Trump en outsider


Jag har aktivt försökt att aldrig kommentera amerikansk politik, dels för att jag är skriven i Sverige, dels för att det är rätt uppenbart att det är förenat med en avsevärd ”hippfaktor” att vara insatt i och kommentera amerikansk politik. Den är ju så mycket häftigare än den träliga svenska politiken (underförstått). Kristdemokrater som borde kämpa för att hålla sitt eget parti ovanför vattenytan försjunker hellre i den lite mer elektriska amerikanska politiken. På sätt och vis kan vi förstå dem.

Denna vår har det blivit allt svårare att hålla min föresats att inte kommentera USA:s politiska spelplan. När nu SvD publicerat en artikel som lämnar en del uppenbara frågor utan svar faller jag till föga och kommenterar denna artikel, ett undantag från min regel. En engångsföreteelse jag lovar.

IMG_1346

SvD:s artikel är självklart kritisk till Trump, det är alla svenska artiklar. Jag anser också att Trump är yvig och alltför oförutsägbar. En del av hans åsikter delar jag absolut inte, i alla fall inte som de speglas i svensk press. Han är också barnsligt känslig för kritik. En del av hans åsikter delar jag däremot. Framför allt är han folkets man, mot den uppenbara elitismens företrädare, Hillary Clinton. Det är nästan rörande att se hur den svenska politiska, ekonomiska och mediala eliten bedyrar sina sympatier för Clinton. Kritik har också riktats mot Trump säkerhetspolitiskt. Ja, den kan nog innehålla korn av sanning. Men har ni alla glömt hur Clinton reste runt i världen för att övertyga alla om att starta en militär intervention i Syrien? Var skulle en sådan intervention hamna på skalan över världsomspännande katastrofer?

Så till vad som står i artikeln av Theda Skocpol, professor på Harvard.  Artikeln innehåller en del motsägelser som att en del av det republikanska partiet gått åt det nyliberala marknadsorienterade hållet, vilket ändå kan stämma. Det innebär att partiet har splittrats i två oförenliga delar, där Trump inte ligger i den klassiskt konservativa fåran, i motsats till den extrema nyliberalismen som omfattas av huvudfalangen i det republikanska partiet. Många av de svenska politiker från Alliansen som bedyrat sina sympatier för andra republikanska kandidater har alltså sympatiserat med en så extrem nyliberalism att inte ens Annie Lööf skulle vågat uttala dem ens i sina hemliga drömmar. Så här skriver Skocpol.

Trumps program påminner alltså om många europeiska populistpartiers: hårda tag mot invandrare, ekonomisk patriotism och välfärd för infödda medborgare.

Tänka sig, välfärd för infödda medborgare. Det är alltså de som betalat in skatt för välfärden. Övriga kandidater på den republikanska sidan, inklusive Clinton på den demokratiska sidan (ej Sanders)  förespråkar alltså en betydligt tunnare välfärd men inte med de begränsningar Trump säger sig vilja ha. Ja, då får väl väljarna avgöra då hur de vill ha det. Kallas populärt demokrati. Vidare i artikeln.

I kongressen och delstatsförsamlingarna håller de sig till allmänt impopulära och extrema ståndpunkter: skattelättnader för de rika, färre regler för näringslivet, lägre välfärdsutgifter och hinder för fackföreningarnas verksamhet.

Det här är den extrema nyliberala politik som i huvudsak företräds av de övriga republikanska kandidaterna (som nu lämnat in) som många svenska politiker på högerkanten säger sig ha sympatiserat med. Själva skulle de nog tveka att föra fram åsikterna här i Sverige, vilket då blir lite märkligt.

IMG_1332

Självklart har USA ett helt annat politiskt klimat och andra traditioner än Sverige. Men om man stödjer någon som anser att man skall avveckla välfärdssystemen för amerikanska medborgare, måste man väl någonstans ha samma åsikter gällande det svenska välfärdssystemet. Man måste väl ändå inse att amerikanska medborgare har samma människovärde som svenska dito? Det är lätt att slå ner på Trumps mer yviga uttalanden (och fler lär det bli). Själv finner jag en del av hans uttalanden direkt osmakliga. Men om svensk media och alla de som säger sig vara experter på amerikansk politik skulle rapportera och fokusera lite mer på de olika kandidaternas verkliga politiska program och politiska visioner skulle nog debatten här hemma se lite annorlunda ut. Poppolitiker som Skyttedal skulle nog få det lite svettigare att förklara alla hennes ställningstagande och det skulle inte längre duga med klatschiga ”oneliners” som hon säger sig träna på varje dag.

Slutligen när det gäller H Clinton så är hon nästan övertydligt etablissemangets kandidat. Hon kanske vinner presidentvalet, men i vårt politiska system får kandidater med så tydlig etablissemangsprofil problem, eftersom varje person vid valdagen bara har en röst. Detta gäller i högre grad Europa än i USA, speciellt i länder med proportionerliga val. Du kan vara redaktör eller uppmärksammad kulturarbetare boende i SoFo på Södermalm, men på valdagen har du bara en röst likväl. Om inte annat så gör detta mig till en varm anhängare av demokratin.

Annonser
Det här inlägget postades i Demokrati, Ideologi - politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Trump en outsider

 1. Tage Sundin skriver:

  Trump kan förvisso förefalla både extrem och en smula vulgär. Men knappast sakpolitiskt.

  Han vill förbjuda muslimer inresa i USA, Sådant förbud finns redan avseende både nazister och kommunister! Vilken vore den principiella skillnaden om muslimer lades till listan? Det handlar ju om tre jämförbara ideologier!

  Trump vill bygga en mur mot Mexiko. En sådan finns redan avseende en stor del av gränsen. Vilken vore den principiella skillnaden om muren görs längre och högre?

  Något att fundera över!

  Särskilt om alternativet utgörs av fru Clinton som inte kan betraktas som något annat än en dokumenterad katastrof!

 2. Björn Svalling skriver:

  Klarsynt och balanserad reflektion kring det amerikanska presidentvalet.
  Något som saknas i svensk media.

 3. LanceLindqvist skriver:

  Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s