Ökar kriminaliteten i samhället och vad skall vi göra åt den?


Flera personer på twitter, däribland som jag förstår det, Sven-Erik Alhem har reagerat på den till synes ökande kriminaliteten i vårt samhälle, samtidigt som Brå inte ger samma bild av ökad kriminalitet i samhället. Det skall sägas att Brå faktiskt i sin statistik och undersökningar kommit fram till att en stegrad kriminalitet ligger för handen över tid. Brå:s bild av verkligheten ligger dock långt från den bild av ökad otrygghet allmänheten ger uttryck för.

Problemet mellan allmänhetens bild (om jag får tolka allmänhetens uppfattning, vilket alltid är vanskligt) och den t.ex. Brå ger kan ju vara att media blåser upp brottsligheten för att få uppmärksamhet och ”klick”. Dessutom har äldre generationer alltid klagat på samhällsutvecklingen. ”Det var alltid lugnare och tryggare förr”. Det kan självklart ligga en del i detta. Men läser vi Paulina Neudings artikel i dagens SvD om ambulanspersonal som blir attackerade med fysiskt våld och utsatta för hot så ger det en bild som var fullständigt verklighetsfrämmande när jag var ung på sjuttio och åttio-talet. Det var helt enkelt otänkbart att som Neuding skriver, ambulanspersonal som inte vågar anmäla incidenter av rädsla för förövarna. Så här säger Henrik Johansson Ambulansförbundet i artikeln.

  • Det brukar börja med att människor domderar och står i vägen, att de försöker förhindra eller försvåra sjukvårdsarbetet. Om vi då säger ”Du måste flytta på dig, vi måste rädda den här personen som ligger här”, blir det inte sällan en hop av människor som ropar tillmälen, hånskrattar och så småningom blir stämningen aggressiv. Det är väldigt stressfyllt för oss.

Den här utvecklingen som Johansson beskriver är helt ny i vårt samhälle, det är situationer som inte ens fanns i den vildaste av fantasivärldar när jag var ung. Det är en oacceptabel utvecklingen, vilket säkert alla politiker från samtliga partier håller med om (brasklapp för V och MP). Men detta är en så allvarlig och negativ utveckling så man måste göra något åt den också, med konkreta effektfulla insatser. Det räcker inte med lite halvtama fördömande för att inte skrämma iväg alltför många av sina väljare till SD, för att sedan på sin höjd tillsätta en utredning som enda åtgärd. Polisen och sjukvårdspersonalen är samhället tjänare och alla angrepp mot dem skall beivras med kraft.

Då talar vi inte om de åtgärder mot brottslingar som Sydsvenskan med stolthet deklarerar i en artikel där ”fartgupp” och ”reglera trafiksignalerna” används som åtgärder för att bekämpa grov brottslighet. Malmös nytillträdde polismästare, Stefan Sintéus vill ”arbeta med metoder som är beprövade inom kriminologin”. Gott så, hur vore det med att lagföra grova brottslingar och sätta dem bakom lås och bom. Är det tillräckligt beprövat?

PS. Sven-Erik Alhem har antingen tagit bort sin tweet eller så såg jag i syne tidigare i dag.

Annonser
Det här inlägget postades i Idioti, Juridik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ökar kriminaliteten i samhället och vad skall vi göra åt den?

  1. Social konstruktion skriver:

    OT Komplement till företagslistan på din gamla blogg.

    Ca 1,5 miljoner väljare köper inte längre skor av dem. Och om någon gör det fortfarande, sluta med det.

  2. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s