Kompetensregnet över Sverige


SVT har som jag uppfattat det kört en ganska hård informationskampanj om att det för tillfället pågår ett ”kompetensregn” till Sverige. Det menas då att alla de flyktingar som kommer, främst från Syrien är välutbildade och tillför Sverige en resurs i form av högutbildad arbetskraft. Trots hög intensitet på kampanjen framstår den som väldig enkel och ensidig. Enda källa som anges är att UHR som fått fler ansökningar om validering än någonsin tidigare. Detta stämmer säkert men den som är det allra minsta källkritisk förstår att det är en ytterst skakig källa. Att fler söker validering kan bero på många orsaker och ingenting säger hur valideringarna utfaller. Vi kan och skall kräva mer av Public Service.

Säkert är immigranter från Syrien högre utbildad som grupp än de som kommer från många andra områden. Detta borde leda till frågeställningen om hur Syrien skall kunna återuppbyggas efter kriget (som vi hoppas tar slut någon gång). Det omvärlden tjänar på importerad utbildning, förlorar självklart ursprungslandet. Till detta skall läggas en avsevärd minuspost p.g.a. språksvårigheter och att utbildningarna ofta inte är direkt kompatibla med de vi har i vårt land. På lång sikt och globalt sett skulle världen som helhet tjäna på en betydligt mindre migration och att en större del av kompetensen stannade inom sitt språkområde. Vad förloras på att en ingenjör flyr från Syrien, går arbetslös eller kör taxi i Sverige under 10 – 15 år innan han får ett arbete avpassat för kompetensen? (om den inte redan är föråldrad då).

Många av migranterna sägs vara ingenjörsutbildade och kan sugas upp direkt på en törstande svensk arbetsmarknad. Det är inte så att ens alla ingenjörsutbildningar behövs i vårt land. Brist och framtida brist kommer finnas främst inom ingenjörsutbildningar omfattande byggteknik, elektronik och datatekning enligt SCB. Sjuksköterskor och gymnasieingenjörer kommer det också råda brist på. På många andra högskoleutbildningar också inom ingenjörsyrken, kommer ingen brist ligga för handen.

Enligt Lars Petersson på UHR har antalet ansökningar om validering ökat under en lång rad av år. Detta går inte att läsa ut av SCB:s statistik av utbildningsnivån på immigrationen under senare år, där har snarare utbildningsnivån dalat lite över tid.

Utbildningsnivå, utrikes födda perioden

Vidare står det så här i SVT:s artikel

År 2013 godkände UHR 401 ansökningar från utländska civil- och högskoleingenjörer. Förra året, 2014, godkändes 920 ansökningar.

Ja, men nu talar vi om utländska ansökningar, inte ansökningar från Syrien. De som ligger i topp utbildningsmässigt av immigranter är de som kommer från Tyskland och Kina, därefter norden och övriga Europa med Nordamerika. Immigranter från Syrien ligger inte speciellt högt i utbildningsgrad enligt SCB. I själva verket ligger Syriens immigranter betydligt efter både Polen och Iran när det gäller högskoleutbildning. De med härkomst från Syrien slår enligt SCB bara ett par andra nationer när det gäller utbildningsnivå.

utbikldningsnivå efter land

Naturligtvis kan det ha hänt mycket det sista året gällande migrationsströmmen från Syrien, men antagligen har inget avgörande vad gäller utbildningsnivån hänt. SVT vill väl i all välmening ge en positivare bild av den senaste tidens migration, speciellt sedan vi hört alla larmrapporter från kommuner vad gäller ansträngd ekonomi och brist på boende. Frågan är om detta ingår i Public Service uppdrag. Många svarar säkert nej på den frågan. Oavsett detta så är den nuvarande migrationspolitiken ohållbar på sikt. Vi kan varken ge arbete eller bostäder till de som kommer hit. Vi tappar ursprungsländerna på deras kanske sista hopp av utbildade och resursstarka människor. Även nationer där det råder krig måste i framtiden befolkas av en arbetande civilbefolkning (då helst med lite utbildning och ekonomiska resurser). Vår egen arbetskraftsbrist måste självklart lösas med bättre matchning med utbildning och arbetsmarknadens behov, smart arbetskraftsinvandring och fortsatt automatisering. Det är just enligt detta recept vi byggt upp vårt välstånd, och samma recept kommer gälla i framtiden om vi vill behålla vårt välstånd.

Annonser
Det här inlägget postades i Immigrationspolitik, Media. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kompetensregnet över Sverige

  1. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s