Nu är det nog Socialstyrelsen och Barnläkarföreningen


I går onsdag gick ett skakande program av Uppdrag Granskning där cirkusen med åldersbedömningar av ensamkommande barn (som i mång fall inte är barn) belystes förtjänstfullt. I fokus stod ett fall där två asylsökande med okänd ålder hade våldtagit en annan asylsökande vars ålder uppgavs till 12 år. I programmet framstod det som ställt utom allt tvivel att de två förövarna var äldre än sin uppgivna ålder och inte ens skulle befinna sig på samma placering som 12-åringen. I programmet visades en polisrapport där den ena gärningsmannen berättade att de blivit instruerade att uppge för låg ålder, detta för att lättare få asyl. Flera sådana fall har uppdagats av både SVT och andra medier. Inte heller görs medicinska åldersbedömningar vid asylprocessen när asylsökande uppger att de är under 18 år, inte ens när det finns starka tvivel om detta. Bakgrunden till detta är att Socialstyrelsen och Barnläkarföreningen i bästa samförstånd saboterat möjligheterna för Migrationsverket att utföra ålderstester.

Enligt en intervju med Morgan Johansson i Uppdrag Granskning utfärdade Socialstyrelsen nya direktiv 2012 som gav läkare i princip obegränsad rätt att vägra utföra ålderstester. Läser vi på Socialstyrelsens hemsida så avslöjas en märklig och naiv syn på ålderstester. Så här står det.

”Man bör vara uppmärksam på en eventuell ifrågasättandekultur, dvs en generell misstro mot asylsökande personers uppgifter, inom de myndigheter och verksamheter som är inblandade i åldersbedömningar.”

Ja, om myndigheten inte har några uppgifter från legitimation eller annat och den asylsökande har allt att vinna på att uppge för låg ålder så är det nog naturligt med en ”ifrågasättandekultur”. Att inte Socialstyrelsen fattar detta är uppseendeväckande. Vidare.

”Samtidigt handlar det i detta fall om kontroll riktad mot grupper som redan kan tänkas vara föremål för rasistiskt motiverad misstro, vilket kan göra problemet större här.”

Det är svårt att uppfatta detta på annat sätt än att Socialstyrelsen anklagar Migrationsverket för att misstro asylsökandes åldersuppgifter p.g.a. rasistiska skäl. Mycket anmärkningsvärt. Vidare.

”Åldersbedömningar bör ske på personens eget initiativ och med informerat samtycke.”

Det här är så naivt och verklighetsfrämmande så man baxnar. Några chefer på Socialstyrelsen borde lämna sina tjänster helt enkelt. Även SvD har tagit upp problemet med åldersbedömningar av asylsökande, samt beskrivit hur processen går till. Det är skrämmande läsning där det framkommer att ålderstester i princip inte görs för att Barnläkarförbundet (sic) [skall förmodligen vara Barnläkarföreningen] rekommenderar sina medlemmar att inte medverka vid ålderstester. Barnläkarföreningen i samförstånd med Socialstyrelsen har satt krokben för migrationspolitiken genom sitt saboterande av ålderstester. På Barnläkarföreningens hemsida förklarar de sig och skriver så här.

” Vi betonar också att bedömningen ska beakta undersökningarnas stora felmarginal och att det ska vara en barnläkare med särskild kompetens som ska göra den övergripande bedömningen av samtliga undersökningsmoment. För att försäkra oss om detta kom vi överens med Migrationsverket om att de enskilda momenten i undersökningen inte skulle lämnas vidare till dem.”

Barnläkarföreningen skall inte och kan inte bestämma vem som gör den ”övergripande bedömningen”. Efter alla turer är det tvärtom direkt olämpligt att läkare gör denna bedömning. Det föreföll uppenbart att läkaren Anders Hjern under intervjuerna i Uppdrag Granskning gav uttryck för uppfattningen att så många som möjligt skall få sin asyl beviljad. Det är inte den politik riksdag och regeringen beslutat om. Om Läkarföreningen inte har kompetens att förstå den hjälp medicinska åldersbedömningar utgör vid en samlad bedömning har de förbrukat sitt förtroende i frågan. Vidare.

”För oss barnläkare skapar detta en etiskt oacceptabel situation där vi inte kan garantera att våra patienter, dvs de asylsökande ungdomarna, får en medicinskt kompetent bedömning.”

Så barnläkarna tycker det är en mer kompetent bedömning att alla som säger att de är under 18 år också registreras med den åldern? Det är en fullständigt oacceptabel situation för de flesta väljare, skattebetalarna och riksdagen i detta land. Varken Socialstyrelsen eller Barnläkarföreningen skall driva en egen immigrationspolitik utöver vad riksdagen har bestämt. Samhällets resurser är begränsade och kostnaderna för den omfattande immigrationen med de ensamkommande drabbar även sjukvården, äldrevården och andra verksamheter.

Läkare kritiserar bristande resurser, vårdplatser och annat när andra läkare medvetet saboterar den immigrationspolitik riksdagen har fattat beslut om. Vi har inte fri invandring och en av orsakerna till det är att resurserna inte räcker till alla. Många väljare utan högre utbildning förstår detta utmärkt väl, medan högutbildade läkare inte verkar fatta detta enkla faktum. Både Socialstyrelsen och Barnläkarföreningen skall hålla sig till det riksdagen beslutar och vad gäller ”etiska övervägande” så tvekar inte läkare att jobba som stafettläkare för att få en lite större del av den allmänna kakan, eller t.ex. jobba i Norge med en mycket striktare immigrationspolitik än den Sverige har. Nog nu! Dags att regeringen slår näven i bordet mot både Socialstyrelsen och Barnläkarföreningen.

Det här inlägget postades i Idioti, Immigrationspolitik, Juridik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nu är det nog Socialstyrelsen och Barnläkarföreningen

  1. Rune skriver:

    Om inte de svenska barnläkarna vill göra sitt jobb så kanske man kan ta in norska läkare för att göra åldersbedömningar?

  2. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

  3. korv skriver:

    tystnad ….

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s