Öppna era hjärtan


Nu och då nämns Fredrik Reinfeldts sommartal ”Öppna era hjärtan” den 16 augusti 2014 i debatter, ett av hans sista tal som statsminister. Nuförtiden med alla de svårigheter som immigrationen fört med sig som spräckta budgetar, brist på bostäder och annat så nämns väl talet lite förstulet av moderater och med mer eller mindre dold motvilja av andra partier. Förutom Sverigedemokrater som inte döljer sin motvilja alls. Tyvärr så dyker frågor angående talet upp ändå efter de nästan två år som gått. Vad menade egentligen Reinfeldt med talet strax innan valet 2014?

Vad visste Reinfeldt om den kommande tillströmningen av immigranter? Siffrorna över asylsökande hade stuckit iväg vid denna tid från 54259 2013 till 81301 2014. Migrationsverkets prognos den 24 juli (23 dagar innan talet) skvallrade om en ökning av asylsökande. Migrationsverket talade då för första gången om 2000 asylsökande per vecka. Prognosen talade också om ett ökat antal ensamkommande. Verket skriver också i sin prognos om att fler bostäder behövs och att 9000 nya platser kommer behövas. Som slutkläm meddelar Migrationsverket att de behöver 1,15 miljarder kronor extra för den förväntade immigrationsströmmen. Detta vet vi att Reinfeldt visste när han höll sitt tal. Om han visste ännu mer vet vi inte och kommer aldrig att få veta.

Migverkets prognos juli 2014

Migverkets prognos juli 2014

 

Låt oss se. Hur såg opinionen ut strax innan valet? Opinionsundersökningarna i juni, juli och de augustimätningar som publicerades innan talet så framgår det att Alliansen var chanslös i det kommande valet. I juni hade Alliansen i snitt 37,13 % medan de rödgröna hade 49,88 %. I juli genomfördes endast tre mätningar, där fick Alliansen 35,86 % och de rödgröna 48,8 % i snitt och direkt innan Reinfeldt höll sitt tal så publicerades 6 undersökningar i augusti, där fick Alliansen 38,1 % och de rödgröna 47,6 % i snitt. När Reinfeldt höll sitt tal där han uppmanade väljarna att ”öppna sina hjärtan” så visste han att han skulle förlora det kommande valet och att de rödgröna skulle ta över.

mätningar valet 14

Reinfeldt visste med största säkerhet två saker när han vädjade till svenska folket om att öppna sina hjärtan. Han visste att flyktingströmmen ökade och att det behövdes mer pengar från skattebetalarna samt fler bostäder. Han visste också att med all sannolikhet skulle han förlora det kommande valet. Han visste sannolikt inte om den tsunami av immigranter som skulle komma 2015.

Hade Reinfeldt hållit sitt tal om opinionssiffrorna sett annorlunda ut och om det sett ut som att han fått fortsätta med en alliansregeringen? Det förefaller osannolikt. Att inför en regeringsperiod be om väljarnas skattepengar för en immigrationspolitik som redan då hade svagt folkligt stöd verkar otroligt. Detta speciellt som man ägnat sig åt skattesänkningar under 8 år. En förutsättning för Reinfeldts tal var vetskapen om att de rödgröna skulle ta över efter valet.

Att Reinfeldt höll sitt tal om öppna hjärtan av oförfalskad människokärlek kanske vissa moderater tror på, men inte så värst många fler. Så varför höll han sitt tal?

I Väljarnas hämnd av Bengt Lindroth står det följande på sidan 303:

Anders Borg och Fredrik Reinfeldts anspelningar på dynamiken i det mångkulturella USA som något slags modell eller motiv för svensk invandringspolitik – där storstadsområdena blir smältdeglar för kreativitet, tillväxt och folklig internationalism.

Denna mångkulturella vision har säkert spelat in för Reinfeldts tal och hela politik. Men den duger inte för att ensamt förklara talet strax före valet 2014. Reinfeldt visste sannolikt att han skulle förlora det kommande valet. Ville han passa hela den omöjliga härvan vidare till den kommande regeringen bara för att göra det svårare för sina politiska motståndare? Psykologiskt skulle det ju bli svårare att strama åt immigrationspolitiken när Reinfeldt precis hållit sitt ”öppna era hjärtan” tal? Om det fanns en sådan agenda, vilket vi aldrig lär få veta, så är det ett cyniskt spel med hela Sveriges framtid i potten. Det är inte bara egoistiskt, det är psykopatiskt i övermått.

En annan lite snällare förklaring är att Reinfeldt med sitt tal ville tvinga den kommande regeringen att hålla fast vid en omfattande immigration så länge som möjligt, trots alla uppenbara problem, detta för att tvinga fram en utveckling mot det mångkulturella samhället som beskrivits ovan. Vi lär aldrig få några svar på våra frågor, eftersom Reinfeldt självklart bara kommer hävda ren människokärlek i hans kommande memoarer. Men det vore intressant att höra vad t.ex. ledande socialdemokrater tror i frågan. En sak kan vi nog vara säkra på. Eftermälet av Reinfeldt kommer präglas av hans tal om att öppna våra hjärtan och alla de problem efterkommande immigration orsakade. Eftermälet efter Reinfeldt kommer inte bli gott.

Det här inlägget postades i Ideologi - politik, Immigrationspolitik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Öppna era hjärtan

  1. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s