Bisarr vinkling av SVT angående EU-migranters tillgång till vård


I ett ganska långt inslag i SVT Rapport/Aktuellt [8 juli] så uppmärksammade redaktionen en gravid EU-migrant från Rumänien som står i begrepp att föda barn. Av barnmorskan fick Beatrice Vidrascu (som EU-migranten heter) veta att en förlossning med kringvård skulle gå på 250 000 (på hemsidan nämns summan till mellan 50 000 – 250 000). Självklart har inte paret råd att betala denna summa, de försörjer sig genom att tigga fick vi veta. Men enligt SVT ger reglerna paret rätt till subventionerad förlossningsvård. En läkare från ”Läkare i världen” berättade vilka rättigheter alla som befinner sig i Vidrascus situation befinner sig har. Ingen person fick tillfälle att bemöta eller bredda läkarens synpunkter. Så här skriver SVT på sin hemsida.

EU-medborgare som varit mer än tre månader i Sverige och saknar försäkring i sitt hemland har rätt att få subventionerad vård. Det är innebörden av den nya lag som infördes för två år sedan. Men trots den nya lagen finns de som nekas ekonomisk hjälp.

EU-medborgare har bara rätt att vistas 3 månader i Sverige utan att ha hittat ett arbete. Stannar de längre vistas de här illegalt. Nu har riksdagen bestämt att ”papperslösa” skall erbjudas näst intill gratis vård. Den regel SVT talar om är alltså regeln att papperslösa skall erbjudas subventionerad vård. Inte med ett ord nämner SVT att de vistas här illegalt efter tre månader. Inte med ett ord nämner SVT att det är lagen om vård till papperslösa som träder in (det framkommer på hemsidan, men inte i inslaget). Inte med ett ord nämner SVT att denna lag aldrig varit menad för EU-migranter. SVT avslutar sin artikel enligt följande:

Hon kommer nu att resa tillbaka till Rumänien och föda där mot sin vilja trots att svensk lag ska hjälpa papperslösa som behöver vård.

Ja, hon tvingas resa tillbaka till Rumänien för att föda sitt barn för att hon är rumänsk medborgare som saknar sjukvårdsförsäkring och för att Rumänien är med i EU. Rumänien är trots allt inte ett U-land. Miljoner och åter miljoner kvinnor föder barn världen över under betydligt sämre förhållanden än de som föder i Rumänien. Den kostnad Vidrascu skulle debiterats skulle ju svenska skattebetalare få betala om hon födde sitt barn i vårt land. Vilket för oss till en annan fråga.

Skärmklipp 2015-07-09 13.23.33

Dagen/dagarna innan inslaget med Vidrascu hade SVT tagit upp frågan om färre antal platser på äldreboenden. Svårt sjuka eller handikappade åldringar vårdades i hemmen av anhöriga. Detta för att det inte finns ordentliga boenden/vård inom äldreomsorgen. Kan detta ha ett samband med att allt större resurser satsas på EU-migranter och immigranter i största allmänhet? Detta samband borde Public Service belysa eller åtminstone problematisera någon gång. Det är deras uppgift. De borde också klargöra vilka regler som gäller och varför vi har det regelverk vi har. Framför allt borde de problematisera vilka konsekvenserna blir för vårt samhälle om vi tänjer på reglerna och låter allt fler utländska medborgare ta del av vår välfärd. Underkänt SVT!

Annonser
Det här inlägget postades i EU, Immigrationspolitik, Media. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Bisarr vinkling av SVT angående EU-migranters tillgång till vård

 1. Harald skriver:

  Det är märkligt att landstingen saknar uppgifter på vad kostnaderna ligger på för vård av EU-migranter. Men det märks att ju mer förmåner de får desto mer ökar kraven på ännu mer förmåner. Se t ex; http://hotpot.se/politik/eu-migranterallt-at-alla-i-malmo-hotar-att-bryta-mot-lag-om-de-inte-far-bo-gratis/

 2. Ewa skriver:

  Föder hon sitt barn i Sverige så blir barnet automatiskt svensk medborgare. Då får mamman och pappan stanna också eftersom de har nära anknytning till barnet. Flickan är minderårig och då måste ju hennes mamma och pappa komma hit och ta hand om henne. Så kommer resten av familjen också. Till slut ska Sverige försörja hela hennes släkt för att hon ville föda barnet i vårt land. Det får väl vara någon måtta på ansvar. Rumänien har ett eget ansvar för sina medborgare och då ska hon föda sitt barn där.

  • Stenkvist skriver:

   Nä, tror inte det är så här i Sverige, i USA är det så har jag hört.

   • LanceLindqvist skriver:

    Stämmer. Systrarna Kallur var/är jänkare då de föddes på long Island. Ett exempel.

    Vet att de röstade i nått amerikanskt val.

  • Lars Holmgren skriver:

   Ewa, du har nog sett för många amerikanska program på TV. Som du skriver fungerar det i USA, men för att ett barn ska bli svensk medborgare krävs att en av föräldrarna är svensk medborgare om barnet föds i Sverige. Föds barnet utomlands blir barnet svensk medborgare om pappan är svensk och gift med barnets mamma.

 3. Naturligtvis skall vi som alltid hålla oss till internationella konventioner och regler. Allt annat vore ju förfärligt eller hur? Dessa konventioner skapar ju väldigt höga kostnader för oss så varför inte använda samma regelverk till att minska kostnader för välgörenhet också.

 4. Kurt Johansson skriver:

  Sverige bör byta namn till Absurdistan. Då får vi ett nationsnamn som dels återspeglar nationens tillstånd, dels ett namn som känns bekant för våra nyanlända välgörare.

 5. annacarlbro skriver:

  Det är ju absurt att kalla en EU-medborgare för ”papperslös”!

  • mgonja skriver:

   Typiskt exempel på vad som blir resultatet när man pressar fram en lag. Man tog för givet att EU-medborgare skulle resa hem efter tre månader. Det finns en sak till som man inte tänkt på i det här sammanhanget.
   Med den fria rörligheten och så finns ingen kontroll av att de som kommer från Rumänien t.ex. har en returbiljett. Därför blir många kvar för de kom på en envägsbiljett och har inga pengar, åtminstone påstår dom det, för att betala hemresan.

 6. LanceLindqvist skriver:

  Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s