Applebaum uppvisar ett ohöljt väljarförakt och elitism när hon förfäktar sin globalistiska liberalism


In en osedvanligt lång intervju i DN redogör Anne Applebaum för sin syn på utvecklingen i Europa och ett ”öppet samhälle” som hon kallar det. Man slås sammanfattningsvis om att ett ”öppet samhälle” verkar vara det samhälle Applebaum vill se, med fri immigration men t.ex. med ett förbud för att vara anonym på olika sociala fora. Det ena är tecken på ett ”öppet samhälle” medan det andra är en nödvändighet även i ett ”öppet samhälle”. Intervjun lägger i dagen en hel del förakt för Europas väljare som inte förstår bättre än att rösta på partier som Front National och liknande, ety ”alla vet ju vad de står för”. På många sätt representerar Applebaum den globalistiska, elitistiska liberalism som många väljare tydligt sagt sig inte vilja ha. Applebaum förklarar det lite medlidsamt att ”väljarna förstår inte bättre”. Vi skall ta ett fåtal citat från denna alldeles för långa intervju. Här kommer det första.

Och franska presidentvalet är inte svårt att förstå, i motsats till Brexit där man delvis kan förlåta väljarna för att många av dem inte förstod vad de röstade om. Men vad Marine Le Pen står för vet alla.

Applebaum kan delvis förlåta väljarna, vilken storsinthet, verkligen. Väljarna förstod inte vad de röstade på. Jag trodde att alla förstod att valet handlade om att stanna eller lämna EU, med både fördelar och nackdelar oavsett vad man valde. Men Applebaum har tydligen lägre tankar om väljarna. Det här är en rent osmaklig elitism, kanske just den typen av elitism som gjorde att Brexit-sidan vann i Storbritannien, men så långt sträcker sig nog inte Applebaums liberala intellekt. Angående främst islamistisk terror i väst skriver Applebaum följande.

Men om vi tittar rationellt på detta borde vi faktiskt inte känna en sådan panik. Vi har i själva verket mindre terrorism i dag än på 1970-talet när vi hade IRA, Röda brigaderna och alla de andra terrorgrupperna.

Vi skall inte känna panik inför de terrordåd IS och al-Qaida gör sig skyldiga till? Nä, det skall vi kanske inte, även om jag blev mycket illa berörd av terrordådet i Nice. Om vi tittar på det rationellt som Applebaum skriver, så slog inte 70 och 80-talets dåd blint på samma sätt som dagens terrordåd gör. Vi har också fler döda i dag än vid dåtidens dåd. IRA bedrev en hel del terror med det hade formen av ett inbördeskrig där katolikerna ville lämna Storbritannien. Deras terror slog långtifrån lika blint som dagens terrordåd där man bara slaktar civila. Jag får uppfattningen att Applebaum vill tona ned den islamistiska terrorn av rent politiska orsaker. Vidare i texten.

Du har talat om att vi eventuellt ser ett slut för västvärlden. Varför har politiker som Trump, Le Pen och Geert Wilders blivit så populära?

– De sociala medierna har gett dem en större plattform än någonsin förr. Vi har inte längre någon riksomfattande debatt som alla förväntas följa. Mainstreammedier förlorar mark hela tiden. Alla sitter i sina egna åsiktsbubblor och lyssnar på folk som tycker precis som de själva. Det innebär att det blir mycket lättare för politiker som tidigare ansågs marginella att hitta väljare.

 

Det beror på de sociala medierna att Le Pen och Geert Wilders blivit populära? Vilken intellektuell djup analys. Uppenbarligen släpper mainstreammedian DN fram Applebaum i en osedvanligt lång intervju, men skulle inte hennes idéer tåla ens lite mothugg i de sociala medierna? Jag kan faktiskt hålla med om att folk sitter i sina ”åsiktsbubblor” och mest lyssnar på likasinnade, men det är inte orsaken till framgångarna för nationella och konservativa partier och rörelser. Det är i stället ett nollsummespel som drabbar alla partier och åsiktsriktningar lika hårt. Applebaum själv funderar inte ens varför det brittiska folket röstade för Brexit, de ”förstod inte” vad de röstade på, och Applebaum kan i sin storsinthet t.o.m. förlåta dem. Vad är det om inte ”sitta i sin åsiktsbubbla”?

01.12.2008 WARSZAWA , UNIWERSYTET WARSZAWSKI , XV DEBATA TISCHNEROWSKA - DEBATA " JAN PAWEL II NA SWIECIE I W POLSCE " . NZ. AMERYKANSKA DZIENNIKARKA , LAUREATKA NAGRODY PULITZERA ANNE APPLEBAUM FOT. BARTOSZ BOBKOWSKI / AGENCJA GAZETA

01.12.2008 Anne Applebaum

Det som förskräcker mest är den ohöljda elitism Applebaum (och kanske intervjuaren som väl inte ställer en enda kritisk fråga förutom om sociala medier) lägger i dagen. Väljarna och folken förstår inte vad de röstar på, de är okunniga och röstar fel. De förstår inte att globalism, fri migration och nyliberalism är den enda vägens politik och det som kommer frälsa oss alla. Applebaum kan inte i sitt upphöjda elfenbenstorn ens tänka tanken att många människor kanske inte vill ha hennes politiska visioner, att de vill något annat, ha andra lösningar på problemen. Så mycket för att ”sitta i en åsiktsbubbla”. På en punkt kan vi ge Applebaum rätt, det hade varit lättare utan de sociala medierna om ”mainstreamtidningar” som DN fått styra debatten helt.

Det här inlägget postades i Demokrati, Ideologi - politik. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Applebaum uppvisar ett ohöljt väljarförakt och elitism när hon förfäktar sin globalistiska liberalism

 1. Jag tror iofs att det är bra att såna här människor släpps fram så mycket som möjligt. Massinvandrings förepråkarna fick tyvärr en rivstart redan på 80-talet då det räckte med att vägra debatten och fråga ”rasisterna” vem som skulle baka deras pizza (amerikansk snabbmat varianten) om invandringen begränsades. Sedan bildades SD inte förrens 1988 och på helt fel sätt. I expos skola om SD står det att SD tog avstånd från rasism redan från början vilket är sant. Men om man kombinerar det med att ”vi ska faaan inte ha några begränsningar för vad folk får säga i partiet. Vi ska absolut inte vara som dom andra” så är väl resultatet ganska givet? Lägger man sedan till att första partiledaren gick med i NRP först för att han trodde sig kunna reformera dom, han insåg rätt snabbt hur fel han hade och bildade då SD istället. Det har varit ett massivt jobb av flera personer att mejsla fram det SD som finns idag.

 2. Ralf skriver:

  Applebaum och Wolodarski är inte bara med i samma sekt, de driver samma agenda också. Att hon får utrymme när hon vill i DN är därför precis vad man kan vänta sig.

 3. bengterikj skriver:

  Bildtext: ”DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, Anne Applebaum och förre utrikesministern Carl Bildt under DN-seminariet ”The End of the Western World?” i Almedalen i Visby 2016.”

  Vilket sammanträffande?!

 4. Rune Nilsson skriver:

  Var står denna, för mig okända, människas elfenbenstorn? Och varför har någon besvärat sig om att intervjua henne?

  • Stenkvist skriver:

   Hon bor i Polsen men har väl släkt i hela östblocket. Är amerikansk och polsk medborgare. Ja hon är väl rätt känd samhällsdebattörer. Men de skulle kunnat ha hälften av intervjun i princip. Inget skulle gått förlorat.

 5. Tage Sundin skriver:

  Applebaum et al sitter i sina trygga vardagsrum i trygga områden och umgås enbart med trygga likasinnade. Hon kommer aldrig förstå varför exempelvis SD i Sverige i riksdagsvalet 2018 förmodligen vinner 20-25% av de avlagda rösterna.

  För förståelse krävs sannolikt först att röken från de brinnande förorterna tränger in även i de fina salongerna!

 6. LanceLindqvist skriver:

  Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s