Psykiatriker skall se till att psykiatrin fungerar innan de talar om hur flyktingpolitiken skall se ut


En lång rad psykiatriker skriver i dagens SvD om hur förfärliga den senaste tiden beslut om en något striktare flyktingpolitik är och hur det påverkar de asylsökandes hälsa negativt. Raden av undertecknarna hänvisar till ”forskningsläget” som sägs bevisa det undertecknarna påstår i artikeln. På sannolika grunder kan man anta att det bästa för immigranternas psykiska hälsa vore helt fri invandring, men det skulle på sikt drabba vårt samhälle så hårt att alla, ursvenskar och nya svenskar, skulle må betydligt sämre på sikt. Självklart skulle de moderna gulaschbaroner som tjänar på hela hanteringen av folkomflyttningen fortsatt klara sig väldigt bra.

7evdnrhea1kqkewa2pwemw

Tittar vi på den forskning som det hänvisas till i artikeln så finns det en del att invända emot. Författarna hänvisar till forskning av Cornelis Laban, som dragit dessa slutsatser.

De två faktorer som särskilt ökade risken för psykisk sjuklighet var familjerelaterade problem – som saknad efter familjen och oro för familjens situation i hemlandet – och ovisshet i asylprocessen.

Självklart skulle de asylsökande må bättre om alla fick asyl och att alla visste detta på förhand. Detta skulle vara samma sak som fri invandring. En ordning vi inte har i vårt land av mycket starka skäl, och inget annat land i världen heller för den delen. Lämnar man familjen när man emigrerar så blir följden sannolikt oro för samma familj. Det är inget asylskäl och inget vi kan göra något åt. Vidare i Labans forskningsresultat.

Lång asylprocess var den största riskfaktorn för att utveckla psykiska besvär – det innebar till och med en större risk än de trauman personen hade upplevt i hemlandet.

För att få ned tiden för beslut i asylprocessen måste volymerna minska. Sverige tar emot överlägset flest asylsökande per capita i EU och just detta är den främsta orsaken till långa de asylprocesserna. Den senaste tidens åtstramning i flyktingpolitiken syftar just till att få ned ”volymerna” vilket också kommer korta tiderna för asylansökningarna. Enligt denna forskning skulle det vara bättre med ett snabbt avslag än en utdragen process med ständiga överklagande. Ja det skulle t.o.m. kanske vara bättre med ett snabbt avslag än en långdragen process där beskedet till slut blir positivt.

skarmavbild_2015-06-13_kl_181017_557c580fe087c37689193ced

Dessutom har vi nu en situation där flyktingar inte flyr från Syrien, utan från läger i närområdet där de tar sig till Danmark och Tyskland. De ”flyr” alltså från Danmark och Tyskland till Sverige.

Till slut skriver undertecknarna detta.

Vi som arbetar inom psykiatrin förväntas basera vårt arbete på forskning och beprövad erfarenhet

Ja, psykiatriker förväntas arbeta efter vad forskning resulterat i, när de arbetar i sin profession. Detta innebär inte att styra landets politik och ta ansvar för de enorma samhällseffekter immigrationen för med sig. Dessa samhällseffekter har dessa psykiatriker förmodligen inte en susning om och det är helt andra yrkesgrupper som sitter inne med kunskaper om aktuell forskning.

Forskare på det ekonomiska området (bl.a. Sanandaji) har visat att immigrationspolitiken tar enorma resurser från andra samhällsområden. Vi har ett försvar som är kraftigt underfinansierat, vi har polislöner som är så låga att duktiga poliser flyr yrket med allvarliga samhällskonsekvenser på sikt. Vi har också sett hur den psykiatriska vården inte räcker till på flera håll i landet. Vi har sett exempel där patienter tagit livet av sig, förmodligen p.g.a. av bristande vård [Uppdrag Granskning]. Ehuru detta beror på resursbrist kan bli föremål för vidare utredning.

ljzzazcygicqjbhrlmky

Kanske borde de undertecknande psykiatrikerna i första hand titta på sin egen profession där de ju, som de själva säger, vägleds av forskning och beprövad erfarenhet. Det verkar finnas en del brister inom deras egen profession som behöver rättas till. Och skulle det visa sig att psykiatrin behöver mer resurser, så är det så att just den immigrationspolitik undertecknarna propagerar för, tyvärr har slukat de tillgängliga resurserna.

Annonser
Det här inlägget postades i Immigrationspolitik, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Psykiatriker skall se till att psykiatrin fungerar innan de talar om hur flyktingpolitiken skall se ut

  1. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s