Statsvetarna och Sverigedemokraterna


Ännu en statsvetare träder fram till försvar för en immigrationspolitik Sverige är ensam om i västvärlden, denna gång är det Joakim Rådström på SvD Debatt. Nej, inte ens Tyskland ligger i närheten av oss vad gäller immigration per capita, tro inte det. Ännu en statsvetare använder argument vi har hört förut, låt vara med en något annan vinkling. Denna gång står Sveriges rykte i fokus. Som om det skulle vara det viktigaste. som om vi politiker skulle offra Sveriges välfärd för att hamna högt i en undersökning få har hört talas om? Argumenten statsvetaren Joakim Rådström använder imponerar inte. Jag bemöter ett axplock av dem. Så här skriver Rådström.

Vi bör börja se Sveriges öppenhet och sociala välfärds­system som en viktig faktor för vår attraktions- och konkurrenskraft.

Det är just det sociala välfärdssystemet som hotas av en alltför omfattande immigration. Om vi urholkar vårt välfärdssystem kan det inte bli en framgångsfaktor på något sätt i framtiden.

Jag förstår inte hur Rådström får in konkurrenskraften över huvudtaget i detta resonemang. Om nationer ökade sin konkurrenskraft vid massiv immigration skulle nog EU:s länder inte slåss om att ta emot så få flyktingar som möjligt, vilket faktiskt är fallet.

Vad menar förresten herr statsvetare med ”öppenhet”? Alla inre och yttre gränser är strängt reglerade i EU-förordningar. Menar Rådström ett generöst asylsystem? Men så skriv det då i god akademisk ordning. Vi tar ett avsnitt till ur Rådströms text.

En SI-undersökning som gjordes efter det senaste riksdagsvalet visade på detta sätt hur Sverige efter det senaste riksdagsvalet fick negativ publicitet i ett ­antal viktiga analysländer, såsom Tyskland, Brasilien och Turkiet, på grund av att ett tydligt invandringskritiskt parti röstades in i vår riksdag.

Det är här någonstans vi skulle kunna haft nytta av statsvetare värt namnet. I stället driver Rådström politisk agitation under sin statsvetartitel. Vi får alltså kritik av t.ex. Turkiet för att Sverigedemokraterna både valts in i riksdagen. Turkiet är ett transitland som människor flyr från till just Sverige. Ja Turkiet kanske vill att deras transitflyktingar skall lämna deras eget land ännu fortare och därför ser med oro på SD.s framfart, vad vet vi? Vi tar emot enormt mycket fler flyktingar per capita än Brasilien (?) och Tyskland. Men hur har dessa nationer fått bilden av SD:s intåg i riksdagen? Kan det vara genom svensk media, som inte alltid varit så välvilligt inställd till SD. Ingen analys, ingen förklaring av Rådström, bara Turkiet gillar inte SD. Inte speciellt akademiskt och med tanke på Turkiets demokratiska status kanske vi skall vänta på när nästa statsvetare deklarerar vad Nordkorea har för syn på SD.

I övrigt hyllar Rådström vårt demokratiska och stabila styrelseskick på var och varannan rad i sin artikel. I detta fina demokratiska styrelseskick ingår det att partier som Rådström eller övriga partier inte delar uppfattning med i viktiga frågor, som t.ex. flyktingpolitiken, får samma förutsättningar som övriga partier. I det demokratiska styrelseskicket ingår ett visst mått av rent spel, som t.ex. att vi alla bemödar oss om att argumentera sakligt och inte smutskasta varandra. Självklart sker övertramp regelbundet av alla parter och partier. Det finns dock en yttersta gräns och när den passerats kan vi inte som Rådström, med gott samvete skryta om hur glänsande vår demokrati är. Frågan jag ställer mig är om vi fortfarande kan skryta om vårt överlägsna demokratiska styrelseskick när landets statsvetarinstitutioners publiceringsiver, verkar inskränka sig till att kritisera ett parti av riksdagens åtta, ett parti vars folkliga stöd hela tiden verkar växa.

Annonser
Det här inlägget postades i Immigrationspolitik, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s