Vad beror bostadsbristen på?


I media talas det intensivt om bostadsbristen vi nu upplever i vårt land. Från liberalt håll förs med ADHD-liknande frenesi argumentet fram att hyresmarknaden måste avregleras, det löser problemet. Varför inte Egna hems-byggandet och bostadsrätts-byggandet blomstrar spekulerar ingen i. Redan nu kostar t.ex. nybyggda hyresrätter i Småland 9600 kr/mån enligt SVT Nyheter 23e februari. Hur många som skulle ha råd att betala ännu högre hyror står väl skrivet i stjärnorna. Att det skulle lösa bostadskrisen är inget annat än en fantasi. Vänstern och sin sida vill starta ett nytt miljonprogram, vilket ingen annan vill. Frågan är, vad beror denna bostadsbrist på?

Ser vi till bostadsbyggandet så har det ökat på senare år från låga nivåer. Enligt Boverket så startades byggandet av cirka 60 000 bostäder 2016 (prognos) och under 2015 byggdes 53 500 bostäder.  Vidare spår SCB enligt samma sida att befolkningen kommer att öka med 1,1 miljoner under den kommande 10-årsperioden. Då inställer sig frågan, hur många föds det i vårt land, hur många nya medborgare kommer till världen som behöver nya bostäder?

Födelseöverskottet [fler födda än döda] har enligt SCB varit mellan 20 000 – 25 000 de senaste fem åren. Vi bygger alltså betydligt fler bostäder än vad det föds nya medborgare, minus de som dör vilka förhoppningsvis lämnar sin bostad vid bortgången. Till det skall läggas att det ofta bor mer än en person i varje bostad. Men det finns ju en eftersläpning eftersom ungdomarna inte skaffar bostad förrän vid 18-åldern. Hur såg födelseöverskottet ut tidigare? Tyvärr det var ännu lägre. Enligt SvD hade vi inget födelseöverskott alls mellan 1998 till 2003, därefter hade vi ett mycket blygsamt födelseöverskott. Vid tidpunkten när dagens ungdomar föddes hade vi alltså inget födelseöverskott alls. Det dog lika många som föddes. Vi har under överskådlig tid haft ett större bostadsbyggande än födelseöverskottet.

SCB Födelseöverskott-immigratin

SCB Födelseöverskott-immigratin

Vi förstår att en stor del av bostadsbristen beror på immigrationen. En prognos över bostadsbehovet från Boverket är allt annat än uppmuntrande. Så här skriver de på sidan 23 ”Nyanländas boendesituation”.

På basis av Migrationsverkets prognoser för 2015–2018, från februari 2015, kan man utgå från att behovet av reguljära bostäder till nyanlända kommer att stiga t.o.m. 2017 för att sedan avta något. Totalt förväntas 160 000 nya asylsökande under 2015 och 2016 och totalt handlar det om att 156 500 uppehållstillstånd blir beviljade under samma period. Det motsvarar ca 68 300 bostäder (förutsatt att den genonsnittliga hushållstorleken för de nyanlända sammanfaller med övriga hushåll). Omde 12 460 personer med uppehållstillstånd som fanns inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem 1 januari 2015 (tabell 2) läggs till så ökar totalen till 80 000 bostäder. Jämt fördelat på de två åren blir det 38 500 bostäder om året under 2015 och 2016.

Glöm detta med födelseöverskott. Bara de som beviljas uppehållstillstånd under det gångna året kommer att kräva fler bostäder än vad som byggs. Det står svart på vitt i Boverkets rapporter. Vi har alltså en bostadsbrist som göra att ungdomar inte kan flytta hemifrån och samtidigt tar vi emot fler asylsökande per capita än något annat EU-land.  Samtidigt bygger vi sönder våra städer där grönområden och livsluft försvinner. Samtidigt överbelastar vi vår infrastruktur så den slits ut och havererar allt oftare. Trots detta så kommer vi inte lösa denna kris. Att åtgärder som ”fri hyressättning” skulle lösa detta problem är ju absurt. Skulle våra nya invånare ha råd att betala hyror på över 10 000/mån? Eller ungdomar som lämnar föräldrahemmet?

Här var det fordom skog där jag lekte som barn

Här var det fordom skog där jag lekte som barn

Vi har nåtts vägs ände med nuvarande politik och vi går mot samhälle med allt starkare nyliberala inslag där fattigdom och bostadsbrist gör sig påminda. På en del sätt är det ett bättre samhälle med all ny teknologi, men på andra sätt har samhällsutvecklingen vänt och vi är på väg tillbaka till ett fattigare samhälle. Otryggheten har också ökat medan sammanhållningen i samhället är på väg att erodera. Ett tecken som borde få alla att vakna är ett inslag i SVT (i går torsdag) där ambulansförare får berätta för de boende i en förort att de inte är en myndighet, detta för att slippa bli utsatta för stenkastning när de rycker ut. Detta scenario skulle varit omöjligt att ens tänka sig i det samhälle där jag växte upp. Nu rycker folk och politiker på axlarna. En fråga, är det ett tecken på ett bättre och varmare samhälle?

Annonser
Det här inlägget postades i Ideologi - politik, Immigrationspolitik, Sverige. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vad beror bostadsbristen på?

 1. xmaverickx skriver:

  Bostäder till ”flyktingarna” och vad skall de sedan göra. Som dessa
  (från 6:20) https://news.vice.com/video/the-lake-that-burned-down-a-forest-full-length

 2. Social konstruktion skriver:

  Låt det bli tvingande för hyresvärdar/fastighetsägare att tillåta/acceptera andrahandsuthyrning av lägenheter. Fick kontraktsinnehavaren sätta hyra själv så blev det snabbt ett utbud av hyreslägenheter. Men går inte den högre hyra fastighetsägarens näsa förbi? Jovisst, än sen!?

 3. Hans Odeberg skriver:

  Jag tror nog att frisläppning av hyressättning och produktion av lägenheter kan lösa problemet. Marknaden brukar vara duktig på att få betalningsförmåga och produktionskostnad att mötas. Frågan är bara om lösningen är något vi vill ha, eller bara en källa till nya ”utmaningar”.

  Antag ett läge där vi har en miljon oanställbara outbildade invandrare i Sverige, att regeringen har insett att vi inte har råd att betala sedvanliga socialbidrag till alla dessa, och att invandrarna därmed står utan försörjning och bäst de kan hankar sig fram på svartjobb, ”hej hej” eller strökriminalitet. Betalningsförmågan för vare sig en ny- eller gammalproducerad lägenhet får anses obefintlig.

  Det dröjer nog inte länge förrän någon driftig korsning av Bert Karlsson och Ingvar Kamprad ser att här finns pengar att hämta. Att i en skogsglänta bygga upp enkla skjul av lastpallar och korrugerad plåt kostar inget. Det enda som eventuellt kostar är att hyra/köpa marken, men illegala bosättningar verkar ju vara svensk norm nuförtiden. Vips så har vi boende som matchar köpkraften.

  Och vips så har vi favelor, på svensk mark. Det är dit centerpartiets politik kommer att leda, om den inte kombineras med massiva bostadssubventioner som kommer lägga sig som ett drivankare efter välfärdsstaten.

 4. Stenkvist skriver:

  Vi hamnar bara i media om vi gör braskande utspel. Finns en gräns hur mycket man kan ägna sig åt det.

 5. Det här är ju en jättestor grej och jag undrar varför inte SD har blåst upp det här mer? Överhuvudtaget så har det varit ganska tyst från SD sista tiden trots att det funnits extra stora skäl att synas extra mycket.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s