Att bekämpa fattigdom med migration


Många människor flyr från kriget och kaoset i Syrien, dock är det ingen hemlighet att många av de som söker asyl i Europa inte kommer från krigets Syrien, vilket Migrationsverkets landsstatistik visar. När det gäller  s.k. ensamkommande är det en förkrossande majoritet som kommer från Afghanistan. En stor del av de som söker asyl kommer således inte direkt från områden drabbade av krigshandlingar. Även Migrationsverkets chef Ribbenvik i dagens SvD talar om ekonomiska flyktingar (vilket han försvarar med hänvisning till filmrollen Karl-Oscar). Även de som flyr från Syrien tar sig ofta genom hela det fredliga Europa, för att företrädesvis söka asyl i Sverige eller Tyskland. Portugal har sagt sig vara villigt att ta emot flyktingar men inga söker sig dit. De står i stället med tomma anläggningar.

GMDAC-2

En stor del av de som söker asyl gör det alltså av ekonomiska skäl och även de som flyr krigsområden väljer asylland av ekonomiska orsaker. Frågan är om asylpolitik är ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom. Peter Sylwan (som själv är positiv till migration) skriver i sin bok ”Människans natur” på sidorna 128 och framåt att:

Aldrig förr har så få dött av krig och aldrig förr har en så liten del av jordens befolkning behövt oroa sig för om det skall finnas mat för dagen.

Vidare skriver Sylwan

Det var en knapp miljard 1974 [svältande min anm] när FN och FAO höll världens första World Food Conference[…]

De är fortfarande en miljard. Men då var världens befolkning lite mer än tre miljarder. Då levde nästan tredjedel av jordens befolkning med permanent matbrist. Nu är vi sju miljarder och det är knappt en sjundedel av jordens befolkning som lever under ständig livsmedelsbrist[…] 

Den globala livsmedelsproduktionen är tre gånger högre i dag. Mätt som BNP/capita är världens befolkning tre gånger rikare. Antalet människor som inte behöver oroa sig för maten är tre gånger större än på 60-talet.

Nu kan man förstås reflektera över att de som söker asyl av ekonomiska orsaker knappast svälter utan vill höja sin levnadsstandard, vilket är ett mycket svagt asylskäl som alla förstår. Det är i själva verket inget asylskäl alls. Oavsett detta så måste vi ställa oss frågan vilket är det effektivaste sättet att bekämpa fattigdom. Ge asyl till människor som i.o.f.s. har en rimlig strävan till bättre liv, eller att befrämja handel och utveckling i tredje världen? Sylwan ger själv ett tydligt svar på den frågan trots att han själv är positiv till immigration. Det är en oerhört ineffektiv politik att bekämpa fattigdom med migration. Dessutom ställer vi till irreversibla problem i våra egna länder med denna immigration.

GMDAC

Som Roy Beck visar i immigration by gummballs kan vi  i princip förstöra våra egna välfärdssystem i vårasamhällen genom immigrationen, utan att påverka fattigdomen i världen speciellt mycket. Det föds fler fattiga än vad vi kan ta emot. Det enda hoppet att verkligen bekämpa fattigdomen är det som Sylwan pekar på, utveckling i tredje världen. Men varför vill så många att vi fortsätter med en rationellt sätt dåraktig fattigdomsbekämpning? Ja det är ju frågan, men en ledtråd är väl att de som pekar på vansinnigheterna i immigrationspolitiken gärna framställs som onda. De som är för en oansvarig irrationell politik framställer sig gärna som goda och humana. Det kan mycket väl vara så att frågan bottnar i vilken självbild man vill ha inför sig själv och inför andra. I vilket fall borde den aspekten diskuteras mycket mer. Handlar immigrationspolitiken om godhetspoäng och en fin självbild?

Skärmdumparna kommer från GMDAC Global Migration Data Analysis Centre

Annonser
Det här inlägget postades i Immigrationspolitik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att bekämpa fattigdom med migration

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s