Det gick lite för snabbt Anna Kinberg Batra


Champagnekorkarna flög och jublet visste inga gränser när den på den borgerliga sidan så förhatliga Decemberöverenskommelse blev nedröstad på Kristdemokraternas riksting. Skadeglädjen över att en del statsvetare dessutom räknat fel över utgången av omröstningen var också rätt påtaglig. I de sociala medierna var en del snabba med att börja yra om nyval. Varför något parti skulle vilja ha nyval förutom SD, när nästan alla partier förutom SD tappat mandat till just SD, fick vi inget svar på av de rusiga twittrarna, som möjligtvis redan öppnat fredagsölen.

Nästa notering var att minerna på främst Ebba Busch Tor och Anna Kinberg Batra inte skvallrade om någon stor förlust, tvärtom. Båda verkar ha tagit den förlorade omröstningen på Rikstinget med osedvanlig fattning och ett föredömligt demokratiskt sinnelag. T.o.m. ett och annat leende kunde spåras i Batras anlete. Därefter kom nästa chock, Anna Kinberg Batra deklarerade att DÖ var död. Vi kan tycka att detta var logiskt efter att KD:s riksting röstat bort överenskommelsen på sitt Riksting, eller också inte. KD är trots allt det minsta riksdagspartiet med ett röstetal 1,5% över Fi i det senaste riksdagsvalet. Den övriga Alliansen kunde mycket väl ha fortsatt att stödja DÖ.

12074626_1085246464827773_6311618908016082377_n

Det är ingen hemlighet att DÖ varit en mycket tung kvarsten runt främst Moderaternas hals, men även övriga Allianspartier har lidit av överenskommelsen. Ledamöter som Finn Bengtsson har öppet protesterat och de höga och låga medlemmar i Allianspartierna som protesterat på sociala medier kan räknas i tusental. Starka misstankar finns också att överenskommelsen bidragit till ett bortfall av sympatier i alla de för Alliansen så trista opinionsmätningar vi sett över en lång tid nu. Alliansledare måste ha funderat i banorna – Tänk om man kunde bli av med denna kvarsten utan att riskera ett nyval?

En intressant omständighet är tidsfaktorn mellan att KD röstade bort DÖ och att Kinberg Batra definitivt deklarerade avvecklingen av DÖ. Enligt Felicia Sundmark som deltog på Rikstinget klubbades beslutet 16:24 -16.28.

Sundmark

Sully 3

Redan 17.40 till 17:54 sade Kinberg Batra enligt Sully Andersson i Expressen-TV att DÖ inte längre gäller. Riksdagsledamoten Jan Ericson (?) intygar tidsspannet. Vi har alltså ett tidsspann på som allra mest 1,5 timme, förmodligen ännu kortare, från klubbslaget i Västerås tills det att Batra gjorde sitt uttalande. Är det något Batra är känd för så är det INTE att självständigt fatta tunga beslut, precis tvärtom. Ibland är Kinberg Batra så komiskt undflyende vid intervjuer att man får uppfattningen att Batras man, komikern David Batra skrivit manus för ett inslag i Kvarteret Skatan avsett att spä på politikerföraktet. Möjligheten att Anna Kinberg Batra skulle fattat beslutet att avskaffa DÖ själv existerar helt enkelt inte.

Det korta tidsspannet mellan klubbslaget i Västerås till Batras uttalande indikerar antingen att beslutet var förberett och att alla visste vad som skulle hända, samt att beslutet att avskaffa DÖ redan var fattat. Scenario två, som möjligtvis är troligare, innebär att det fanns en beredskap ifall DÖ skulle röstas bort vid Rikstinget. Alla Alliansföreträdare visste att chansen nu fanns att göra sig av med kvarstenen runt respektive hals, och att man skulle ta chansen. Oavsett hur det förhåller sig med olika scenarion så står en sak säker i allt detta. Riksdagens osäkraste och vankelmodigaste partiledare (kanske ledamot i hela riksdagen) fattade inte beslutet att avskaffa DÖ själv på de 90 minuter som gick mellan klubbslaget i Västerås och Batras uttalande i Expressens TV.

Annonser
Det här inlägget postades i Demokrati. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Det gick lite för snabbt Anna Kinberg Batra

 1. Social konstruktion skriver:

  Alliansen kommer inte att lägga en gemensam budget före 2018 eftersom de vet att SD skulle stödja den. Då finns inget annat alternativ för lövet än att utlysa nyval vilket innebär en ny fördubbling för SD. Detta vill inte 7-klövern skall hända. Enkelt, min käre Watson!

 2. larsaahlin skriver:

  Robert, du som sitter i riksdagen för SD: Skrota tanken på misstroendeförklaring mot finansministern, det är ett stickspår. Vänta några dagar på att allianspartierna föreslår misstroendeförklaring mot statsministern. Går denna igenom måste regeringen avgå och alliansen bilda regering, stödd av SD, med en (åtminstone något) restriktiv asylpolitik. Händer inget, lägg eget förslag om misstroendeförklaring mot statsministern och låt allianspartierna bekänna färg.

 3. Kurz skriver:

  Hoppas alliansen försvinner på historiens skräphög. har vi inte haft tillräckligt av blockpolitik, tjurskallighet. prerstige
  och låsta positioner?

 4. Martin skriver:

  Men finns alliansen fortfarande? Och om så, är de inte då tvungna att lägga ett gemensamt budgetförslag? Och om så, kommer inte SD att sänka budgeten igen?
  Om de fortsätter att DÖa sig så kommer de knappast vinna något i opinionen, deras väljare vill ju ha oppostionspolitik på riktigt. Och sån oppositionspolitik leder till nyval. Eller avskaffande av alliansen, möjligen.

 5. LanceLindqvist skriver:

  Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s