Är SVT och svensk Public Service vänstervridet?


Efter den senaste tidens flyktingkris och det sätt SVT agerat måste vi ställa oss frågan hur politiskt oberoende SVT egentligen är. SVT ingår ju med SR och UR-redaktionen i svensk Public Service, vilka är licensfinansierade stiftelser med det solklara uppdraget att vara politiskt oberoende. Det är i första hand inte nyhetsredaktionerna Rapport och Aktuellt vars opartiskhet kan ifrågasättas, utan snart sagt alla andra redaktioner där UR-redaktionen och olika kulturredaktioner utmärker sig särskilt negativt. Under de senaste två veckorna har i Nyhetsmorgon t.ex. Geller Tamas fått prata ohämmat om sin bok Lasermannen och dra fria paralleller till dagens situation utifrån boken [2 nov] och Mattias Gardell fick den 9e november bre ut sig och promota sin kommande bok Raskrigaren. Som om inte det vore tillräckligt, fick Gardell även gästa Go’kväll den 12 november och promota sin bok lite till. Två författare, två böcker, men den kritiske kanske har en magkänsla att de politiskt hör hemma i samma hörna, samma extrema hörna. Och hur kan man få tillträde att fritt få promota sin egen kommersiella bok i Public Service?

Moberg-1

En lite märklig rapportering efter att Sverige infört gränskontroll är den SVT Nyhetsmorgon stod för när Lars Moberg rapporterade från Lübeck, Tyskland. Migranter utan ID-handlingar fick inte komma ombord på färjan till Sverige och desperationen för en familj där enbart pappan hade pass beskrev Moberg så här:

– Han skulle kunna åka till Sverige direkt och få asyl men han får inte med sig familjen. Det är en fruktansvärd situation för många just nu.

Ja, men hur fruktansvärt är det att befinna sig i Tyskland, Europas rikaste land där de sannolikt skulle få asyl enligt vad Merkel tidigare sagt. Visst, det tyska köket är inte riktigt som det svenska och jag kan själv intyga chocken när man första gången ser någon i lederhosen, men upplevelsen innebär väl ändå inte fara för liv och lem? Borde inte en representant för det opartiska Public Service reflektera över möjligheten för familjen att söka asyl i Tyskland i stället för att teatraliskt arrangera en minidemonstration där enda syftet är att spektaklet skall komma med i ett nyhetsinslag?

Go’kväll har även utmärkt sig genom att bjuda in de roliga ståupparna Özz Nujen och Måns Möller. Ett lustigt inslag mellan gör-om-mej och den skånska kattkvinnan som kan läsa katters tankar. Nujen och Möller är som vi alla vet goda kulturpersonligheter och som sådana kan den samhällsintresserade gissa vilket färdigpacketerade åsiktspaket dessa putslustiga herrar håller sig med. Som av en händelse råkade ståupparna yppa deras antipatier mot ett riksdagsparti. Nej, det var inte Vänsterpartiet eller Moderaterna de ogillade. Efter att de torgfört sina politiska antipatier och intygad vilka goda helyllekillar de är så skrattade programledaren Pekka Heino till och utbrast ”Hoppsan”. Självklart hade Heino reagerat likadant om någon påtalat Vänsterpartiets kopplingar till sovjetkommunismen. Vi pratar opartiskhet och integritet här.

En plump attack från SVT måste man ändå säga att de gjorde sig skyldig till när de attackerade SD för att filma migranter på Lesbos. Något SVT flitigt har gjort själva och visat upp i TV snart sagt varje kväll. Journalisten Hanna Thåström anser i SVT:s artikel att SD-medlemmarna borde ha frågat innan de fotade några migranter, vilket medlemmarna själva säger att de faktiskt gjorde när jag frågade dem. Om SVT själva frågat alla de migranter de fotat och filmat skulle jag bli förvånad, de är nämligen så många att det borde vara praktiskt omöjligt. Ett klockrent självmål utan förmildrande omständigheter således. Något Public Service nog inte bör göra för många av.

Minnesvärt är självfallet EU-valvakan 2013 där SD tog två mandat, från att i början sett ut att enbart få ett mandat, och där Fi som från början såg ut att få två mandat, bara fick ett enda. Minspelet på de opartiska Public Service-medarbetarna var riktigt intressant att skåda den kvällen. Visste man inte bättre kunde man tro att de föredrog Fi framför SD. Däremot tyckte både undertecknad och en del andra tittare att SVT något misslyckats med att få en politisk välbalanserad valpanelen denna kväll. Till TV-huset var Alexandra Pascalidou, America Zavala, Mona Sahlin, Cecilia Malmström, Karin Pettersson och Jonas Sjöstedt inbjudna, för att djupsinnigt och opartiskt analysera valresultatet. Man kan tycka att det fanns en viss slagsida åt vänster i denna panel, men då skall man komma ihåg att även Gudmundson fick yttra sig. Trots detta menar en del att vänsterperspektivet hade någon övervikt denna minnesvärda kväll.

Många frågar sig om SVT och övriga Public Service rentav är en smula vänstervridet. Alltså att det finns en övervikt av politiskt korrekta, vänstermänniskor och miljöpartister anställda på SVT och övrig Public Service. Professorn i journalistik Kent Asp dristade sig till att göra en undersökning, som visserligen hade sina brister, men ändå visade en förkrossande majoritet av anställda som röstade på Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. Vi är alla djupt chockade, vem hade kunnat ana det? Men det kanske ändå stämmer. SVT:s nya vd Hanna Stjärne började sin tjänst genom att inrätta en ”mångfaldsgrupp” där bl.a. Behrang Miri enrollerades, han som blev känd genom att vilja rensa ut Tintinböcker ni vet. Hur denna utrensning av böcker går ihop med mångfald återstår väl att reda ut. Annars förknippar man ju utrensning av böcker med att vilja minska mångfalden. Även Axess har skrivit en läsvärd artikel om Stjärne och Miri angående SVT:s politiska oberoende.

Jag har inom mitt eget parti ofta försvarat Public Service då principen i grunden är god (och övrig kommersiell media ännu sämre), men SVT och de övriga bolagen inom PS får hjälpa till lite själva också. När vissa redaktioner i princip provocerar med att i en lång parad släppa fram uppenbara vänstertomtar som aldrig någonsin visat förståelse för något annat perspektiv än den allt överskuggande asylrätten, så brister även tålamodet hos det alltför luttrade svenska folket. Vi kan helt enkelt inte ha en Public Service där en stor del av medarbetarna sätter asylrätten i just Sverige framför välfärd, säkerhet och ett fungerande samhälle. Det blir en felaktig och verklighetsfrämmande balans i speglingen av samhällets utmaningar då. Dessutom underkänner man övriga EU-länders, och t.o.m. Tysklands förmåga att ge asylsökande en rättssäker prövning och ett värdigt liv undan krig och förföljelse (som Lars Moberg i går och i morse). Det är dags för skärpning nu SVT och frågan hur Public Service styrs och fungerar är mer brännande än någonsin. Tyvärr är min trista slutsats att SVT, UR-redaktionen och SR misslyckats med sitt uppdrag att vara politiskt opartiska.

Annonser
Det här inlägget postades i Media, Politisk korrekthet. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Är SVT och svensk Public Service vänstervridet?

 1. Gunnar G skriver:

  Att det krävs att utländska tv-team från Norge och Australien gör reportage om tillståndet i svenska förorter, visar också på SVT´s flathet. De har mörkat problemen med invandring i 20 år..
  Vem gynnar det?

 2. ericr45 skriver:

  En dag förvillade sig en FNL-demonstration in i Radio/TVhuset. De har inte hittat ut ännu…

 3. Social konstruktion skriver:

  Problemet med public service är att det inte är public service.

 4. Berndt Larson skriver:

  Det har väl alla insett att man måste passa in för att överhuvudtaget taget få jobb Där! Något vi levt med Länge! Är det svågerpolitik det Kallas?

 5. B-E Johansson skriver:

  Nu väntar vi (?) bara på att Karl-Olov Arnstberg får promota sin bok ”Romer i Sverige” på bästa sändningstid – förgäves givetvis
  https://morklaggning.wordpress.com/kop-boken-3/

 6. B-E Johansson skriver:

  ”Vi andra var fullt upptagna med att hjälpa människorna på båtar, och de bara stod och tittade på utan att hjälpa till.” (Hanna Thåström, SVT)
  -Vi var ”goda” och de var ”onda”..

 7. B-E Johansson skriver:

  Om Karl-Olov Arnstberg fick diskutera sin nya bok Romer i Sverige på bästa sändningstid vore det en sensation i klass med tredje världskriget

 8. Börje K skriver:

  ammen NU FÖRST!?? Det har vi alla andra vetat i ca 20 år att SVT är vänstervridet!!!!!!
  Du är hela tiden för långt efter skeendena Stenkvist!

 9. LanceLindqvist skriver:

  Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s