Samtal med en miljöpartist


Tolvslaget närmar sig så sakteliga på nyårskvällen och vi sitter där vid bordet på en söderkrog, jag, en gammal SD-kamrat och en okänd kvinna i övre medelåldern. Smuttandes på en irish coffee börjar vi prata med kvinnan, något annat vore ju opassande en nyårskväll självklart. Både jag och min kamrat tänker var för sig ”inte prata politik, inte prata politik”. Så efter cirka en minut börjar vi prata politik. Det visade sig att kvinnan är aktiv inom miljöpartiet så vår ambition att inte prata politik var väl dömd till undergång redan på förhand.

Jag pustade inombords och tänkte, ännu en förspilld kväll. Dock var diskussionen ganska intressant och en del lärdomar drog i alla fall undertecknad. Dels visade det sig att vi faktiskt tyckte lika i en del frågor, t.ex. om skolan och vinster i välfärden. Detta i sig var en chockartad upplevelse. Det som ändå blev en aha-upplevelse var när kvinnan berättade att hon inte gick med i Miljöpartiet för miljöns skull, utan för ”solidaritetspolitiken”, läs immigrationspolitiken. Det är nämligen en känsla jag närt under en tid, att Miljöpartiet, namnet till trots, i dag i första hand inte är ett parti för miljön, utan för immigrationen. Här fick jag bekräftelse på min misstanke och känsla. En hel del lite nyare miljöpartister har inte miljön som huvudfråga, utan immigrationen. En intressant frågeställning på sikt är hur detta kommer att påverka Miljöpartiet som politiskt parti.

IMG_0107

En annan stridsfråga var ju den givna om immigrationen och flyktingpolitiken. Jag deltog lite halvhjärtat men min kamrat deltog ivrigare på denna punkt. Detta dels då vi ju ändå stod tusen mil ifrån varandra i frågan, och dels för att jag i princip pratat ensam med kvinnan under skoldebatten. För att slippa eviga upprepningar av de gamla välkända argumentet för, respektive emot vår immigrationspolitik, så tar jag upp slutet av diskussionen där det framkom ett intressant argument. Nämligen det argumentet kvinnan upprepade ett antal gånger, att ”vi behöver dessa flyktingar” och att ”dessa flyktingar behövs inom vården där det råder personalbrist”.

Det skulle alltså enligt kvinnan också vara av rent egoistiska skäl vi har Europas slappaste immigrationspolitik, för att t.ex. fylla luckor i vården. På min fråga vad vi skall göra med de 400 000 arbetslösa kom inget riktigt svar. Jag påpekade försynt att det kanske vore läge att dessa arbetslösa faktiskt fyllde de luckor vi har innan vi importerar enorma mängder arbetskraft där det helt uppenbart finns en språkbarriär att passera. Dessutom lär det behövas ändå mer vårdplatser/platser på äldreboende eftersom vi har anhöriginvandring. Problemet minskar inte alls utan bibehålls i större omfattning.

Det främsta skälet mot miljöpartistens argument om flyktingmottagning för att tillsätta vårdarbeten är ändå att vi har oerhört generösa (alltför generösa enligt mitt tycke) regler för arbetskraftsinvandring. Dessa regler var tänka just för att fylla tomma platser på arbetsplatser där det behövdes. Behöver vi importera arbetskraft skall detta självklart ske med arbetskraftsinvandring eller ännu hellre gästarbetare. Vi kan ju inte ha ett system där bristen på arbetskraft uppträder om krigen i Syren och Afghanistan tar slut. Det blir ju rent bisarra intressemotsättningar om chefer för vårdhem skall hålla tummarna för att kriget i Syrien fortsätter så hon/han kan fylla de tjänster som behövs. Enligt kvinnan logik skulle en värld i fred vara det sämsta tänkbara för Sveriges ekonomi.

Kort om ID-kontroller och dagens Expressenartikel

I dagens Expressen skriver en ung kvinna, Linnea Swedenmark, en artikel där hon propagerar för att ID-kontrollerna skall avskaffas. Så här skriver hon.

Id-kontrollerna är redan ett politiskt haveri

I sådana fall för att varenda krönikör som tidigare varit för Europas i särklass generösaste immigrationspolitik, självfallet nu öser galla över beslutet om ID-kontroll. Vi har ett högst konkret haveri i samhällsapparaten p.g.a. denna generösa immigrationspolitik. Vidare:

Förra året kunde ungefär var femte asylsökande visa en faktisk passhandling, enligt TT.

Ja för att de oftast själva har slängt sina ID-handlingar. Pass och andra ID-handlingar är till för att visas upp vid någon gräns, inte för att slänga i ett dike, kanske för att öka sina chanser att få asyl. Till sist.

Nog för att pendlare och företag påverkas, men mest slår det mot personer som sitter på bussen i hopp om att få asyl i Sverige.

Ja, de sitter på en buss som startade från Danmark eller Tyskland, inte från Syrien nota bene. Hoppet om en asylansökan i Sverige släcks och i stället får de söka asyl i Danmark eller Tyskland. Jag kan leva med det, vilket tydligen inte Swedenmark kan.

06cbf3630544e9963cf3ce519dc74eaa-800x

Tyvärr har jag hunnit bli betydligt äldre än Swedenmark. En fördel är dock att jag mycket väl minns när jag t.ex. tågluffade genom Västeuropa. Jag var tvungen att visa pass vid de flesta gränser jag passerade. Det tog ungefär en halv minut, maximalt, och var överkomligt för en ung rastlös människa som undertecknad. De tåg- och flygförseningar vi drabbas frekvent av i dag utgör ett tusen gånger större problem än ett inarbetat system med passkontroll. Dessutom, så skall vi ha nationella passkontroller om Schengensamarbetet med yttre kontroll rasat samman. En förutsättning för att avskaffa våra inre gränskontroller har hela tiden varit en fungerande yttre gränskontroll. Vi har aldrig gått med på något annat. Lika självklart är det i dag att denna yttre gränskontroll inte längre fungerar.

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetskraftsinvandring, Immigrationspolitik, Sverige. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Samtal med en miljöpartist

 1. fredrik skriver:

  Har läst att försäkringskassan och arbetsförmedlingen är andra och tredje största arbetsgivare.
  Rikspolisstyrelsen är störst. I de två förstnämnda borde det finnas en stor arbetskraftreserv. Vet ej storleken men undrar om de är effektiva i sin arbetsgärning?

 2. Jeanette skriver:

  Som undersköterska i äldreomsorgen, blir jag så uppgiven när man bara ser på personalen som ett huvud till. För trots allt så vårdar vi människor som är multisjuka och i slutet av sina liv. Det viktigaste då måste väl ändå vara att personalen förstår vad man säger. Många av mina kollegor som är ny-svenskar gör ett toppen jobb, det säger jag inget om. Men jobbet är så mycket mer än hygien och omvårdnad. Så hur kan man ens tro att lösningen på personalbristen är att låta människor som inte kan språket vårda sjuka människor. Min erfarenhet är tyvärr att om personal inte förstår så frågar man inte heller den gamla. Alternativt inte ens går in till dem som är svåra att förstå, för även gamla sjuka människor har inte alltid språket kvar. Så lösningen är nog tyvärr inte senaste tidens flyktingvåg utan måste nog hittas här i landet.

  • Förstår dig Jeanette, har tänkt på samma problem. Arbetsgivare inom äldrevården tänker bara om personen är billig, inte om den är lämplig. Kontrollerna av äldrevården är också väldigt bristfälliga och åker man dit för vanvård kan man göra som carema och byta namn till vardaga och bara köra vidare. Regeringen har valt att göra invandrare till billig arbetskraft genom att subventionera anställningskostnaderna, trots det så är det skyhög arbetslöshet bland invandrare. Att kvaliten sänks rejält på vården när personalen inte kan språket är verkligen inte svårt att förstå. Sociala umgänget för de äldre blir minimalt samt att de är utlämnade till personer som inte förstår deras önskemål. Tror säkert dom kan vara duktiga att jobba sen, men det tror jag svenskar är också plus att de kan språket. Vårdpersonal idag tar ju ett större ansvar än tidigare, delar medicin och dokumenterar på dator. Hur fungerar det när man har problem med språket?

   • Jeanette skriver:

    Ja helt rätt så ser det ut. Men även att det leder till dubbelt arbete för oss andra som hela tiden får lägga ner tid på att visa, förklara och ta de arbetsuppgifter som man faktiskt måste ha språket för att klara. Och i slutändan är det en 95-åring som jobbat och betalt skatt hela livet för att kunna få hjälp som gammal. Och då serveras det jordgubbsylt till köttbullar, låt gå att det inte är ofta men det händer tyvärr!!

    • ”Och då serveras det jordgubbsylt till köttbullar, låt gå att det inte är ofta men det händer tyvärr!!” 🙂 kul på ett sätt men inte för den som drabbas förståss. Ett stort fel är att de styrande inte hängt med i utvecklingen, dom lever kvar i 80-tal då man kunde plocka in vem som helst från gatan att jobba inom äldreomsorgen. Idag har personalen fått ett enormt större ansvar med dokumentation, genomförandeplaner och medicinutdelning som numera inte utförs av sjuksystrar. Att då kvotera in folk som inte är säkra i språket kan vara katastrofalt tror jag. Men det är du som är experten på det området och vet mer än mig.

     • Jeanette skriver:

      Man måste försöka se humorn i det mesta. Och visst är det sorgligt med jordgubbssylten för den som blir serverad. Samtidgt är det min poäng. Har personalen dålig språkförståelse drabbas även de som vi vårdar. Idag är alla dessutom så medvetna om att äldre med rötterna i andra länder ska få hjälp på sitt modersmål. Och jag anser att det även ska gälla svenska äldre. Men den diskussionen vill nog inte många ta.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s