Försvinner tilliten i samhället, försvinner välfärdsstaten


En angenäm bekantskap under sommaren var Berghs och Henreksons nationalekonomiska bok ”Varför går det bra för Sverige”.  Den är både lättläst och lättförståelig och kommer med en del bra och enkla samband i ekonomin. En del saker ter sig som självklara att en stat måste satsa en del av sin BNP på saker som utbildning, försvar, polis, och rättsstat. Om inte dessa satsningar görs kommer ingen våga göra affärer eller investera. Har vi för få ingenjörer kan vi inte bygga upp en ekonomi. Å andra sidan, tar staten för mycket av den producerade kakan vill färre investera i företag och utbildning. Detta illustreras i den s.k. ARMEY-kurvan. Vi har en optimal punkt för vad staten kan tillägna sig av det totala BNP. Hela boken skall gå att ladda ned här.

ARMEY-kurvan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En aspekt av den relativa ekonomiska framgången för Sverige under 2000-talet är att vi lyckats sänka skattekvoten enligt författarna. En annan aspekt och en förklaring till att vi lyckats nå ekonomisk framgång under 2000-talet trots en omfattande välfärdsstat (hög skattekvot) är tilliten i samhället. Tilliten i samhället gör att människor vågar göra affärer och att de har en viss betalningsvilja vad gäller skatt. Så här skriver författarna på sidan 125:

När människor litar på varandra är det helt enkelt lättare att komma överens och finna ömsesidigt fördelaktiga lösningar, samtidigt som mindre resurser i varje transaktion behöver läggas på att försäkra sig om att motparten har ärligt uppsåt. Bjørnskov visar också att det finns ett betydande empiriskt stöd för en länk mellan högre tillit och högre ekonomisk tillväxt. […]

Svenskars höga tillit tycks alltså vara en faktor som bidragit positivt till Sveriges ekonomiska utveckling samtidigt som tilliten gjort det möjligt att bygga upp en ovanligt omfattande välfärdsstat. Kvantitativt är effekterna förhållandevis stora. På basis av tolv studier konstaterar Bjørnskov (2009) att i länder där tilliten är tio procentenheter högre, är tillväxten i genomsnitt en halv procentenhet högre.

Försvinner denna för Norden unika samhällstillit kommer vi inte kunna att behålla den omfattande välfärdsstat vi har i dag. Det vore naivt att tro detta. Viljan att betala skatt kommer att minska, transaktionerna kommer att bli färre och den ekonomiska tillväxten sämre.

Frågan är vad Sveriges tillitskurva är på väg i dag. Vi får rapporter om att polisen är överansträngda och inte mäktar med att sköta sitt uppdrag. Vi saknar bostäder och arbete för de flyktingströmmar som letat sig hit genom att vandrat genom ett fredligt Europa. Vi vet ofta inte ens vilka det är, inte ens när de kan visa upp ett pass (som kan vara falskt). I våra ”särskilt utsatta områden” gäller inte ens svensk lag längre. I dessa områden är bilbränder legio och både polis och räddningstjänst kan förvänta sig stenkastning vid utryckning. Ena dagen är de asylsökande högutbildade för att nästa dag vara ”enormt lågutbildade” [Svantesson (M) SVT 16-08- 12]. Ena dagen talar statsministern om att vi kan och skall klara flyktingströmmen, för att nästa i princip stänga gränsen. Vad gör allt detta för tilliten i samhället? Och vilka effekter får det på sikt för hela samhället?

varför går det bra för Sverige

En sak är solklar utan att man ens behöver läsa Berghs och Henreksons bok. Försvinner den unika tilliten i det svenska samhället finns det inga möjligheter att bevara den svenska välfärdsmodellen. Vi bevarar inte denna modell genom att höja skatterna (snarast skadligt enligt Bergh och Henrekson), utan genom att vårda den för Norden unika samhällstilliten. Hitintills har den nuvarande regeringen inte lyckats särskilt bra med detta, och den förra regeringen var katastrofal. Vi får hoppas att tillitskurvan tar en positiv vändning framöver.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Ekonomi, Sverige. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Försvinner tilliten i samhället, försvinner välfärdsstaten

  1. Lars Åhlin skriver:

    Utmärkt skrivet! Det är skönt att veta att det finns ledande nationalekonomer som lyfter fram resultat i linje med SD:s politik. Önskar att vi (är själv SD:are) kunde knyta an till firskningsresultat ännu mer. Läs Ekonomistas.se!

  2. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s