Vänsterpartiets flyktingpolitik handlar om djupaste tragik, men inte på det sätt Sjöstedt tror


Jonas Sjöstedt Vänsterpartiet har tydligen kontaktat övriga vänsterpartier i Norden för att komma överens om en gemensam asylpolitik, detta för att som han säger ”bevara asylrätten”. Detta utvecklar Sjöstedt i en alldeles för lång artikel i dag på DN. Vilka partier det rör sig om nämner inte Sjöstedt men det skulle vara oerhört intressant att höra vad t.ex. Vänsterförbundet i Finland och Vänstern-De gröna på Island skulle säga om Sjöstedts och V:s politik. Att Finland och Island skulle anta en svensk immigrationspolitik låter närmast surrealistiskt. Sjöstedt beklagar sig över att det nordiska samarbetet går bakåt med ID-kontroller och kontroverser om asylmottagningen. Ja, och det är just en alltför generös flyktingpolitik från Sveriges sida som lett fram till detta. Danska politiker har gång på gång sagt att Sverige för en alltför generös politik och därmed har styrt strömmen av asylsökande just till Sverige genom Danmark. Det är bl.a. din politik Sjöstedt som orsakat dessa svårigheter mellan de nordiska länderna. Vi minns kanske hur finländare bildade kedja vid Torne älv för att stoppa asylsökande från Sverige till Finland. Sådant lär inte gynna det nordiska samarbetet. Sjöstedts skriver i artikeln.

Bristen på samarbete mellan våra länder förvärras av att högerpopulistiska partier sitter i nordiska regeringar och påverkar politiken i våra länder. Deras politik med stängda gränser innebär inte bara inskränkningar i asylrätten, den trasar också sönder det nordiska samarbetet.

I Sverige är det Socialdemokraterna och Miljöpartiet som infört ID-kontroller. I Danmark är det liberala Venstre som stramat åt asylpolitiken. Detta nämner Sjöstedt inte med ett ord utan sin vana trogen pratar han bara om ”högerpopulistiska partier”. Sedan skriver Sjöstedt följande.

Rätten för de på flykt att söka asyl i det land man befinner sig i måste bevaras.

Ja det blir i de allra flesta fall Danmark, inte Sverige. Nästan alla asylsökande under hösten har rört sig från Danmark eller Tyskland till Sverige. Alltså skall de söka asyl i Danmark eller Tyskland.

De nordiska länderna behöver gå från att sätta press på flyktingarna, till att sätta press på EU att ta tag i situationen. Dagens Dublinöverenskommelse fungerar inte och måste ersättas med ett system som garanterar asylrätten och fördelar ansvaret rättvist.

Det här är ren politisk retorik mina damer och herrar. Det kommer aldrig att hända att EU-länderna förutom Sverige och Tyskland tar emot så många asylsökande per capita som Sjöstedt vill. Många länder skulle förmodligen hellre gå ur EU än införa den immigrationspolitik Sjöstedt vill. Detta är en dimridå. Sverige och Tyskland har i princip gjort allt efter förmåga för att just garantera asylrätten, en rätt som ges vidare ramar alltefter som tiden går. Att detta inte är en framkomlig väg måste den mest blåögde förstå. Vidare i texten:

Vi är för en reglerad invandringspolitik men vill inte att gränskontroller, id-kontroll och visumkrav används för att faktiskt inskränka tillgången till asyl.

Nej Sjöstedt, du och vänsterpartiet är i verkligheten för en fri invandring, detta eftersom ni är emot varje förslag som syftar till att just reglera invandringen. Om gränserna är helt öppna blir det i praktiken fri invandring, speciellt som V är emot varje åtgärd att avvisa de som fått avslag på sin ansökan. I allt väsentligt innebär V:s politik fri invandring, tro inte något annat. Därefter skriver Sjöstedt att ingen skall arbeta med sämre villkor i Sverige. Det här är så orealistiskt så man vill gråta. Till sist i artikeln.

Vi vill att de nordiska länderna gör en gemensam, långsiktig satsning på högre nordiskt bistånd till hjälp i Syrien och dess grannländer. Biståndet måste bestå såväl av humanitärt stöd som långsiktiga satsningar på exempelvis barns utbildning.

Ja, här kom det. Det enda som är vettigt och ger en mer markant effekt. Men i Vänsterpartiets värld är resurserna obegränsade och pengarna tar aldrig slut. Hur skall vi få råd med en massiv immigration av människor med tveksam utbildningsbakgrund, utan kunskaper i svenska, samtidigt som vi enligt Sjöstedt skall bidra med barns utbildning i Syrien? Vi klarar knappt av att utbilda svenska medborgare längre. Vi har som bekant rasat som en sten i t.ex. den internationella Pisa-undersökningen. I Sjöstedts värld finns inga svårigheter, inga begränsningar. Sverige tar aldrig stryk vad vi än gör för uppoffringar åt resen av världen.

Finska medborgare vill stoppa asylsökande från Sverige

Finska medborgare vill stoppa asylsökande från Sverige

Vänsterpartiets politik hänger helt enkelt inte ihop. De vill bevara, ja t.o.m. utöka välfärdssystemen. De vill att nyanlända skall ha samma arbetsvillkor som infödda eller de som bott länge i Sverige. Samtidigt vill de i praktiken ha fri invandring. Det GÅR INTE att bevara välfärdsystemet med öppna gränser och i det närmaste fri invandring. Detta enkla fundament vilar hela den moderna nationalstaten på, som väl är kontentan av vad David Korn skriver i Dagens Samhälle just i dag. Detta är den djupaste tragik. Vänsterpartiets immigrationspolitik leder med maskinmässig precision till ett nyliberalt samhälle, samtidigt som de storslaget deklarerar hur de skall utöka välfärden för barn, gamla och sjuka. Just deras praktiska politik leder dock till det rakt motsatta mot det de säger sig vilja ha. Allt detta utan att de verkar förstå någonting.

Annonser
Det här inlägget postades i Immigrationspolitik, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vänsterpartiets flyktingpolitik handlar om djupaste tragik, men inte på det sätt Sjöstedt tror

  1. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s