Få ställer de rätta frågorna i Sahlinaffären


Återigen så är Sahlin rubrikernas kvinna efter en massa konstigheter, kanske olagligheter rentav, i samband med hennes märkliga anställning av en säkerhetsvakt. Kvällstidningarna gräver upp den ena märkliga detaljen efter den andra. Men är det viktiga i hela affären vilka fel Sahlin gjort denna gång med sin ekonomi och intyg? Vi vet, eller borde veta att Sahlin helt enkelt inte klarar av sin ekonomi. Enn Kokk har levande på sin blogg beskrivit hur Sahlin inte kan hålla tider, eller ens komma till möten. Under en period i Perssons regering fick Sahlin ett ekonomiskt förkläde för att regeringen skulle slippa fler skandaler p.g.a. Sahlins notoriska slarv. Detta är inga nyheter mina vänner.

Frågan som är viktigare än Sahlins (obefintliga) redbarhet är varför hon blev utsedd  till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism överhuvudtaget. Sahlin blev utsedd av Birgitta Ohlsson i Alliansregeringen 2014. Ohlsson hade aldrig visat något som helst intresse för terrorfrågor innan hon utsåg sin medsyster till nationell samordnare. Snarare har väl Ohlsson och Sahlin utmärkt sig för att vara åsiktsfränder vad gäller högerextremism, antirasism, feminism och en bejakande inställning till alla främmande kulturella inslag. Den senaste tidens terror från islamiska organisationer har dessa två kampsystrar snarast avfärdat med någon form av fobi-anklagelser.

På vilka grunder utsåg Ohlsson Sahlin till nationell samordnare? Sahlin har en lång lista av poster i det socialdemokratiska partiet som arbetsmarknadsminister, näringsminister, integrationsminister, samhällsbyggnadsminister och jämställdhetsminister. Vad hon har åstadkommit på alla dessa poster är oklart. Ett helt liv inom politiken, men vad har egentligen blivit gjort? Ohlsson skriver så här när hon bli intervjuad av SvD.

– Men jag ångrar inte att vi valde Sahlin. Hon har gjort ett bra arbete och det finns en stor enighet bland terrorforsakre att hon varit en viktig katalysator för att bilda opinion, ökat medvetenheten och fått igång arbetet mot våldsbejakande extremism runt om i Sverige på olika plan.

Må vara hur det vill med enigheten bland terrorforskare om Sahlins förträfflighet som samordnare, men Magnus Norell kritiserar Sahlin i skarpa ordalag i sin bok ”Kalifatets återkomst” (t.ex. sid 193-194) . Dels för naivitet och dels för att innan utnämningen mest har försökt sopa problemen med våldsbejakande islamism under mattan. Har Sahlin ”ökat medvetenheten”? Hon var ju själv fullständigt omedveten om allvaret med dagens terror vid utnämningen.

Belgien-Terror-lufthavn

En politiker som mest profilerat sig på frågor så långt bort från terrorism man kan tänka sig, utser en annan liknande person som nationell samordnare, låt vara från ett annat politiskt block. Vi har en verklighet därute där attentat som de i Paris och Bryssel har skakat hela Europa. Attentat där massvis med civila kallblodigt skjutits ned med berått mod eller sprängts i luften. Detta av organisationer som skär huvuden av människor för orsaker som bristande religiös entusiasm. De ”sanningar” om tolerans och det multikulturella samhället som Ohlsson och Sahlin indoktrinerats i på diverse politiska läger gäller inte längre. Det är på allvar med terrorism i dag. Det är också dags att ta utnämningar till olika poster på allvar och tillsätta dessa efter kompetens och kunskaper. Att man är ”samma andas barn” kan inte räcka längre, inte efter de blodiga attentat vi sett i Frankrike och Belgien.

Annonser
Det här inlägget postades i Juridik, Sverige. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Få ställer de rätta frågorna i Sahlinaffären

 1. JS skriver:

  Jag har också ifrågasätt varför hon fick den rollen. Eftersom det ändå samtidigt var en politisk motståndare (Alliansen) som valde henne har jag ibland tänkt att det var taktiskt 🙂

  Sedan kanske jag misstolkar, men du får det nästan att låta som att högerextremism inte ingår i denna roll. Säger inte att de är det största hotet, eller att det är en stor risk att de utför stora terrorattacker, alá Breivik.

  Högerextremism ingår likväl i den rollen, våldsbejakande extremism handlar om alla slags extremister som tar till våld och tror på odemokratiska metoder, och inte bara terrorattacker.

  Alltså allt från AFA som attackerar motdemonstranter, till våldsamma nazister, till storskaliga terrordåd utförda av IS-anhängare

  Nationella samordnarens hemsida hänvisar till BRÅs och SÄPOs rapporter och är tydliga där att det främst är dessa tre grupper det handlar om: våldsbejakande islamister, autonoma samt högerextremister.

  Jag ser förstnämnda som största hotet just nu, och Mona var fel person för tjänsten. Dels för att hon har inte har varit särskilt objektiv och mest intresserat sig för just högerextremism och ignorerat andra hot, åtminstone fram till nyligen.

  Rollen handlar likväl om all slags våldsbejakande extremism. Fick bara intrycket att du trodde att detta enbart gäller terrorattacker med syfte att mörda, och inte andra former av våld. Eller så misstolkade jag, eller så anser du att tjänsten bara borde handla om terrordåd vilket det inte gör idag.

 2. Ådärkomdenja skriver:

  Att Sahlin ism livvaktshändelsen tycks riskera fängelsestraff, ingår definitivt inom området ”ställa rätt frågor”. Hon har haft en statlig toppbefattning, vi vet hur toppämbetsmän (Dan Eliasson t ex) kommit undan med lagvidriga ageranden, liksom politiker också skapat en i stort sett riskfri zon för sig själva. Frågan om hennes lämplighet är också viktig, att Alliansen valde Sahlin för samordnaruppdraget är en smått tragikomisk aktion, ”alla” vet att Sahlin är en muslim-/islamdyrkare, som dessutom har snöat in i en förvirrad hotbild om ”nazism” och ”högerkrafter”, som knappt existerar som ett reellt hot i Sverige. Kopplat till tidigare oförmåga att ha nån slags självkontroll i sitt dagliga liv, så borde hon aldrig fått ens ett assisterande skrivbiträdesuppdrag. ”Att tänka är inte hennes starka sida”, sa Göran Person. En politisk avrättning imho, det borde räckt för att låta henne förbli i de misslyckades skara, i stället för att totalnaivt tilldela henne en offentlig myndighetsroll som ”nationell samordnare”, oavsett ämnesområde.

 3. Tage Sundin skriver:

  Exemplet Mona Sahlin visar att även Sverige i grunden är ett korrumperat och nepotistiskt samhälle där kontakter väger mycket tyngre än kompetens, och där politiska misslyckanden aldrig får några otrevliga konsekvenser för den egna plånboken.

  Det är illa nog att många ungdomar är söndercurlade. Värre är att även våra ledande politiker är det!

 4. LanceLindqvist skriver:

  Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s