Frågan till Miljöpartiet som ingen ställt ännu


Regeringens vårändringsbudget har presenterats och med den alla de nödvändiga besparingar regeringen tvingats göra p.g.a. höstens massiva inflöde av asylsökande. Att höstens våg av immigranter påverkat budgeten kraftigt går inte att missta sig på. Bara på område 16, ”utbildning och universitetsforskning” har flera kraftiga besparingar gjorts. Även har besparingar gjorts på anslag som t.ex. Gustav Fridolin tidigare pratat sig varm för som ”Fler anställda i lågstadiet”. Där drar regeringen ned 658 mnkr (miljoner kronor). Andra neddragningar rör områden som yrkeshögskolan vilken mister 33,5 mnkr, ”särskilda medel till universitet och högskolor” mister  303 mnkr, på upprustning av skollokaler sparas 150 mnkr och skolgårdarna blir av med 350 mnkr.

Vårändringsbudget. Röda pilar neddragningar, gröna ökat anslag

Vårändringsbudget. Röda pilar neddragningar, gröna ökat anslag

Dessa indragningar av tidigare utlovade anslag är alltså direkta följder av höstens immigration, vilket mer eller mindre förklaras rent ut i budgettexten. Det är alltså inget antagande av undertecknad. Socialdemokraterna mer eller mindre tvingades införa ID-kontroller och lämna förslag på striktare regler för asylinvandring, något som Miljöpartiet med gråten i halsen gick med på. Direkt efter regeringens tillkännagivande av en striktare asylpolitik gick både Fridolin och andra höga företrädare för Miljöpartiet ut kritiserade besluten om en striktare politik. I en intervju av SVT med Ferm och Romson framgår att ”Målet för MP är att återgå till en mer generös flyktingpolitik så snart som möjligt.”

Miljöpartiet vill alltså återgå till den politik som bara under en höst (fem, sex månader) gav upphov till mycket stora besparingar i vårändringsbudgeten. Själv vågar jag knappt tänka på vilka besparingar en sådan politik skulle föra mede sig om den permanentades, men det är tydligen vad Miljöpartiet vill enligt vad de själva säger. Är det inte rimligt att Miljöpartiet då tar med kostnaderna för sin asylpolitik i sin egen budget? Glöm alla satsningar på fler lärare och mer pengar till undermåliga skollokaler, ja glöm även pengar till ”skydd av värdefull natur”, där skär regeringen ned 250 mnkr av de tidigare utlovade pengarna.

Miljöpartiet framstår mot bakgrund av det senare årets händelser mer som ett asylparti än ett miljöparti. Man skär de facto ned pengar till miljön för att satsa dessa på asylpolitiken i vårändringsbudgeten. Men det vore både ärligt och seriöst att faktiskt räkna med kostnaderna för en sådan politik i sina framtida budgetar och partiprogram. Media borde också uppmärksamma diskrepansen mellan Miljöpartiets asylpolitik och vad de utlovar i form av reformer och satsningar. Skulle Miljöpartiet faktiskt räkna in kostnaderna för den asylpolitik de själva säger att de vill föra skulle det bli många, många minusposter i deras egen budget. Detta är fundamentala frågor som kanske är viktigare samhälleligt sett än t.o.m. vilka Kaplan ätit middag med.

Annonser
Det här inlägget postades i Ekonomi, Immigrationspolitik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Frågan till Miljöpartiet som ingen ställt ännu

  1. Helt otroligt att budgeten kan ses som moraliskt riktig överhuvudtaget. Uppenbarligen anser inte sjuklövern att de har något ansvar gentemot de som jobbar ihop deras löner, alltså inte bara deras väljare utan även meningsmotståndare betalar ju skatt. Fast sen tycker jag att ansvaret även ligger hos väljarna som uppenbarligen inte satt sig in i vad partierna tycker utan fortfarande röstar på sjuklövern och ändå sedan gnäller på allt som försämras.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s