personliga utveckling än vad de typiska högstadiemobbarna är. Också likheterna mellan religion och värdegrundsdemokratin belyser Formgren på ett utmärkt sätt. Sakargument är ofta inte viktiga, eller vad som kan bevisas eller inte. Värdegrunden står över något så simpelt som verkligheten och simpla sakskäl.

Länk Dagens Samhälle Formgren

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Demokrati, Ideologi - politik, Politisk korrekthet. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Värdegrunden – vår tids religion

  1. Fast jag tror att det finns en fara när man börjar använda ord på det sättet pk-folket gör och gör orden löjliga. En värdegrund är egentligen något personligt som ens åsikter utgår ifrån. Om jag till exempel är för allas lika värde och har det som värdegrund så blir jag bara löjlig om jag inte skiljer på åsikter och person och nobbar folk på nobelfesten eller utesluter folk från fackföreningar med mera. Väldigt ”inkluderande” som också blivit ett löjligt modeord.

  2. Social konstruktion skriver:

    Värdegrunden är de politiskt korrektas trossats nr 1, själva grundbulten i deras teoribygge. Liksom de kristna bekänner sig till treenigheten, ett av de mysterier som inte anses behöva förklaras.

  3. Kollade partiledardebatten ikväll. Åkesson gjorde det verkligen bra och lyckades lyfta fram idiotin i att prata om 15.000 nya bostäder med en befolkningsökning 100.000-tals. Stör mig på den löjliga kommentaren ”ja, ja, det är alltid invandrarnas fel”. Det är ju regeringens fel, invandrarna styr inte svensk migrationspolitik. Björklund (FP) valde i vilket fall som helst att blunda för problemet, och han gjorde det så tydligt att jag tror de flesta kan räkna ut resultatet om alliansen sitter vid makten.

  4. Helt otroligt bra artikel och bra skrivet om den av dig Robsten. Ämnet är enormt viktigt.

  5. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s