Vem är hjältarna i flyktingskrisens Europa?


Plötsligt väller immigrantströmmarna in över Europas sydliga gränser. Den sista tiden landvägen i stället för de ofta farliga transporterna i rangliga båtar över ett lynnigt Medelhav. Att migrantströmmarna (varav en okänd del kan betraktas som flyktingar) tagit landvägen genom Serbien till EU.s yttre gräns Ungern, har inneburit större migrantströmmar än tidigare. Denna ström av migranter har tagit EU-länderna på sängen och ett chockat Europa har reagerat både oövertänkt och panikartat. Stefan Löfven har sannolikt gjort rätt i en sak, att vänta med bombastiska uttalanden. När han ändå uttalade sig så gjorde han tyvärr ändå inte detta som en landsfader.

Samtidigt med den enorma tillströmningen av migranter har våra medier drivit en kampanj för att välkomna, som det verkar, ett maximalt antal flyktingar och samtidigt hejda SD:s skenande opinionssiffror. Olika medieföretag får ju i demokratisk ordning driva vilka kampanjer de vill. Men i de böcker jag läst som använts i journalistutbildningar, så är det en journalistisk princip att skildra saker från olika synvinklar (vilket man inte gjort), försöka beskriva konsekvenserna av olika skeenden (vilket man inte gjort) att också skildra skeenden ur ett sakligt perspektiv och inte bara spela på publikens känslor (vilken man uppenbart inte gjort).

Media har inte vad jag sett, en enda gången beskrivit hur Dublinförordningen systematiskt satts ur spel. Här såg vi i SVT hur en polis lakoniskt förklarade att de migranter som vill fara vidare till Finland får väl göra så. Nej! Det får de inte alls om vi på minsta sätt skall upprätthålla skenet av att upprätthålla en av de grundläggande förordningarna i EU, nämligen Dublinförordningen. Inte heller har media fokuserat särskilt mycket på att migranterna främsta intresse verkar vara att välja vilket EU-land de skall ”landa” i. Får man själv tolka TV-bilderna verkar det råda full panik att slippa ett land som Ungern, där det enligt alla tillgängliga uppgifter inte är krig och där Assad inte har något inflytande. De TV-tittare som kan tänka en smula självständigt har dock kunnat fundera lite över själva flyktingstatusen på de migranter som verkar mer desperata att komma till Tyskland eller Sverige, än att lämna Syrien bakom sig.

Låt mig en gång för alla säga att det inte är fel av olika medier att anlägga ett känsloperspektiv av händelser som den senaste migrantströmmen. Felet är att de använder det känslomässiga perspektivet för att dölja det sakliga. Tyvärr har våra politiker av skilda kulörer hängt på den känsloeruption media skickligt skapat. Jonas Sjöstedt har gått ut och sagt att Ungern, som kastats rakt in i ett kaos, skall straffas. Just nu har Ungern tagit emot tre gånger så många än Sverige av den senaste vågen av migranter, ändå skall Ungern enligt Sjöstedt ”suspenderas” från EU. Sjöstedt verkar inte förstått att det faktiskt är olagligt att passera Schengengränsen utan giltiga papper. Vi har en partiledare i riksdagen som inte verkar förstå det mest basala om våra inre och yttre gränser. Ingen verkar bry sig eftersom det är att vara ”god” som räknas. Tyvärr går det i längden illa för den nation som styrs efter uppflammande känsloeruptioner. Det är inte så man förvaltar ett land och ett folk på ett ansvarsfullt sätt.

Källa Europaportalen

Källa Europaportalen

Media har också med överdriven nit uppmärksammat alla de manifestationer som välkomnar ”flyktingströmmen” till Europa. Den del av ursprungsländernas befolkning som haft resurser att fly/migrera framställs som hjältar. I vissa fall kan de också vara hjältar antingen de kämpat mot IS, Assad eller räddat kvinnor och barn ur ruiner. Men då är de hjältar just för dessa handlingar, inte för att de haft råd att betala flyktingsmugglare för att komma till Tyskland eller Sverige. Samtidigt som vi lägger enorma resurser på dem som migrerat till företrädelsevis norra Europa, råder det en skriande brist på resurser i de flyktingläger, där mindre bemedlade får hålla sig tillgodo med livets absoluta nödtorft, och ibland inte ens det. Hjärtat blöder för de som lyckats ta sig till Europa, men de goda i vårt samhälle verkar inte ha så mycket hjärta kvar för dem som tvingas stanna i lägren. Ett radikalt förslag som är påkallat i dessa folkvandringstider är att skärpa och framför allt följa den utlänningslag vi har i dag, och samtidigt öka flyktingkvoterna från UNHCR. Betydligt färre skulle få tillträde till Europa, men det skulle å andra sidan vara dem som mest behöver vår hjälp. I övrigt borde vi bistå med mer resurser till UNHCR och liknande organisationer som verkar i närområdet. Mat, rent vatten och basal medicinsk hjälp borde vara en miniminivå vi aldrig går under.

Från P4 Sjuhärad

Från P4 Sjuhärad

Nej, de migranter som tar sig till norra Europa är långt ifrån alltid hjältar, de är å andra sidan sällan några skurkar heller. De är för det mesta vanliga människor som vill ha ett bättre liv, och vilka vill inte det? Det är vi som måste säga stopp, säga nej. Det är vårt ansvar som politiker att förvalta landet på bästa sätt, inte att populistiskt framstå så goda som möjligt av journalister som själva aldrig upplevt en frostnatt. Talet om att vi måste följa internationella konventioner kan vi skrota för gott, nu när vi på det mest flagranta sätt nonchalerat Dublinförordningen.

Och så frågan om vilka som är hjältarna i denna tragiska historia. Det är självklart de som med risk för eget liv kämpar mot IS. Också många av de som tillhör fria rebellgrupper och kämpar mot Assad förtjänar en hjältestatus. De som lika mycket förtjänar epitetet hjälte är utan tvekan de som har ekonomiska resurser och andra resurser att emigrera, men ändå väljer att stanna kvar, för att de älskar sitt land och för att de efter kriget vill bygga upp landet igen. Dessa människor är i sanning bortglömda hjältar i dag. De är flyktingkrisens verkliga hjältar i det tysta.

Annonser
Det här inlägget postades i EU, Immigrationspolitik, Media. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vem är hjältarna i flyktingskrisens Europa?

 1. Ola Sigvardsson (pressombudsman) om yttrandefriheten
  ”En konsekvens av att hatbudskap och propaganda sprids på nätet är att yttrande- och tryckfrihet äventyras för alla.– Yttrande- och tryckfriheten är något som vi inte kan ta för givet. Politikerna ger oss rätten att trycka och yttra oss, men kräver att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt. Om vi inte gör det, kanske friheten inskränks”, säger Ola Sigvardsson.
  http://www.svd.se/pressombudsmannen-och-tryckfriheten
  Politikerna ska agera som föräldrar och ta ”barnen” i örat om de säger fula ord.

 2. @Benny, ett problem är också vägran att se islam som ett problem och prata om olika tolkningar bara för att muslimer är våldsamma i olika grad. Koranens första del är när Muhammed är i Mecka och är en fridsam del, han har helt enkelt inte tillräckligt många följare för att ge sig på icke-muslimer. Andra delen i Medina, där ändras allt och han startar krig med mera. ISIS stöder sig på att andra delen gäller och så ser alla muslimer det som överhuvudtaget läser koranen. Muslimer jag känner tolkar inte koranen, de skiter i valda delar av den bara, ungefär som de flesta kristna gör. I muslimernas fall beror det på att de är upptagna med att leva och har inte tid med koranen. Skillnaden mot kristendomen är att i bibeln så kommer den ”snälla” delen sist och fokus ligger på vad Jesus säger (annars vore det en kopia av judendom).

 3. Benny skriver:

  Assad är inte problemet i Syrien, det är islam! Turkiet, USA, Saudiarabien, Israel med flera är skyldiga till kriget i Syrien, inte Assad. Det sekulariserade Syrien var ett land man flydde till i Mellanöstern innan ovan nämnda länder fick för sig att Assad skulle bort. Kriget i Syrien är inte längre ett inbördeskrig, som det var i början, utan nu är det den syriska armen som bekämpar IS, Al Nusra och andra terrorgrupper som sponsras av Saudi, USA, Turkiet, Israel m.m. Jag hoppas verkligen att Ryssland skickar så massivt militärt stöd till Assad att han lyckas besegra IS och de andra terroristerna så snart som möjligt.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s